CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Peralatan Masak Yang Wajib Ada Di Dapur Wanita Bujang

6-8-2015 01:12 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 9825| Komen: 13

Description: Kaum wanita jika tiada peralatan ini memang rasa tak lengkap menjadi anak dara....
Oleh Fyruz Hanna

alatandapurkau.jpg

Kaum wanita jika tiada peralatan ini memang rasa tak lengkap menjadi anak dara. Tambahan pula memasak merupakan perkara yang remeh juga jika tiada alat membantu.

Umumnya, wanita urban masa kini memang jarang masuk ke dapur. Dengan kesibukan seharian di pejabat dan masalah-masalah wanita yang tertentu, mungkin sahaja membeli makanan lagi senang. Tapi tak seharusnya kita amalkan makan diluar dengan kerap. 


Peralatan ini perlu ada bagi kamu wanita bujang 

130563set.jpg
1. 3 Jenis pisau
Mengapa 3 jenis, ini kerana setiap pisau fungsinya berbeza untuk kita. Wanita harus mempunyai pisau memotong bawang yang tujuannya untuk menghiris, daging, buah dan pisau untuk memotong.


B00851TPAM-1._V378844705_.jpg
2.Pengisar
Blender paling penting walaupun kamu bukannya pemasak tegar. Tapi dengan alatan dapur ini, kerja memasak anda menjadi lebih mudah dan singkat. Makanan akan lebih sedap jika anda kisar dan secara automatiknya anda akan nampak RAJIN!


saute_pan_main.jpg
3. Kuali Besar
Pastikan anda ada kuali besar. Kuali juga boleh diubah menjadi periuk mengikut kesesuaian masakan kamu. Kuali dengan kadalaman yang dalam membolehkan kamu menyediakan menu sup dengan kuantiti yang cukup untuk 2 orang. Jadinya kamu akan nampak lebih mahir dan kreatif dalam mengendalikan urusan rumah kamu.


76606Z-819x1024.jpg
4.Pembuka tin
Kerja akan jadi lebih mudah jika kamu ada pembuka tin. Dengan ini tangan kamu juga tidak mudah luka. Tanya sahaja memang banyak makanan yang disediakan didalam tin dan ada sesetengah pengeluar yang tidak menyediakan tin yang mudah dibuka. Jadikan kamu harus menggunakan pembuka tin ini. Mudah dan cepat. -CARI Infonet.  

27

Bagus
12

Marah
29

Terkejut
24

Sedih
29

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (145 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote miabebe 6-8-2015 01:30 PM
Mia suka memasak..tp masak ala-mia la...
Quote gekkou 6-8-2015 02:02 PM
canggih tin opener kat pic TT tueh
umah aku beli yang kn pusing guna tangan tu ha
tu pun rsnya dah brkarat sbb dah lama x guna

pisau  x de la byk mcm dlm pic tu
pisau pn main guna aci dan utk potong segala mala yang boleh
Quote mekbudu 6-8-2015 02:31 PM
yg gambar pembuka tin tu macam tak sesuai je.. tu tarik je la x payah nak buka pembuka tin.
Quote missdara 6-8-2015 03:02 PM
mekbudu replied at 6-8-2015 02:31 PM
yg gambar pembuka tin tu macam tak sesuai je.. tu tarik je la x payah nak buka pembuka tin.

Hahaha.. Baru nak sebut benda yg sama..

Mesin tu canggih, tapi tin tu xsesuai djadikan sample.
Quote intriQue 6-8-2015 03:38 PM
Pan non stick.  Wajib ada
Quote comel91 6-8-2015 04:00 PM
gekkou replied at 6-8-2015 02:02 PM
canggih tin opener kat pic TT tueh
umah aku beli yang kn pusing guna tangan tu ha
tu pun rsnya dah ...

canggih kan... mana nak beli tu ekk... lazada ade x.. wah sempurna idop.. bole buat air laici..
Quote comel91 6-8-2015 04:04 PM
intriQue replied at 6-8-2015 03:38 PM
Pan non stick.  Wajib ada

yes.. comel pun ada 1.. and nk tambah kne ade sudip kayu..


lain masak guna sudip kayu dengan besi...


hehe walaupun Comel jarang masak..

Quote jay_07 6-8-2015 04:50 PM
comel91 replied at 6-8-2015 04:04 PM
yes.. comel pun ada 1.. and nk tambah kne ade sudip kayu..

jarang masak tak payah membazir la!

Quote Elle_mujigae 6-8-2015 11:28 PM
Dapur I takde blender..so far guna pestle and mortar je..the small one.....



Quote bellaa 8-8-2015 05:55 PM
bujang, tapi masih tinggal dgn family

buat masa ni, semua peralatan cukup but prefer tapau je.

sbb semua bz
Quote comel91 10-8-2015 06:09 PM

kalau dapur janda memang WAJIB ada lesung batu extra kot..


boleh baling dekat lelaki2 yang takde telor...


tumbuk. Then masak lemak cili api
Quote matchstick 10-8-2015 06:40 PM
non stick pan.. senang nk masak or panaskan lauk
Quote poyohabis 12-8-2015 01:15 PM
lesung batu,kuali,periuk,dapur dan gas...hehehe masaknye di kedai..barang je ada...

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 01:25 AM GMT+8 , Processed in 0.060826 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top