CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Menyembah 'Dewa Patung' Menjadi Semakin Popular di Thailand

28-5-2015 06:28 PM| Diterbitkan: CMFreporter1| Dilihat: 16209| Komen: 35|Original author: CMFreporter1

Description: Bagi mereka yang menyembah 'Dewa Patung', apa yang perlu dilakukan hanya beli patung bayi dan kemudian menjemput roh dari mana-mana bayi untuk menghuni di dalam patung tersebut.

 CMF Reporter 1 
 Article Diterbitkan : 28 Mei 2015


Amalan membela toyol sudah bukan sesuatu yang baru bagi masyarakat di rantau Asean ini.

Baru-baru ini, pemujaan 'Dewa Patung' menjadi semakin popular di kalangan penduduk Thailand.


Dewa Patung bersifat kanak-kanak itu dikatakan mampu membawa kekayaan dan tuah buat mereka yang ikhlas menjalankan ibadah penyembahan. 

Terdapat artis yang berani membuat pengakuan mengatakan bahawa setelah menyembah pada Dewa Patung, lebih banyak peluang membuat persembahan dan berlakon diperolehi. 

Namun demikian, ada kelebihan pasti juga ada kekurangannya dalam apa jua perkara yang kita lakukan. 

Jadi, kalau seseorang itu nak mengekalkan kekayaan dan tuah yang diperolehi buat selama-lamanya, dia perlu berpegang janjinya terhadap Dewa Patung tersebut. 


Menurut laporan Coconut Bangkok, berbeza berbanding dengan dahulu seseorang itu perlu mendapatkan janin kalau ingin membela toyol dengan berkesan.

Tetapi bagi mereka yang menyembah 'Dewa Patung', apa yang perlu dilakukan hanya beli patung bayi dan kemudian menjemput roh dari mana-mana bayi untuk menghuni di dalam patung tersebut. 


Baru-baru ini, seorang DJ berasal dari Bangkok bernama Bookko memberitahu secara terbuka bahawa kerjayanya di bidang hiburan menjadi lancar sejak meyembah Dewa Patung.

Menurut Bookko, apabila memiliki Dewa Patung, dia pun bawanya pergi beli baju kanak-kanak dan habis saja membuat bayaran, dia terus menerima panggilan daripada jemputan yang telah dibatalkan sebelum ini. 

Justeru, Bookko pun segera meminta kepada Dewa Patung agar peluang pekerjaan yang lebih bagus dapat diperolehi berterusan sambil berjanji akan beli rantai emas untuk dipersembahkan kepada Dewa Patung itu.  

Memang betul, tidak lama kemudian Bookko mendapat peluang uji bakat untuk sebuah filem. 

Terdapat juga laman web yang menjual Dewa Patung dengan harga antara 2000 baht hingga 15900 baht atau lebih kurang bersamaan dengan RM200 hingga RM1590. 


Selain itu, terdapat juga seorang wanita Thailand yang mengadakan laman Facebook khusus bagi mereka yang minat Dewa Patung dengan tujuan untuk berkongsi pelbagai jenis dewa patung 
yang dimiliki.  - CARI INFONET




 

25

Bagus
18

Marah
25

Terkejut
21

Sedih
26

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (127 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote BotakChinPeng 28-5-2015 08:00 PM
Apake barua
Quote atekome 28-5-2015 08:30 PM
Dah lma bnde nie kt thailand..rmai pnyanyi or plakon yg myembah patung..tp kna pastikn janji yg di buat di laksanakn after dpt ape yg d minta..rs kt cne biase je kut sbb mmg diowang sembah mcm2..
Quote slipar_jepon 28-5-2015 09:08 PM
betul2 chucky ni
Quote dani-rox 28-5-2015 09:08 PM
Yg ni dipanggil kumanthong kan
Kalo spirit budak tu dah move on... Kena datang jumpa bomoh tu utk reload balik. Mcm kredit henpon kekdahnya.
Quote jengkoil 28-5-2015 09:19 PM
Tanjat Boboy tawww...  
Quote sukacactus 28-5-2015 09:42 PM
Huh! Camtu pun ada
Quote sgbuloh 28-5-2015 10:30 PM
apa punya hobi daa.. takde bende bodo lain nak buat ke?
Quote tightcherry 28-5-2015 10:41 PM
Baik sembah cium duit sis.. Mcm melayu MLM.. Dijamin dpt berposing dgn kereta mewah pinjam
Quote CrowneGlory 29-5-2015 02:32 AM
Siam bongok & black magic berpisah tiada
Quote nad014 29-5-2015 08:29 AM
biar jadi anabelle
Quote nad014 29-5-2015 08:30 AM
tak takut nnti patung tu jadi anabelle atau minta nyawa?
Quote anis_azrielyza 29-5-2015 08:54 AM
nauzubillah...
Quote bellaa 29-5-2015 09:13 AM
ramai cina mesia p siam amik patung beby nih..

pastu ada agreement, xboleh ada anak sendiri.

Nnt patung beby akan matikan anak pasangan,sbb jeles.
Quote Modngengadee 29-5-2015 09:21 AM
kapir dgn syirik bagai aur dengan tebing sis.....
Quote anees~nuhara 29-5-2015 07:19 PM
sume patung tu menakutkan
Quote gula_tebu 29-5-2015 08:03 PM
bellaa replied at 29-5-2015 09:13 AM
ramai cina mesia p siam amik patung beby nih..

pastu ada agreement, xboleh ada anak sendiri.

Mcm cerita ape tah hari tu tayang kt TV, kisahnye lebih kurang gini lah. Scary!
Quote nurul_akmar 30-5-2015 07:32 AM
sedangkan kalau bgn tengah malam nmpk baju putih tergantung pon, kenkadang scary, apetah lagi bgn nampak patung tu. tambah2 patung baby warna kelabu lebam tu. mau koma 3 hari
Quote aTiKah_aYuNi 31-5-2015 03:12 PM
menyeramkan              
Quote MsKathryn 31-5-2015 03:23 PM
scary

mcm chucky..

Lihat semua komen(35)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

20-4-2024 09:01 AM GMT+8 , Processed in 0.067262 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top