CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Ladylista Tips Cantik Lihat artikel

Tips Untuk Melembutkan Kulit Kaki

28-5-2015 01:05 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 2446| Komen: 0

Description: semoga dapat memberikan manfaat kepada anda...

Kulit kaki adalah lapisan pelindung kaki pada kaki. Kulit bukan hanya menjaga tubuh tetapi juga menjaga kulit kaki agar lebih sihat dan terawat. Ini kerana kulit menyokong penampilan dan keperibadian sesorang.

Padahal kaki yang lembut akan kelihatan mulus dan menarik. Apalagi kalau anda ingin menjadi model dan ingin memakai heels pasti kelihatan lebih indah, putih dan menarik. Jika kita ingin merawat kulit kaki kita supaya lembut dan kelihatan menarik. Berikut ini ada tips untuk melembutkan kulit kaki :

1. Merendam kaki
Sebelum merendam kaki, ada beberapa perkara yang harus disediakan. Pertama kita harus menyiapkan air hangat. Rendamkan kaki kita pada air hangat tersebut sekitar 10 minit. Dengan merendamkan kaki  kita ini akan membantu untuk menghaluskan atau melembutkan kulit kaki kita yang kering dan kusam. Tetapi juga mengangkat sel kulit yang mati pada kaki.


2. Menggosok kaki
Setelah merendam kaki, langkah selanjutnya adalah menggosok kaki. Menggosok kaki dengan menggunakan pengikir kaki. Menggunakan pengikir kaki ini harus digosok dengan pelan-pelan pada kaki, seperti telapak kaki, jari kaki, tumit. Tetapi fokuskan pada daerah yang sangat kasar. Setelah itu, tunggu  kurang lebih 1,5 – 2 minit tiap kaki. Maka apabila selesai menggosok kaki, kulit kaki terasa lembut dan halus. Apabila kita menggosok kaki kita dengan sangat keras maka ini akan menyebabkan iritasi pada kulit kaki.

3. Melembabkan kaki
Sebelum menggunakan pelembab pada kaki. Sebaiknya, kaki kita keringkan dulu menggunakan kain atau tisu. Setelah itu, baru menggunakan pelembab kaki dan pakai sarung kaki yang bersih dan halang daripada kotoran. Untuk mendapatkan hasil yang baik. Sebaiknya menggunakan pelembab kaki ini pada saat tidur.

4. Memilih alas kaki
Memilih alas kaki harus  disesuaikan dengan kaki yang sehat sehingga kaki mudah melangkah dengan baik. Apabila memilih alas kaki yang  menimbulkan kaki tidak boleh melangkah ini akan menyebabkan kaki mudah sakit.

5. Mengistirahatkan kaki
Tidak hanya tubuh yang perlu beristirahat tapi kaki juga ingin beristirahat karena kaki setiap jam atu hari harus berjalan-jalan. Ini akan menyebabkan kaki mudah sakit,pecah-pecah dan obersitas. Lebih baik kaki kita istirahat supaya dapat berjalan dengan baik.

6. Memicit kaki
Ketika kaki kita beristirahat, maka kaki kita perlu dipicit. Memicit kaki ini akan membantu sirkulasi darah dapat berjalan dengan baik dan normal.  Memicit kaki juga berguna untuk mengurangi kelelahan pada saat beraktivitas seharian.

Itulah beberapa tips untuk melembutkan kulit kaki, semoga dapat memberikan manfaat kepada anda.

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Sub-category


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 07:41 AM GMT+8 , Processed in 0.030343 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top