CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Mahasiswa Mengadu Yuran Naik Kerana Gst

31-3-2015 01:15 PM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 4876| Komen: 15

Description: "Namun, Kami Meragui Kesan Pengecualian Gst Ke Atas Perkhidmatan Tersebut Kerana Penyedia Perkhidmatan Tetap Dikenakan Gst Dalam Kos Pentadbirannya. Walaupun Pengguna Perkhidmatan Dikecualikan Dari ...
Mahasiswa Mengadu Yuran Naik Kerana Gst

           

          
SHAH ALAM - Penuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) mengadu menerima notis daripada pihak pentadbiran universiti mengenai kenaikan harga yuran pengajian, yuran asrama dan yuran berkaitan yang didakwa susulan pelaksanaan GST yang akan bermula esok.

Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Mohammad Fazril Mohd Saleh berkata, ini menyebabkan kos sara hidup mereka semakin meningkat.

"Kerajaan berjanji beberapa barangan dan perkhidmatan dikecualikan daripada GST. Antaranya sektor kesihatan, pengangkutan awam dan pendidikan.

"Namun, kami meragui kesan pengecualian GST ke atas perkhidmatan tersebut kerana penyedia perkhidmatan tetap dikenakan GST dalam kos pentadbirannya. Walaupun pengguna perkhidmatan  dikecualikan dari GST tetapi harga perkhidmatan akan tetap dinaikkan dan mahasiswa akan menjadi mangsanya," katanya.

Katanya, pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)  dikurangkan, menjadikan pelajar tertekan.

Hujung tahun lalu, PTPTN mengumumkan jumlah pembiayaan baharu untuk pelajar IPTA dikurangkan lima peratus dan 15 peratus untuk pelajar IPTS mulai 1 November 2014.

http://www.sinarharian.com.my/nasional/mahasiswa-mengadu-yuran-naik-kerana-gst-1.374554

35

Bagus
22

Marah
26

Terkejut
14

Sedih
14

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (125 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ice_sky92 31-3-2015 10:10 AM
Bertabahlah mahasiswa sekalian....
Quote tightcherry 31-3-2015 10:34 AM
Dpt ptptn pon sibuk beli I phone
Quote wookiehoney 31-3-2015 10:36 AM
ala
kat tempat i belajar ni...
belum ape2 dah nmpk beza kenaikan rm1k dr sesi 2013/2014 dengn sesi 2014/2015

universiti terunggul di malaysia katakan

Quote nasi_goreng 31-3-2015 10:39 AM
betul ke ni ? dah laa ptptn yang sedia ada memang cukup cukup je. yuran naik matilah weyy. dengan air takde wifi makin teruk. arghhhhhhhhhhh stressss
Quote dodolgemok 31-3-2015 10:41 AM
nnti macai gst mesti attack bab ptptn,duit ptptn buat joli lah buat beli fon laa.padahal isunya kos hidup di universiti meningkat disebabkan oleh gst.jgan divert issue plss...
Quote kejoraria 31-3-2015 10:41 AM
bertabahlah wahai rakyat
Quote CrowneGlory 31-3-2015 10:43 AM
Bukan ipt saja naik... Semlm anak aku ckp pibg dgn yuran sekolah pun naik dr tahun lepas...
Quote PEPPERMAN 31-3-2015 11:34 AM
untuk menjadi negara maju berpendapatan tinggi, rakyat kena berkorban.
Wawasan 2020 tinggal 5 tahun...
Quote MelahJanda 31-3-2015 11:38 AM
manipulasi peniaga sahaja ok
bukan sebab gst.

sekian,
macai gst
Quote Z77 31-3-2015 11:56 AM
tightcherry replied at 31-3-2015 10:34 AM
Dpt ptptn pon sibuk beli I phone

yup kalau harga iphone....smartphone naik takpe asalkan bukan yuran belajar depa..
Quote rogayahtop 1-4-2015 10:01 AM
tahniah la kepada universiti tempatan kerana berjaya naikkan segala yuran...
sapa2 yg belum kawin tu carilah kokosyien german nork...senang anak korang nanti pree je masuk u.
bayar gst sama je...
Quote Mr.Virus 1-4-2015 10:38 AM
tu la guna duit ptptn untuk bayar yuran bukan untuk berjoli sakan
Quote nononcrux 1-4-2015 11:19 AM
Z77 replied at 31-3-2015 11:56 AM
yup kalau harga iphone....smartphone naik takpe asalkan bukan yuran belajar depa..

EHER. . SANGGUP MKN MEGI KERANA IPHONE
Quote isseliparjepun 1-4-2015 02:05 PM
Wifi xde xpe..pakai le buku rujukan library nk buat esemen. Ini kejenye nk copy paste google je. Pepandai la student xyah berangan hidup mcm org bkerja. Makan nak kt tempat memahal. Makan kt cafe saja sudah .
Quote aw76 1-4-2015 02:12 PM
berungut pun xguna.
belajar sungguh2. grad. cari keje buat duit.
tak pun. grad. masuk politik. make a change.

Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 03:42 AM GMT+8 , Processed in 0.050321 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top