CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Gosip Socmed Lihat artikel

Kisah Duit Raya, Fedtri Yahya Sindir Aeril Zafrel Ke Tu?

26-5-2020 09:31 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 33471| Komen: 211|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Kecoh di media sosial mengenai trend meletakkan nombor akaun bank dengan harapan ada yang baik hati akan memasukkan duit raya.



Kecoh di media sosial mengenai trend meletakkan nombor akaun bank dengan harapan ada yang baik hati akan memasukkan duit raya. 

Untuk itu, mereka yang mahir dalam agama telah meletakkan hadis mengenai tabiat tidak baik ini. Ianya turut dipersetujui pengacara, Fedtri Yahya dengan menyatakan ada juga insan yang meminta orang lain meletakkan nombor akaun mereka.

Secara kebetulan pula sehari sebelum raya, aktor Aeril Zafrel telah meminta pengikutnya meninggalkan nombor akaun untuk dimasukkan duit raya. Jadi, warganet berpendapat yang Fedtri telah menyindir Aeril. Betul ke?


Kredit foto:


Menurut Fedtri, bukan sahaja budaya meminta-minta harus dibanteras, tetapi budaya yang meminta warganet meninggalkan nombor akaun mereka turut perlu diambil tindakan. Jika tiada kedua-dua pihak, masakan isu ini berlaku?

Sementara itu, mengenali Aeril yang turut mesra dengan para pengikutnya telah menyumbangkan duit raya kepada mereka yang layak. Jumlah tersebut antara RM20 hingga RM200 setiap seorang.


Kredit foto : Twitter

Gambar kanak-kanak yang dikepilkan turut mendapat sumbangan daripada Aeril dan terus diberikan resit pembayaran tersebut. Setakat artikel ini ditulis, sudah RM420 disumbangkannya, tetapi nombor akaun bertambah hingga jumlah komen menghampiri 10,000 komen.


Kredit foto : Twitter

Kredit foto : Twitter

Dalam masa sama, apabila resit sumbangan itu dipaparkan, turut kelihatan jumlah baki simpanan Aeril sendiri yang berjumlah enam angka.


Kredit foto : Twitter
Kredit foto : IG

Biarpun Aeril sudah menghentikan sumbangannya, namun masih ramai yang meletakkan nombor akaun masing-masing semata-mata untuk mendapatkan duit raya daripada artis.


Kredit foto : Twitter

Hal ini lah yang dibimbangkan ramai ilmuan kerana seperti menjadi satu budaya pula meminta-minta duit raya. Malah, meminta orang meletakkan nombor akaun juga turut menjadi punca ianya berleluasa.


Kredit foto : IG

Dalam masa sama, mungkin Aeril sendiri tidak menjangkakan sambutan daripada warganet lain sangat mengalakkan hingga tidak mampu dilayan satu persatu. Jadi, betullah teguran secara umum Fedtri itu kan? - CARI
1

Bagus
3

Marah

Terkejut
2

Sedih

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (9 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • DayangKirana

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fadz84 26-5-2020 09:36 AM
Show off much.. tutup la betul2 balance saving tu.. saja nk org bercakap kan.. mcm2 perangai retis x abis sekolah ni.. huhu
Quote Nenasketum 26-5-2020 09:43 AM
Ni aku menuduh jer tau. Katakan bingai spent dalam RM3k utk duit Raya, pastu dia jual nombor akaun tu suma pada hackers dengan harga RM300k, siapa yang rugi? Hadap sangat dengan duit retis yang tak berkat (tu Zul Yahya cakap)
Quote cmf_premierleag 26-5-2020 09:43 AM
aku dr dulu mmg menyampah dgn mangkuk ni
sejenis suka mencapub
plg sadis ialah bini ko baru bersalin seminggu lps tu dh kene keje
ko sbg hasben mmg bodoh x bleh pikir ke bini ko tu kalo nk jugak keje,ko nasihat la suruh duk rumah je
nmpk sgt ko yg kerah tenaga bini ko
Quote kaseh80 26-5-2020 09:56 AM
Mangkuk ni LAPAR PERHATIAN
Quote slyfynx 26-5-2020 09:57 AM
Tujuan nk tunjuk baki je.
Barbie sgt.
Sanggup screenshot tamat urusniaga and bukak resit.
Kalau resit xde tulis baki la setannnnnn
Quote bellaa 26-5-2020 09:57 AM
Tak pernah rasa si Aeril ni handsome. Ritu terserempak si laki bini ni kat Sephora, The Garden. Founder pakai mekap international, marhein pulak berlumba2 pakai mekap wawa timbang kilo konon nak cantek mcm wawa. lol
Quote Kurex 26-5-2020 10:03 AM
Hmm aeril, jgn buat macam ni lagi tau.. jgn joget bollywod lagi eh?
Quote amyza82 26-5-2020 10:04 AM
Suharel nikan misekin benau dulu, tu yg bila senang skit batak kemain
Quote pitera 26-5-2020 10:05 AM
Bengong. Mmg dia ni saje suka mencapub. MO sama je dgn carlos bellaammara berkubur di angin lalu dan tahfiz mahamad. Sejenis perah tenaga bini pastu perasan hensem pastu asyik nak up nama sendiri. Viral isu tah pape. Carlos tu nasib baik dah sendu gile takde org nak layan dah, tinggal 2 kapel ni lagi yg masih try hard acah plg kaya bini plg cantik
Quote bungarose 26-5-2020 10:06 AM
Menayang duit dalam akaun ker
Baik ko berdoa ajer keriakkan ko tak dibalas dengan akaun kena hack
Btw.......duit banyak2 tu hasil dari maner
Produk timbang kilo gak ker??
Quote slyfynx 26-5-2020 10:09 AM


NI resit Maybank2u ye Aeril.
Ade tulis baki ke?
xde kan
Quote beta_carotene 26-5-2020 10:11 AM
sial jugak la perangai
Quote sukacactus 26-5-2020 10:13 AM
Aduh!
Mcm ni pun ada
Perangai OKB2 mmg camni eh
Org kalau dah mmg kaya, lg nak sorok duit dia byk mana
Quote bondeh 26-5-2020 10:30 AM
Beraninya masing2 tunjuk nombor akaun...
Quote Aunty_Acid 26-5-2020 10:32 AM
Eksyennyerrrr
Cara mcm dia buat ni salah 1 nk umpan menaikkan followers dia.
Sbb tu dia suka buat lawak bodo dan reply komen pemenat.  
Dia retis lelaki yg tinggi followers kat ig.
Rajin mencapap, rajin meng up kan diri sendri, perasan pandai blakon dan perasan hensem
Quote Themilo 26-5-2020 10:33 AM
Kurex replied at 26-5-2020 02:03 AM
Hmm aeril, jgn buat macam ni lagi tau.. jgn joget bollywod lagi eh?

eh awas yach! kalau artis tu sendu, buruk, sangkak memang harus la dicerca.. ni abang aeril hensem, wangi, & sedap, jangan la marah heols..
Quote tikusmontok 26-5-2020 10:36 AM
Lama dah meluat tgk dia ni..mencapap ke hulu ke hilir
Quote KIM.K 26-5-2020 10:36 AM
cmf_premierleag replied at 26-5-2020 09:43 AM
aku dr dulu mmg menyampah dgn mangkuk ni
sejenis suka mencapub
plg sadis ialah bini ko baru bersal ...

Tak silap bininya aktip di porum
Quote cupu 26-5-2020 10:38 AM
Biras aku semalam up resit dekat fb done tranafer duit raya norma baru..terkujat aku tau...amount yg dia bg banyak la jgk.. Tp up resit mcm tu mcm apoooo sgt...dkt mak dia..dkt adik2 dia.pastu dkt mil aku ngan adik ipar kami..rengsa plk aku sbb dia up conversation wasup adik ipar aku ckp tq tq tq...ada icon nanges lg sbb sgt terharu. Aku dh la xbg duit dkt adik ipar aku tu..dh 26 pun..ada masster tp keje memilih... Nak yg glamour je..skrg kemaruk nk follow jejak buat unit trust under ellybillionaire tu..

Lihat semua komen(211)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 10:53 AM GMT+8 , Processed in 0.094892 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top