CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Sampai Tidur Berdiri, Pasti Letih Sangat' - Netizen Tersentuh Kegigihan Abang Runner Ini

28-3-2019 04:04 PM| Diterbitkan: Sang_Pencinta| Dilihat: 7213| Komen: 27|Original author: Oleh: Sang_Pencinta

Description: ‘Sampai Tidur Berdiri, Pasti Letih Sangat’ – Netizen Tersentuh Kegigihan Abang Runner Ini
Beruntunglah anda jika mendapat kerja yang tidak memerlukan anda berada di bawah panas terik mentari atau terkejar-kejar menghantar barangan ke sana-sini. Cuba bayangkan keadaan rakan-rakan yang bekerja dalam keadaan cuaca sedemikian. Pastinya menyeksakan, bukan?



Kredit foto: Facebook


Minggu lalu, sekeping gambar yang dimuatnaik oleh Facebook Anak Felda menyedarkan ramai pembaca mengenai kerajinan dan usaha gigih mereka yang bekerja sebagai runner atau penghantar barang. Dalam gambar tersebut, seorang lelaki yang bekerja sebagai runner kelihatan merehatkan diri di bawah jambatan ketika hujan lebat.


Kredit foto: Facebook



Lelaki itu menyandar dan kelihatan tertidur kepenatan. Walaupun begitu, beliau masih gagah berdiri menggalas begnya yang penuh berisi.

'Ketika kita mengeluh letih, abang runner ni sampai tertidur penat demi mencari rezeki yg halal. Berteduh di bawah jambatan ketika hujan. Semoga dipermudahkan dan dimurahkan rezeki bagi mereka bekerja dengan penuh jujur serta ikhlas' tulis admin Facebook tersebut.


Kredit foto: Facebook


Netizen yang membaca status itu turut berkongsi kekaguman. 'Gambar ini betul-betul menyentuh hati, tekadkan semangat, semoga urusan tuan-tuan di luar sana dipermudahkan'kata seorang netizen.

'Melihat gambar ini menyedarkan kita yang Melayu tidak malas' kata seorang lagi.



Kredit foto: Facebook
Kredit foto: Facebook


Walaupun ada pembaca yang cuba mengaitkan dengan keadaan politik semasa namun lebih ramai yang menyatakan kekaguman dengan usaha gigih abang runner itu.


Sesungguhnya gambar ini menyedarkan kita supaya sentiasa bekerja bersungguh-sungguh dan kurangkan mengeluh. - CARI 
5

Bagus
4

Marah
5

Terkejut
5

Sedih
6

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (31 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sarahmirza 28-3-2019 04:22 PM
Ala biasa la tu...
Kenapa tak tanya mak2 bekerja yang hari2 bangun pagi buat sarapan,  masak,  antar anak ke taska/sekolah, kerja,  amik anak dr taska/sekolah, masak lagi,  angkat jemuran,  jemur baju malam2, kemas rumah,  tolong anak buat homework...

Eh penat pulak menaip...
Tak habis lagi senarai kerja tu...
Quote krustykrab 28-3-2019 04:38 PM
sarahmirza replied at 28-3-2019 04:22 PM
Ala biasa la tu...
Kenapa tak tanya mak2 bekerja yang hari2 bangun pagi buat sarapan,  masak,  ant ...

kerja yang tak pernah habis tu

Quote Sang_Pencinta 28-3-2019 04:53 PM
Ibu2 dah semestunya rajin dan penat

Kita kasilah sikit sportlight untuk anak muda ini
Quote beautifulorchid 28-3-2019 05:09 PM
itu pun ade kata melayu ni malas kerje lagi...Melayu bukan malas kerja ... mcm mana nak kerje rajin kalau asyik kene tipu je....lagi rajin lagi sikit gaji dapat..tak adil betol
Quote wnwa05 28-3-2019 05:49 PM
beautifulorchid replied at 28-3-2019 05:09 PM
itu pun ade kata melayu ni malas kerje lagi...Melayu bukan malas kerja ... mcm mana nak kerje rajin  ...



atok ke.. dia main petik je. anak2 dah kaya raya sedaplah cakap






Quote Snowhazy 28-3-2019 05:57 PM
Semoga runner ne dimurahkan rezeki..amiin
Quote Artemesiaa 28-3-2019 06:23 PM
Sian kadang mereka ni lakukan 2-3 kerja mana tak letih
Quote kroit92 28-3-2019 08:00 PM
Artemesiaa replied at 28-3-2019 06:23 PM
Sian kadang mereka ni lakukan 2-3 kerja mana tak letih

a'ah, kalau tanya, mesti jawab siang kerja runner, malam part-time buat kerja lain. kadang-kadang tengah malam pun amik kerja lain. kesian diorang penat. kerja kuat pun, duit dapat ciput je. takpelah, rezeki halal.
Quote RatuDunia94 28-3-2019 08:30 PM
Ni gambar kat indon..
Rasanya dh lama pic ni viral..
Tp apa apa pun just nk ckp. Biar susah janji halal..
Quote Babanana 29-3-2019 07:31 AM
Kesian tengok demi mencari rezeki halal. Bayangkan eh customer2 yang tunggu parcel lambat sket ni marah2 kat orang innocent camni.{:cryrun
Quote Jajabeans 29-3-2019 07:55 AM
RatuDunia94 replied at 28-3-2019 08:30 PM
Ni gambar kat indon..
Rasanya dh lama pic ni viral..
Tp apa apa pun just nk ckp. Biar susah janji  ...

baru nk ckp kat indon sb pakai baju hijau gojek ni kan. kesian tgk, mcm berat je beg yg dia bawak kt belakang.
Quote pai.kacang 29-3-2019 09:11 AM
wnwa05 replied at 28-3-2019 05:49 PM
atok ke.. dia main petik je. anak2 dah kaya raya sedaplah cakap

anak-anak dia pernah ke tak kaya? kalau cucu-cucu dia lagi laa.. lahir dalam dulang emas terus
Quote airmineral 29-3-2019 10:29 AM
allahuakbar
semoga pekerja ini dikurniakan rezeki yang berkat
diberi kecukupan oleh Allah
Quote GigaMom 29-3-2019 10:58 AM
sarahmirza replied at 28-3-2019 04:22 PM
Ala biasa la tu...
Kenapa tak tanya mak2 bekerja yang hari2 bangun pagi buat sarapan,  masak,  ant ...

Paling sedih kerja tu xd gaji
Quote GigaMom 29-3-2019 11:00 AM
Apapun
Pekerja ni patut duduk mencangkung menyandar kat tiang tu
Beg tetap galas jangan lepas
Tunduk atas lutut, bunyi hujan kuat. Mesti tdr pun lena
Beg masih selamat
Quote lee_sakura 29-3-2019 11:22 AM
kesiannya adik ni, moga urusan beliau dipermudahkan
Quote Sang_Pencinta 29-3-2019 11:26 AM
Mungkin kerja part time kot

Lepas SPM korang kerja apa? Aku ajar tuisyen dan kerja KFC.
Quote eimila 29-3-2019 12:45 PM
Kesimpulannya, sentiasalah berusaha sebaik mungkin dan bersyukur selalu
Quote vee_zara 30-3-2019 12:52 PM
Kalau pergi indo ko mmg akan insaf la tgok diorg ni keje cmne. Tp sakit hti gak sbb too desperate nak cari duit smpai banyak tipu org. Especially taxi blue bird tak guna yg tipu i n husband tahun lps. Tak halal ye

Lihat semua komen(27)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 06:44 PM GMT+8 , Processed in 0.098130 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top