CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6164|Reply: 27

'Sampai Tidur Berdiri, Pasti Letih Sangat' - Netizen Tersentuh Kegigihan Abang R

[Copy link]
Post time 28-3-2019 04:04 PM | Show all posts |Read mode
Beruntunglah anda jika mendapat kerja yang tidak memerlukan anda berada di bawah panas terik mentari atau terkejar-kejar menghantar barangan ke sana-sini. Cuba bayangkan keadaan rakan-rakan yang bekerja dalam keadaan cuaca sedemikian. Pastinya menyeksakan, bukan?





Kredit foto: Facebook







Minggu lalu, sekeping gambar yang dimuatnaik oleh Facebook Anak Felda menyedarkan ramai pembaca mengenai kerajinan dan usaha gigih mereka yang bekerja sebagai runner atau penghantar barang. Dalam gambar tersebut, seorang lelaki yang bekerja sebagai runner kelihatan merehatkan diri di bawah jambatan ketika hujan lebat.





Kredit foto: Facebook









Lelaki itu menyandar dan kelihatan tertidur kepenatan. Walaupun begitu, beliau masih gagah berdiri menggalas begnya yang penuh berisi.


'Ketika kita mengeluh letih, abang runner ni sampai tertidur penat demi mencari rezeki yg halal. Berteduh di bawah jambatan ketika hujan. Semoga dipermudahkan dan dimurahkan rezeki bagi mereka bekerja dengan penuh jujur serta ikhlas' tulis admin Facebook tersebut.





Kredit foto: Facebook







Netizen yang membaca status itu turut berkongsi kekaguman. 'Gambar ini betul-betul menyentuh hati, tekadkan semangat, semoga urusan tuan-tuan di luar sana dipermudahkan'kata seorang netizen.


'Melihat gambar ini menyedarkan kita yang Melayu tidak malas' kata seorang lagi.







Kredit foto: Facebook



Kredit foto: Facebook







Walaupun ada pembaca yang cuba mengaitkan dengan keadaan politik semasa namun lebih ramai yang menyatakan kekaguman dengan usaha gigih abang runner itu.




Sesungguhnya gambar ini menyedarkan kita supaya sentiasa bekerja bersungguh-sungguh dan kurangkan mengeluh. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-3-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala biasa la tu...
Kenapa tak tanya mak2 bekerja yang hari2 bangun pagi buat sarapan,  masak,  antar anak ke taska/sekolah, kerja,  amik anak dr taska/sekolah, masak lagi,  angkat jemuran,  jemur baju malam2, kemas rumah,  tolong anak buat homework...

Eh penat pulak menaip...
Tak habis lagi senarai kerja tu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 04:38 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 28-3-2019 04:22 PM
Ala biasa la tu...
Kenapa tak tanya mak2 bekerja yang hari2 bangun pagi buat sarapan,  masak,  ant ...

kerja yang tak pernah habis tu

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-3-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ibu2 dah semestunya rajin dan penat

Kita kasilah sikit sportlight untuk anak muda ini
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 05:09 PM | Show all posts
itu pun ade kata melayu ni malas kerje lagi...Melayu bukan malas kerja ... mcm mana nak kerje rajin kalau asyik kene tipu je....lagi rajin lagi sikit gaji dapat..tak adil betol
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 05:49 PM | Show all posts
beautifulorchid replied at 28-3-2019 05:09 PM
itu pun ade kata melayu ni malas kerje lagi...Melayu bukan malas kerja ... mcm mana nak kerje rajin  ...



atok ke.. dia main petik je. anak2 dah kaya raya sedaplah cakap






Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-3-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga runner ne dimurahkan rezeki..amiin
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 06:23 PM | Show all posts
Sian kadang mereka ni lakukan 2-3 kerja mana tak letih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-3-2019 08:00 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 28-3-2019 06:23 PM
Sian kadang mereka ni lakukan 2-3 kerja mana tak letih

a'ah, kalau tanya, mesti jawab siang kerja runner, malam part-time buat kerja lain. kadang-kadang tengah malam pun amik kerja lain. kesian diorang penat. kerja kuat pun, duit dapat ciput je. takpelah, rezeki halal.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni gambar kat indon..
Rasanya dh lama pic ni viral..
Tp apa apa pun just nk ckp. Biar susah janji halal..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian tengok demi mencari rezeki halal. Bayangkan eh customer2 yang tunggu parcel lambat sket ni marah2 kat orang innocent camni.{:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 07:55 AM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 28-3-2019 08:30 PM
Ni gambar kat indon..
Rasanya dh lama pic ni viral..
Tp apa apa pun just nk ckp. Biar susah janji  ...

baru nk ckp kat indon sb pakai baju hijau gojek ni kan. kesian tgk, mcm berat je beg yg dia bawak kt belakang.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 09:11 AM | Show all posts
wnwa05 replied at 28-3-2019 05:49 PM
atok ke.. dia main petik je. anak2 dah kaya raya sedaplah cakap

anak-anak dia pernah ke tak kaya? kalau cucu-cucu dia lagi laa.. lahir dalam dulang emas terus
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 10:29 AM | Show all posts
allahuakbar
semoga pekerja ini dikurniakan rezeki yang berkat
diberi kecukupan oleh Allah
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 28-3-2019 04:22 PM
Ala biasa la tu...
Kenapa tak tanya mak2 bekerja yang hari2 bangun pagi buat sarapan,  masak,  ant ...

Paling sedih kerja tu xd gaji
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Apapun
Pekerja ni patut duduk mencangkung menyandar kat tiang tu
Beg tetap galas jangan lepas
Tunduk atas lutut, bunyi hujan kuat. Mesti tdr pun lena
Beg masih selamat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2019 11:22 AM | Show all posts
kesiannya adik ni, moga urusan beliau dipermudahkan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2019 11:26 AM | Show all posts
Mungkin kerja part time kot

Lepas SPM korang kerja apa? Aku ajar tuisyen dan kerja KFC.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 12:45 PM | Show all posts
Kesimpulannya, sentiasalah berusaha sebaik mungkin dan bersyukur selalu
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2019 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau pergi indo ko mmg akan insaf la tgok diorg ni keje cmne. Tp sakit hti gak sbb too desperate nak cari duit smpai banyak tipu org. Especially taxi blue bird tak guna yg tipu i n husband tahun lps. Tak halal ye
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 04:50 AM GMT+8 , Processed in 0.061993 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list