CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Rugi Besar Kalau Pergi Kelantan Tapi Tak Singgah Golok! Ini Sebabnya...

3-7-2018 11:45 AM| Diterbitkan: Cari-Nora| Dilihat: 21379| Komen: 31|Original author: Oleh: Diba S.

Description: Sebut sahaja nak pergi Kelantan mesti pilihan utama anda Kota Bharu.
Sebut sahaja nak pergi Kelantan mesti pilihan utama anda Kota Bharu. Pernahkah anda terfikir untuk meneroka Golok? 

Golok hanya 40 minit sahaja dari Kota Bharu dan kami yakin anda bakal puas hati berjalan-jalan di pekan Golok kerana terdapat bayak perkara menarik di sini. Jom teroka Golok! 


Pekan Mundok


Foto: Kosmo.com.my
Terletak di pingir Sungai Golok, orang Thai menyebutnya sebagai Munok. Ramai orang Kelantan gemar membeli belah di sini kerana harga barangnya lebih murah dari Pekan Golok.

Jika orang Malaysia biasanya akan membeli belah di Golok, peniaga-peniaga di Kelantan pula akan membeli belah di Mundok. Misalnya tudung yang berharga RM 25 hanyalah RM 12 di sini.


Antara barangan yang turut dijual di sini ialah bunga api, toto, dan barang-barang plastik. Beras pun murah di sini.

Makan Tengah Hari di Banglee Restaurant

Foto: Facebook
Anda wajib menjamu selera di Restoran Banglee di Pekan Golok. Menawarkan makanan asli Thai, menu-menu di sini sememangnya sedap tak terkata. 

Antara yang wajib anda pesan ialah Keng Som, Pok Taek, Kerabu Ikan, dan Teh Hijau Siam. Restoran ini sudah tentu bakal jadi restoran yang wajib dikunjungi di Golok. 


Foto: Facebook
Makan Sotong Bakar dan Lokcing

Foto: Facebook
Anda juga perlu ke sebuah bazar makanan yang terletak di stadium bola dan cuba makan sotong bakar, colek buah dan lok cing Siam. Boleh tahan sedap!

Ini ringkasan seperti yang dikongsikan di Facebook oleh Abe Nazz Zain

Patutlah orang cakap seronoknya di Golok ni lain macam. Datanglah melawat jika berkesempatan ya! -CARI
23

Bagus
5

Marah
12

Terkejut
7

Sedih
12

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (60 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mdhelmi 3-7-2018 12:06 PM
member pesan kalo nk dpt harga murah kene kecek kelate
kalo kecek luar susah sket nk dpt murah, silap2 dpt harga makap kaw2 punye
Quote shernazz 3-7-2018 12:54 PM
Sek kito jange pecoh je aku reti cakap
Quote uda 5-7-2018 03:35 PM
Teringin juga nak pergi tapi takut kena tembak or kena bom
Quote rohayatimat 5-7-2018 05:18 PM
Akhir bulan 6 baru ni akak ada masuk sana...Golok...kalau dalam bandar tu berhampiran masjid Pakistan ada restoran perahu...sedap makanan situ...tapi mahal sedikit laaaa...purata RM7-RM10/pinggan...pulut pauh rm7...pulut durian rm10...pad thai rm8...masakan panas pun sedap...masakan utara bangkok...dia orang pun asal situ...muslim sana...

Golok 1.jpg

Golok 3.jpg

Golok 8.jpg

Golok 4.jpg


Quote rohayatimat 5-7-2018 05:33 PM
Edited by rohayatimat at 5-7-2018 05:34 PM

Ni pula kat tepi sekolah dalam bandar berdekatan hotel plaza...sini macam2 ada...pulut pauh...pulut durian...pulut ayam goreng & puyuh...laksa siam...lokcin bakar dll...macam food street juga laaaa...dia berniaga tepi jalan...sebelah petang sampai malam...

Golok 6.jpg

Golok 2.jpg

golok 9.jpg

Golok 7.jpg






Quote futtbuck 5-7-2018 07:39 PM
dan 11 tahun yg bole dw balik
Quote misscendol 6-7-2018 10:09 AM
Terliur habesssss.........
Quote rohayatimat 6-7-2018 11:28 AM
futtbuck replied at 5-7-2018 07:39 PM
dan 11 tahun yg bole dw balik

kurang faham...maksudnya asal situ ke...
Quote futtbuck 6-7-2018 03:58 PM
Edited by futtbuck at 6-7-2018 04:02 PM

xtau kt mn
Quote rohayatimat 9-7-2018 06:24 PM
misscendol replied at 6-7-2018 10:09 AM
Terliur habesssss.........

hehehe...bab tampal gambar...jangan risau...banyak gambar ada....
Quote ms.mango 9-7-2018 07:04 PM
aaahhhh... laparnyaaa
Quote chinta89 10-7-2018 09:18 AM
rohayatimat replied at 5-7-2018 05:18 PM
Akhir bulan 6 baru ni akak ada masuk sana...Golok...kalau dalam bandar tu berhampiran masjid Pakista ...

kecur liur weyhhhhhhhhhhhhhhh!
Quote fushimi 10-7-2018 11:43 AM
i love golok so much
Quote rohayatimat 10-7-2018 04:37 PM
chinta89 replied at 10-7-2018 09:18 AM
kecur liur weyhhhhhhhhhhhhhhh!

keno gi tuuuu....
Quote rohayatimat 10-7-2018 04:38 PM

cuba cerita sedikit apa yang menarik kat sana....
Quote rohayatimat 10-7-2018 04:39 PM

rugi kalau tak try...kena pergi laaaa...
Quote moonbug 10-7-2018 04:42 PM
Pernah jejak kaki ke Kelantan sekali je seumur hidup, tu pun sbb pegi wedding. Bila entah nak ke Golok pulak
Quote moonbug 10-7-2018 04:43 PM

Pegi naik apa selalunya?
Quote fushimi 10-7-2018 04:45 PM
moonbug replied at 10-7-2018 04:43 PM
Pegi naik apa selalunya?

pergi naik kereta je

selalu ikut adik aku masuk sana


Lihat semua komen(31)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 02:29 AM GMT+8 , Processed in 0.076968 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top