CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Kenapa Segan Nak Ajak Orang Solat?” Qi Razali Luah Rasa Pelik

11-6-2018 12:08 PM| Diterbitkan: Cari-Amirah| Dilihat: 5401| Komen: 22|Original author: Oleh: Amirah

Description: Qi Razali meluahkan rasa peliknya dengan segelintir masyarakat yang malu untuk mengajak kawan mahupun kekasih menunaikan tanggungjawab yang wajib iaitu solat.
Qi Razali meluahkan rasa peliknya dengan segelintir masyarakat yang malu untuk mengajak kawan mahupun kekasih menunaikan tanggungjawab yang wajib iaitu solat.

Foto: IG Qi Razali
Foto: IG Qi Razali
Sebagai umat Islam sudah menjadi tanggungjawab terutamanya dalam menunaikan solat lima waktu dan bukannya satu kesalahan untuk mengajak melakukan kebaikan.

Apa yang penting mestilah mengajak dengan cari yang beradab. Jika dimarahi sekalipun ajak lagi dengan cara yang berhemah.

Netizen sangat bersetuju dengan luahan Qi tentang tanggungjawab wajib ini yang mesti diambil berat oleh masyarakat Islam.

Ada juga yang memuji dengan sikap Qi yang memang sesuai dijadikan suami kerana nasihatnya itu kepada orang ramai.

Betul apa Qi cakap. Banyak orang malu ingin mengajak dan menegur untuk kebaikan kerana banyak jenis manusia yang suka melenting apabila diberi nasihat. Tapi mestilah dengan beradab bukan menyindir. - CARI
9

Bagus
8

Marah
4

Terkejut
7

Sedih
12

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (52 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote xtahumenahu 11-6-2018 12:11 PM
Apa isunya nih?
Quote Catpaw 11-6-2018 12:25 PM
So, ?               
Quote sinalegna 11-6-2018 12:33 PM
Thread mcm ni krik2 je komen. Lain la thread retis kena speku bergambar bogel, habis liang roma & akar bulu dia kena telek
Quote slyfynx 11-6-2018 12:34 PM
Wartawan cari ni keje berbayar ke free.
Kalau berbayar and ini je hasilnye, baiklah bagi je kat tt lain
Quote chicozinn 11-6-2018 12:58 PM
solat tu wajib..tu kan tuntutan dalam Islam..so semua orang wajib solat..so xpyah nak wat thread camni..
Quote Aunty_Acid 11-6-2018 01:11 PM
chicozinn replied at 11-6-2018 04:58 AM
solat tu wajib..tu kan tuntutan dalam Islam..so semua orang wajib solat..so xpyah nak wat thread cam ...

aku pun baru nak komen benda yg sama, solat dan menutup aurat adalah wajib,
antara dosa besar yang dipandang kecil oleh orang jahil ialah tidak solat, tidak menutup aurat dgn sempurna dan ada beberapa lagi.
Quote bukan_ustazah 11-6-2018 01:38 PM
Apakah gossipnyaaa??/
Quote clarizsa 11-6-2018 01:46 PM
Ibadat kau sndri buat sndri simpan la
X payah sebok hidup org
Quote kiah_mai_pulak 11-6-2018 01:49 PM
Ni mesti 1st time dpt hidayah nk ajak mmber solat.. sebelum ni xda pulak duk gebang ajak mber or awek solat.. ehhh
Quote doubleA 11-6-2018 02:07 PM
Iols suka tengok rancangan sunnah home si qi ni mengacara
Quote chicozinn 11-6-2018 02:13 PM
Aunty_Acid replied at 11-6-2018 01:11 PM
aku pun baru nak komen benda yg sama, solat dan menutup aurat adalah wajib,
antara dosa besar ya ...

betul..sama gak ngan thread laki anzalna tu..solat tu wajib spatutnya ko lagi pelik orang islam tapi xsolat sume..aku pon solat ade gak berlubang tapi aku akan sllu cuba penuhkan 5x sehari..
Quote exclusive_vvip 11-6-2018 03:39 PM
serba tak kena pulak ye...ajak salah,tak ajak pun kene hencap...ingat senang ke nak buka mulut ajak org solat..kang dikata nak menunjuk atau menyibuk hal ibadat org pulak...pastu bimbang juga kalu2 ajakan kita tu buat org tersebut malu ke...sudahnya, sendiri maklum la ibadat wajib masing2...dah dewasa kan..
Quote wickedwisdom 11-6-2018 03:41 PM
ape ni..hahahha
Quote mummydarling 11-6-2018 03:41 PM
sudah onsoff barangkali.
Quote fox. 11-6-2018 04:39 PM
siapa yg segan ajak kawan/gf solat?
Quote hyie 11-6-2018 04:49 PM
iols faham maksud heols... sebab iols pon berada dalam situasi yang sama bila keluar dengan set2 uzur forever nih...kita nak pegi solat jadi rasa segan, sebab kita tau dia jenis tinggal solat, so taknak bagi dia terasa hati bagai, walaupun hakikatnya boleh jah cakap direct khuens. Entahlah sis...tu sebab iols lebih prefer keluar sorang2, atau kalau takde pilihan iols akan keluar dengan diorang lepas azan so takdela terkejar2 khens...paling tak suka bila kita kena temankan dia, tapi ujung2 waktu solat kita burn gitu jer...sekarang iols tolak siap2 pelawaan diorang, kowser lah nak layan...eww

#doneajet2alim
Quote samshik 11-6-2018 04:54 PM
Mgkin zmn cucuk langit dan mendadih beliau dah berlalu.. Bagusla tu, tunggu deme nek plamin dehh
Quote giyomi 11-6-2018 06:35 PM
aku pon nak tanya, what isuz ni...dah sendu maka trending kekonon dgn ayat suci muci. Rasanya takder siapa yg segan dlm hal ni dan tak tau napa ada yg nak dgr segala madah berhelah dia ni.
Quote rogayahtop 12-6-2018 05:44 AM
jejaka idaman hijaboobsters kan ni? mestila nak yg solat n boleh membimbing isteri ke syurga. kalau boleh yg kaya raya sekali tak kisah la jual produk mlm ke produk kesihatan yg berunsurkan islamik. nanti dah popular boleh bukak pusat tahfiz mintak donation potong gaji bulan. Syurga nork.

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 10:57 PM GMT+8 , Processed in 0.068116 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top