CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Proton Bukan Lagi Kereta Nasional, Kita Akan Hasilkan Kereta Nasional Jenama Baru - PM

11-6-2018 11:43 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 16794| Komen: 294|Original author: R2D2

Description: Setelah Proton dijual kepada Syarikat China tahun lalu, Perdana Menteri,Tun Mahathir Mohamad yang kini berada dalam lawatan kerja di Jepun dilaporkan merancang untuk menghasilkan satu lagi jenama kere ...
Setelah Proton dijual kepada Syarikat China tahun lalu, Perdana Menteri,Tun Mahathir Mohamad yang kini berada dalam lawatan kerja di Jepun dilaporkan merancang untuk menghasilkan satu lagi jenama kereta nasional yang baru. 



sumber : FMT

Free Malaysia Today melaporkan, Tun Mahathir telah mengadakan perbincangan dengan Presiden Kumpulan Nikkei iaitu Kitano dan Pengarahnya, Okada Naoto selama sejam pagi tadi. 

Menurut Tun Mahathir, berikutan Proton telah dijual kepada syarikat China, jadi Proton bukan lagi merupakan kereta nasional.

"Kita bercita-cita mahu mengeluarkan kereta nasional baru, mungkin dengan pertolongan rakan di Asia Tenggara seperti Thailand, Jepun atau Korea kerana mereka berkemampuan mengeluarkan kereta berkualiti yang laris di pasaran dunia.”


Bulan Mei tahun lalu, Proton telah menjual pegangan sahamnya sebanyak 49.9% kepada syarikat pengeluar kereta dari China, Zhejiang Geely.- CARI
6

Bagus
7

Marah
3

Terkejut
7

Sedih
3

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (28 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote insulin 11-6-2018 10:16 AM
Ermmm. Serius ke?
Quote kemaruk 11-6-2018 10:17 AM
rakyat tak perlukan kereta jenama sendiri

rakyat nak MRT!
Quote kekekek 11-6-2018 10:17 AM
"Cita-cita kami" ?..
Quote kasibiman 11-6-2018 10:17 AM
Stillllll.... Jesus farking Christ.

Nation car is a failure. Move on lar deyyy themby.
Quote Bedah.Cun 11-6-2018 10:17 AM
Hadoiiii, tak payahlah sudahhlahhh! Tak payahlah nak jadi negara teknologi sangat, lagi baik usahakan benda2 biasa yang kita ada saja. Polish balik!!! Ai menyampahhh lah dengan projek2 gajah putih sekerat jalan neh sume. Tolonggg laaaar
Quote Themilo 11-6-2018 10:27 AM
masih lagi delusional kah??
Quote Travelo 11-6-2018 10:34 AM
korang ni itu pun tak boleh nak tangkap.tun sebenarnya bukan nak create new national car,tp dia lebih kepada nk sindir najib shj bahawa najiblah PM yg paling teruk di malaysia ni.
Quote matamata 11-6-2018 10:36 AM
Vendor2, pembakal2 blh mula setup company....bekalkan barang2 yg blh beli direct
Quote ra5101 11-6-2018 10:40 AM
Seblm PRU dia kata nak buat projek kereta nasional baru. So comform jadilah ni.
Quote jofizo 11-6-2018 10:42 AM
x yah la kete nasional lg....... kete dah berlambak dah....

tapi kalau tun nak beli Toyota xpa.....
Quote zorrro_03 11-6-2018 10:45 AM
beli balik geely tu tak boleh ke?  brapa duit pulak kau nak hangus kan.  berapa juta duit rakyat kau nak bagi berkarat mcm berkarat nya bumbung saga dulu.  berapa juta duit rakyat nak kena tanggung baiki gearbox mcm produk perdana yang kau usahakan dulu.  hancur tau dokkkkkk.  aku doa laknat juga ni kang....
Quote alesandra 11-6-2018 11:01 AM
semoga dia tak lama utk merealisasikan hasrat yg terpendam ittew
Quote Knowlee 11-6-2018 11:01 AM
Atok masih duduk dlm zaman 80an 90an ni.
Quote ra5101 11-6-2018 11:06 AM
Dengar dr nada suara Tun memang nampak sangat nak buat keta nasional baharu. Mungkin akan bekerjasama dengan jepun atau korea.
Quote SLAManya 11-6-2018 11:06 AM
tak payah kot kereta national bagai
yang ada ni pun dah memadai
tapi i minat sangat lah persona baru
murah dan tak perlu i bergolok gadai bayar montly
Quote si_wawa 11-6-2018 11:59 AM
Travelo replied at 11-6-2018 10:34 AM
korang ni itu pun tak boleh nak tangkap.tun sebenarnya bukan nak create new national car,tp dia lebi ...

khennn? Somehow wa rasa itu jugak applied pada tabung harapan bayar hutang tu.
Rasa tak ter cover dgn duit derma rakyat saja.
Tapi cukup utk kata 1MDB ni memang tak guna betul, kasi susah orang ja.
Ni semua yg buat syarikat tu punya pasal hahahaha
Quote danieladam 11-6-2018 12:02 PM
daripada dok mengatur mimpi yang tak sudah dgn kereta nasional ni, baik la bangunkan sistem pengangkutan awam mcm mrt, rel laju singapore dan ecrl dlu. buat apa nak padatkan malaysia dgn kereta lagi? x cukup sesak ke malaysia ni?

Quote iloveselangor 11-6-2018 12:05 PM
danieladam replied at 11-6-2018 12:02 PM
daripada dok mengatur mimpi yang tak sudah dgn kereta nasional ni, baik la bangunkan sistem pengangk ...


Bukn ke zaman dia stesen bas seluruh negara buruk termasuk Pudu Raya di ibunegara..apa yg kita nak expect pd MRT pula
Quote tobby 11-6-2018 12:06 PM
danieladam replied at 11-6-2018 12:02 PM
daripada dok mengatur mimpi yang tak sudah dgn kereta nasional ni, baik la bangunkan sistem pengangk ...

Patut la bersungguh nak batalkan mrt3 dan mati2 tak nak sambung projek2 public transport. Nak buat Proton Kedua rupanya. Nak export x laku, paksa rakyat sendiri beli. Mahader x pernah berubah

Lihat semua komen(294)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 07:59 AM GMT+8 , Processed in 0.085720 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top