CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Penunggang Motosikal Juga Dilarang Guna Lorong Kecemasan- JPJ

5-9-2017 03:57 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9313| Komen: 109

Description: Sebuah video yang kini tular memperlihatkan sebuah kereta menggunakan lorong kecemasan sehingga menghimpit penunggang motosikal yang lalu di lorong yang sama.

sumber : www.siakapkeli.my


Sebuah video yang kini tular memperlihatkan sebuah kereta menggunakan lorong kecemasan sehingga menghimpit penunggang motosikal yang lalu di lorong yang sama.

Ekoran video tersebut, seorang lelaki dikecam netizen gara-gara kenyataannya menyokong kereta menggunakan laluan kecemasan.

"Laluan manakah yang harus digunakan oleh pengguna motosikal jika laluan kecemasan turut disalah guna oleh pemandu kereta." tanya salah seorang netizen.

Memetik laporan mStar, rata-rata menganggap bahawa lelaki tersebut adalah sebahagian daripada pemandu kereta yang sering menyalahgunakan laluan kecemasan hingga membahayakan pengguna motosikal yang lain.

Sehubungan itu, perkara tersebut telah menarik perhatian Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman untuk tampil menegaskan bahawa lorong kecemasan hanya untuk kegunaan pihak berkuasa sekiranya berlaku kecemasan.


“Mana-mana kenderaan termasuk motosikal tidak dibenarkan menggunakan lorong kecemasan,” katanya.

Menurut Wan Ahmad Uzir, pengguna jalan raya yang didapati menggunakan lorong kecemasan boleh didakwa di mahkamah di bawah Akta JPJ 1987.

“Mereka yang disabitkan bersalah boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.- CARI


11

Bagus
10

Marah
15

Terkejut
28

Sedih
40

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (123 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote miemiecha 5-9-2017 04:51 PM
ok semua x leh...
siap lah pasni. mek hon2 kan nnt..
Quote nisako 5-9-2017 04:57 PM
ooo x leh ke.............
Quote lonely_surina 5-9-2017 05:01 PM
kesiannya penunggang motor semua..
hati2 yea semua..
Quote prizadane 5-9-2017 05:01 PM
habis tu motor nak ikut lorong mana? semak la kalau motor ikut lorong kereta. lagipun berbahaya untuk penunggang motor.. dah lah pemandu kat malaysia ni ramai yang berat tangan nak bagi signal..
Quote sarahmirza 5-9-2017 05:02 PM
Tak faham lagi ke?
Motor lalu jalan biasa je, jangan masuk highway.
Kecuali highway yang sediakan laluan motorsikal.
Dah la tak bayar tol.
Mana ada benda percuma zaman gst ni.
Quote felinecat 5-9-2017 05:05 PM
haritu ak  kene,  motorcyclist menyelit kt tol lorong ak, elok je ak bayo, ko menyelit
Quote Artemesiaa 5-9-2017 05:43 PM
Kat Malaysia je penunggang motosikal kena lalu kat lorong kecemasan kalau di kebanyakan negara lain semua lalu ikut lorong yang sama digunakan oleh kerera lori bas.  Dah nama lorong kecemasan hanya patut digunakan waktu kecemasan je.  Tapi sebab nak mengelakan pemandu kederaan lain yang kadang2 memandu agak laju dan membahayakan ramai penunggang motosikal memilih mengunakan lorong kecemasan.
Quote -electrifying- 5-9-2017 05:48 PM
nisako replied at 5-9-2017 04:57 PM
ooo x leh ke.............

aah mmg xboleh....
Quote paz 5-9-2017 05:51 PM
dah nama nya lorong kecemasan, mesti lah polis, ambulance and bomba aja.

yang lain ikut lane yang sedia ada. Jangan nak gaduh-gaduh.
Quote batmana 5-9-2017 06:11 PM
sarahmirza replied at 5-9-2017 05:02 PM
Tak faham lagi ke?
Motor lalu jalan biasa je, jangan masuk highway.
Kecuali highway yang sediakan  ...

kl keliling highway kak
kalu semo bawak kete, mau jem 3hari 3 mlm kl tu


Quote batmana 5-9-2017 06:11 PM
plet S
mmg bwa cmtu
Quote merrissa 5-9-2017 07:01 PM
dah memang x boleh....x boleh la...ko pon nak special macam pak monteri....

aku tak faham rakyat malaysia ni..bile kat luar negara...pandai lak ikut peraturan jalan raya negara tuh....

kat negara sendiri semua di langgar nya....
Quote sarahmirza 5-9-2017 07:44 PM
batmana replied at 5-9-2017 06:11 PM
kl keliling highway kak
kalu semo bawak kete, mau jem 3hari 3 mlm kl tu

Lrt,  mrt, bas, uber bagai semua ada.
Guna la pengangkutan awam kalau tk mampu beli kereta atau kalau tak nk hadap jem.
Quote kakiselit 5-9-2017 07:52 PM
@spiderman80. Tret astro
Quote FOTHER-MUCKER 5-9-2017 07:57 PM
Edited by FOTHER-MUCKER at 5-9-2017 12:02 PM

Memang cukup hairanlah dengan setengah pengguna jalan raya di msia ni, masa ambil theory test tak ada dalam Highway Code bahawa menggunakan lorong kecemasan adalah dilarang sama sekali?
Sepatutnya jpj tak perlu keluarkan kenyataan bahawa .. "motosikal juga dilarang menggunakan lorong kecemasan" kerana sebelum mereka dapat lesen mereka pernah menduduki theory test.

Tangkap aja mereka mereka tu dan sekolah kan semula dan di harus kan mengambil theory test sekali lagi sebelum di benar kan memandu di atas jalan raya.
Quote torsotiger 5-9-2017 08:02 PM
sarahmirza replied at 5-9-2017 09:02 AM
Tak faham lagi ke?
Motor lalu jalan biasa je, jangan masuk highway.
Kecuali highway yang sediakan  ...

Ntah pon..penunggang motosikal kebanakannya babi pki helmet...apa hak kau nak dilayan eksklusif.. kau nak samarata kau naik la keta jugak.. nak naik moto jgn mintak org naik keta bg ko keistimewaan
Quote torsotiger 5-9-2017 08:07 PM
Artemesiaa replied at 5-9-2017 09:43 AM
Kat Malaysia je penunggang motosikal kena lalu kat lorong kecemasan kalau di kebanyakan negara lain  ...

Dah tu knp tak naik keta je?  ko naik moto ko terima la hakikat...moto ni patut di haram kan je masuk highway..
Kalu naik keta tngh jem kau nak tukar lorong pon kena bg penunggang moto lalu dulu..dah la lalu percuma tol aku bayar..nak special treatment pulak
Quote FOTHER-MUCKER 5-9-2017 08:12 PM
Kerrta singapura yanh menggunakan lorong kecemasan tu. Degil betul mereka.
Quote CikPuanTaurus 5-9-2017 08:21 PM
makin btambah jem lar jawabny

Lihat semua komen(109)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 08:00 AM GMT+8 , Processed in 0.059078 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top