CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Untunglah Pelajar UIAM Ada Hero Iron Man Mengajar Dalam Kelas

25-8-2017 10:32 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 10165| Komen: 43|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Bagi penuntut institusi pengajian tinggi, pasti pernah merasakan debaran tak terkata ketika menunggu pensyarah menanda kertas ujian.
Bagi penuntut institusi pengajian tinggi, pasti pernah merasakan debaran tak terkata ketika menunggu pensyarah menanda kertas ujian.

Mana tak cuak memikirkan nasib markah di tangan sang guru. 


"Argh, muka dia berkerut tension semacam je. Habislah, mesti banyak markah aku dia tolak tu!" Ha, siapa pernah terfikir macam ni?

Bagi mengurangkan tahap kecuakan pelajarnya, seorang pensyarah dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengambil inisiatif menyembunyikan air mukanya dengan memakai topeng adiwira Iron Man. Memahami sungguh pensyarah ni kan?


Foto: BuzzFeed


Perkara ini dikongsikan sendiri pelajarnya, Izyan Farhani dengan memuat naik dua keping gambar dia sedang memakai topeng berkenaan ketika menanda kertas ujian bagi kelas Kemahiran Berfikir.


Foto: Twitter Izyan 

"Pensyarah saya pakai topeng untuk menyembunyikan air mukanya ketika menanda kertas supaya pelajar tak cuak dengan markah mereka," tulisnya di akaun Twitternya.

Memetik BuzzFeed, Nazriq Ahmad berkhidmat di UIAM sejak 2012 lagi.



Menurut Nazriq, dia mula memakai topeng sejak menyedari riak wajah boleh melemahkan semangat pelajar.

"Sangat mudah untuk mengetahui sama ada anda gagal ujian atau sebaliknya hanya berdasarkan riak wajah saya," katanya.


Foto: BuzzFeed

Ramai netizen yang tersentuh dengan usaha ditunjukkan lelaki itu dan berharap memiliki guru yang memahami jiwa pelajar sepertinya.

"Dunia memerlukan orang seperti dia.

"Saya perlukan pensyarah macam ni," antara komen netizen.



Mungkin sesetengah pihak fikir ianya sesuatu yang sia-sia kerana kesudahannya mereka akan tahu juga markah mereka. 


Foto: Foto: Twitter Izyan 

Apapun, dia berjaya membuat kelasnya lebih menarik dan mudah-mudahan, pelajar lebih berminat untuk menimba ilmu. Atau anda pun rasa macam 'tah apa-apa' saja lecturer ni? - CARI
38

Bagus
38

Marah
31

Terkejut
39

Sedih
36

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (208 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote irwansuhadi 25-8-2017 11:01 AM
berfikir di luar kotak...
Quote cookiesandcream 25-8-2017 11:03 AM
kreatif... dengan harapan tular la hendaknya...
Quote raradhia 25-8-2017 11:07 AM
wowwww, kat u iols dlu xada pun mcm ni nak cek paper dpn murid
Quote buapakperut 25-8-2017 11:13 AM
apa itu anak kecil mau disoroklan dari wajah yang berkerut atau tidak? asal poyo viral,asal viral poyo
#donemeroyan
Quote ohnoLia 25-8-2017 11:13 AM
Hmm
. Yang mana lecturernya?
Quote devilito2 25-8-2017 11:35 AM
ko dolu2 mesti org ckp lecturer ni x betul..
Quote ReginaGeorge 25-8-2017 11:49 AM
Adohai nak tercirit ketawa tak habis.  Mcm nih pon ada.  Anyway, {:good{:good{:good{:good
Quote syadq 25-8-2017 11:56 AM
Memang ada sesi menunggu lecturer mark paper ke camne? Tak pernah pulak i tahu markah assignment ke ujian. Tggu pointer hujung sem jer
Quote susukambingbest 25-8-2017 11:56 AM
hrapan nk viral brjaya, kipidabbb
Quote kivio 25-8-2017 12:05 PM
Dah taktau nak femes macam mana
Lvl rempit pon boleh lah...
Quote helicornia 25-8-2017 01:07 PM
mmg kena semak paper depan students ke?
Quote Rainrein 25-8-2017 01:24 PM
Memang cek test dalam kelas ke? Ai dulu xde pun macam tu.  Abis test or quiz nyah ko dari kelas pastu tunggu la lecturer tepek marks kat depan pintu bilik dia or time dia bagi balik paper test baru tau fail ke pass.
Kalu kena sampai mask segala memang b4 cek sesatu paper tu dia announce dulu ke ok now i cek paper polan bin polan sampai nervous sekor sekor student takut fail.
Quote teddpapel 25-8-2017 01:58 PM
Rainrein replied at 25-8-2017 01:24 PM
Memang cek test dalam kelas ke? Ai dulu xde pun macam tu.  Abis test or quiz nyah ko dari kelas past ...

Aah aku dulu pun camni gak..quiz ke test ke pastu lecturer bwk balik..xde nye tanda kertas kt class..
Quote karamell 25-8-2017 02:39 PM
Banyak masa nya lecturer marking test dalam kelas.  Aktiviti paranormal kah?
Quote dewimalam78 25-8-2017 02:44 PM
Asben ai lecturer. Tp tak de pulak nak pakai mask, or benda pelik2 nak tarik perhatian students.
Asben ai rupa dh gaya mcm prof tua yg berjanggut, spek mata tebal..student masuk bilik terus ckp apa yg nak ckp takde la nak sembang merapu2.
Lecturer muda skrg mcm2 kreatif nak amik hati students
Quote rainbow259 25-8-2017 03:04 PM
haahhaa ni mesti kes xpandai sorok mimik muka btw kreatiff
Quote rainbow259 25-8-2017 03:05 PM
cookiesandcream replied at 25-8-2017 11:03 AM
kreatif... dengan harapan tular la hendaknya...

hahaha mungkin jgk...
Quote wirazam 25-8-2017 03:57 PM
ni universiti ke tadika...
Quote miemiecha 25-8-2017 04:32 PM
muka lect.. mudanyaaa

Lihat semua komen(43)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 10:37 PM GMT+8 , Processed in 0.068213 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top