CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Bina Saluran Air 10 Kilometer, Ketua Kampung Habiskan Masa 36 Tahun

25-4-2017 05:47 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4094| Komen: 33

Description: Kesukaran untuk mendapatkan bekalan air membuatkan seorang ketua kampung di China menghabiskan masa selama 36 tahun menggali saluran air sepanjang 10 kilometer yang merentasi tiga buah gunung.
Selama 36 tahun lelaki ini dikatakan menggali saluran air sepanjang 10 kilometer yang merentasi tiga buah gunung berikutan masalah bekalan air.

Ia juga disebabkan kedudukan kampungnya yang terletak jauh di kawasan pedalaman di pergunungan wilayah Guizhou.

Memetik laporan portal Oddity Central, demikian usaha gigih yang dilakukan ketua kampung Caowangba yang dikenali sebagai Huang Dafa semata-mata untuk menyelesaikan kekurangan air yang dihadapi oleh penduduk kampung disebabkan musim kemarau yang sering melanda kampung tersebut.

sumber : Oddity Central
Walaupun pada awalnya tindakannya itu dianggap sia-sia oleh penduduk lain, Dafa tetap meneruskan usahanya demi kemudahan orang kampungnya.

Tempoh 10 tahun pertama menyaksikan penduduk kampung melaksanakan kerja sia-sia apabila sekadar menggali saluran air sejauh 100 meter menggunakan peralatan kuno, tetapi hasil yang mereka harapkan tidak menjadi.

Akhirnya pada 1995, saliran air sejauh 7,200 meter dan saliran kecil sepanjang 2,200 meter siap sepenuhnya dan air mula melimpahi kampung Caowangba.

Malah saliran itu juga memberi manfaat kepada tiga kampung lain sepanjang laluan dan usaha tersebut dinamakan sebagai Terusan Dafa sebagai penghormatan kepada pencetus idea usaha berkenaan.

"Jika kita mampu melakukan sesuatu, maka teruskan. Jangan menunggu. Saya mungkin membazirkan tempoh berpuluh-puluh tahun tanpa melakukan perkara bermanfaat," kata lelaki berusia 82 tahun itu.

Menurut portal Oddity Central, saluran air tersebut memberi manfaat kepada 1,200 orang dan meningkatkan pengeluaran beras antara 25,000 hingga 400,000 kilogram setiap tahun.-CARI


Loading FB Post...


sumber :  Oddity Central

11

Bagus
20

Marah
12

Terkejut
15

Sedih
8

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (83 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JohnDeSouza 25-4-2017 05:52 PM
Wow
Quote Siputjelly 25-4-2017 05:56 PM
gila lah, gigih pakcik! thumbs up
Quote OmJualGas 25-4-2017 05:58 PM
Patut la cina menguasai dunia
Quote matchstick 25-4-2017 06:17 PM
bagusnya..org mcm ni lah patut jadi wakil rakyat. bukan tau cakap je
Quote CiliPadiSedap 25-4-2017 06:18 PM
ada oorg 70 tahun jadi biawak hidup.. gigih jd penganggur
Quote mommymonster82 25-4-2017 06:33 PM
Wah..ni macam citer manjii.. the mountain man..kisah benar.. lepas isteri dia meninggal sbb jarak jauh...dia korek gunung untuk buat jalan..guna prralatan traditional jugak... sama jugak org kampung kutuk2 dia..skrg dorg pon guna..xmalu...
Quote RatuDunia94 25-4-2017 06:36 PM
Duk cina mmg x leh harapkan kerajaan sbb kawasan2 pedalaman mcm ni susah nk dpt access.. Nak tak nak kena gigih buat sendiri.. Teringat kisah kt india ke cina ek yg ada sorg lelaki ketuk bukit setiap hari utk buat terowong sbb bini dia dulu mati kena lalu jalan jauh..
Quote asfaz 25-4-2017 06:42 PM
Ketua  mcm  ni la yang layak  Jadi pemimpin.
Quote vandergooh 25-4-2017 08:12 PM
asfaz replied at 25-4-2017 06:42 PM
Ketua  mcm  ni la yang layak  Jadi pemimpin.

Ketua kita muncul 5 tahun sekali jer bila 2-3 bulan lagi nak pilahanraya... abis pilihanraya, kita bleh tgk ketua kita berjoget kat sana... berkaraoke kat sini, pusing makan angin keliling dunia...
Quote fox. 25-4-2017 10:13 PM
Hebatnya dik ketua kampung
Quote sabbath_shalom 25-4-2017 10:28 PM
Sama macam kisah di utara india.

Btw...nampak seperti mereka hasilkan simen sendiri.
Quote pyropura 25-4-2017 11:48 PM
Kipidap pakcik,salut spring sama lu
Quote pyropura 25-4-2017 11:49 PM
Kat melaya ni ketua kampung kejanya songlap selagi ada
Quote mbhcsf 26-4-2017 03:14 AM
sewajarnya say aberharap di amenerima hidayah dan ya allah berikan hidayah - Mu.

dan usahanya patut diberikan Nobel Prize  - for Outstanding 'Peace' - Wellbeing achievement. patut dapat tansri , tun atau datuk sekiranya rakyat Malaysia...unsung hero...

sebab - selflessness....
Quote mbhcsf 26-4-2017 03:15 AM
mommymonster82 replied at 25-4-2017 06:33 PM
Wah..ni macam citer manjii.. the mountain man..kisah benar.. lepas isteri dia meninggal sbb jarak ja ...

oh yes - dalam thread kat CI ni jugak kan? yg beliau lakukan setelah isteri meinggal dan perjalanan jauh benar dari kampungnya ke hospital...


Quote lobai_tohan 26-4-2017 04:59 AM
mbhcsf replied at 25-4-2017 07:14 PM
sewajarnya say aberharap di amenerima hidayah dan ya allah berikan hidayah - Mu.

dan usahanya pat ...

kenapa tak doa kan lebih byk org2 isle sudah dpt hidayah jadi cam dia?   
Quote lobai_tohan 26-4-2017 05:07 AM
btw tarak org mau hidayah..... hanat   
https://www.facebook.com/DaebaKing/videos/1667617906587711/
[fbp]https://www.facebook.com/DaebaKing/videos/1667617906587711/[/fbp]
Quote NekNgah 26-4-2017 06:12 AM
Orang yang hebat, berwawasan & tidak putus asa.  Syabas tok ketua.
Quote mommymonster82 26-4-2017 07:53 AM
mbhcsf replied at 26-4-2017 03:15 AM
oh yes - dalam thread kat CI ni jugak kan? yg beliau lakukan setelah isteri meinggal dan perjalana ...


Ye..betul u...ada movie boleh tgk

Sedih tgk citer tu..betapa sygnya dia kat isteri dia..

Lihat semua komen(33)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 11:35 PM GMT+8 , Processed in 0.071543 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top