CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

12 Kota Skyline Terbaik Di Dunia, Cuba Teka Kuala Lumpur Nombor Berapa?

25-4-2017 05:58 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 8418| Komen: 31|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Pemandang Skyline yang menakjubkan mungkin menjadi faktor utama mengapa ia menjadi tarikan buat para pelancong dari seluruh dunia untuk datang ke sesebuah negara itu.
Pemandang Skyline yang menakjubkan mungkin menjadi faktor utama mengapa ia menjadi tarikan buat para pelancong dari seluruh dunia untuk datang ke sesebuah negara itu.

Bagi anda yang belum tahu apa itu Skyline ini adalah maksudnya secara ringkas. Skyline adalah gabungan bangunan pencakar langit bersama lokasi dan kedudukan yang berpadu membentuk satu pemandangan yang menakjubkan bagi sesebuah kota di dunia.

Kalau nak tahu berikut adalah 12 kota yang mempunyai pemandangan Skyline yang tercantik di dunia mengikut laman web Worldatlas.

12. Rio de Janeiro, Brazil
Foto: worldatlas.com
Tarikan utama kota ini tentulah binaan "Christ the Redeemer” yang berdiri megah di puncak gunung. Berdirilah di mana sahaja di kota ini, pasti akan dapat melihatnya.


11. Paris, Perancis
Foto: worldatlas.com
Memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata untuk menterjemahkan keindahan kota Paris ini. Pemandangan Skyline yang ada di sini memang betul-betul menakjubkan, tidak hairanlah ia digelar sebagai kota cinta.

10. Vancouver, Kanada
Foto: worldatlas.com
Lihat sahaja pada gambar, gabungan bangunan pencakar langit dengan latar pemandangan yang sempurna menjadikan kota ini adalah antara Skyline yang tercantik di dunia.

9. Singapura
Foto: worldatlas.com
Pemandangan Sklyline di kota ini adalah sangat cantik disebabkan cahaya berwarni-warni yang dipantulkan dari bangunan di sekelilingnya.

8. Seattle, US 
Foto: worldatlas.com
Skyline kota ini sering dijadikan subjek dalam pelbagai projek fotografi kerana pemandangan yang sangat sempurna.

7. London
Foto: worldatlas.com
Keunikan seni bina bangunan yang ada di kota ini termasuk gabungan reka bentuk moden dan klasik menjadikan pemandangannya indah. Antara binaan yang paling terkenal adalah Big Ben dan London Eye.

6. Shanghai, China
Foto: worldatlas.com
Bangunan paling tinggi di sini adalah Shanghai World Financial Center. Pemandangan malamnya adalah yang paling cantik pernah anda lihat.

5. Los Angeles, US
Foto: worldatlas.com
Kota ini memang tidak dinafikan penuh dengan bangunan pencakar langit. Terkenal dengan julukan nama "Home of Hollywood"

4. New York, US
Foto: worldatlas.com
Di sinilah terletaknya The Empire State Building dan pastinya impian semua orang untuk datang ke sini sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

3. Dubai, UAE
Foto: www.emirates247.com
Bangunan pencakar langit paling terkenal di sini adalah Burj Khalifa yang mempunyai 163 tingkat.

2. Toronto, Canada
Foto: worldatlas.com
Paling cantik adalah pemandangan pada waktu malamnya kerana kota ini penuh dilimpahi cahaya yang begemerlapan.

1. Kuala Lumpur, Malaysia
Foto: worldatlas.com
Jangan tak percaya, tanah air kita ini sudah diakui mempunyai Skyline yang terhebat di dunia. Memang tak boleh sangkal lagi, lihat sahaja pemandangan yang mengasyikkan ini.

Wah, tak sangka negara Malaysia berada di kedudukan nombor satu. Bangga tak? -CARI
32

Bagus
34

Marah
38

Terkejut
25

Sedih
21

Lawak
32

Bosan

Friends Rank (182 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote siskepoh 25-4-2017 06:23 PM
fuyooo sis bangga jadi anak malaysia
Quote shiedafaizal 25-4-2017 06:29 PM
Waaaahhhhh
Quote RatuDunia94 25-4-2017 06:30 PM
Bila tgok baca sampai no 8 xde Malaysia so iols assume mmg malaysia xde dlm list la kan. Mustahil malaysia over paris, singapore, london.. Sekali tgok no 1 Malaysia.. Wow..
Quote Esmiria 25-4-2017 06:48 PM
@MissNigga cm tred sis je
Quote MissNigga 25-4-2017 07:12 PM
Esmiria replied at 25-4-2017 06:48 PM
@MissNigga cm tred sis je

Khenzzzz.. Reporter cari pun malas nak search before buka new trid.. Apatah lagi porumer  

Abam spidey... Mohon katop trid ni dan cantas pinat reporter Cari ni  
Quote eizarz 25-4-2017 10:00 PM
mana ko dapat list ni..jgn ckp syok sendiri dah la...
Quote matchstick 25-4-2017 10:34 PM
MissNigga replied at 25-4-2017 07:12 PM
Khenzzzz.. Reporter cari pun malas nak search before buka new trid.. Apatah lagi porumer   
...

memetik kata2 abam spidey..menyuruh mod potong pinat reporter cari umpama menyuruh wak jahid pecat najib


Quote MissNigga 25-4-2017 10:54 PM
matchstick replied at 25-4-2017 10:34 PM
memetik kata2 abam spidey..menyuruh mod potong pinat reporter cari umpama menyuruh wak jahid pecat ...

bak kata sis changa ... mau reporter cari tu cakap kat abam spidey ... who are yussss
Quote WhiskeyScotch 25-4-2017 10:59 PM
Ayoooo so yesterdayyyy ini berita. Miss Nigga dah buka dulu thread ni.
Quote NekNgah 26-4-2017 06:07 AM
List ni siapa yang buat? Nak bangga juga,  tapi taknaklah syok sendiri.
Quote dubuk 26-4-2017 07:44 AM
nombor satuuuuu
Quote pittjie 26-4-2017 08:31 AM
RatuDunia94 replied at 25-4-2017 06:30 PM
Bila tgok baca sampai no 8 xde Malaysia so iols assume mmg malaysia xde dlm list la kan. Mustahil ma ...

sama macam meols u. bila dah sampai no 7 - 8 ... nama kuala lumpur tak jumpa lagi macam dah .. hmm tak de la tu. mesti thread budak indon nak menganjing malaysia. sorry tt!! sekali tiba2 tengok no 1. jaw dropping tanpa sadar jgk la. bangga meols. tapi heran jgk hong kong dan shanghai teda dlm list.
Quote CARI-MRO 26-4-2017 10:43 AM
NekNgah replied at 26-4-2017 06:07 AM
List ni siapa yang buat? Nak bangga juga,  tapi taknaklah syok sendiri.

Hi, ada dinyatakan pada artikel. Terima kasih."Kalau nak tahu berikut adalah 12 kota yang mempunyai pemandangan Skyline yang tercantik di dunia mengikut laman web Worldatlas."


Quote CARI-MRO 26-4-2017 10:47 AM
matchstick replied at 25-4-2017 10:34 PM
memetik kata2 abam spidey..menyuruh mod potong pinat reporter cari umpama menyuruh wak jahid pecat ...

Hi. kita buka thread utk portal dan diletakkan di bod kongsi tular. thread nmissnigga buka sebelum ini di isu semasa, jadi tiada masalah di situ. Rajin2 lah tgok portal ya. Jangan buat spekulasi wartawan CARI malas nk search. harap dpt memahami sistem kami. Thank you.
Quote matchstick 26-4-2017 10:50 AM
CARI-MRO replied at 26-4-2017 10:47 AM
Hi. kita buka thread utk portal dan diletakkan di bod kongsi tular. thread nmissnigga buka sebelum ...

Noted. Tp bila masa aku kutuk reporter cari malas research
Quote CARI-MRO 26-4-2017 10:57 AM
MissNigga replied at 25-4-2017 07:12 PM
Khenzzzz.. Reporter cari pun malas nak search before buka new trid.. Apatah lagi porumer   
...

Hi. kita buka thread utk portal dan diletakkan di bod kongsi tular. thread missnigga buka sebelum ini di isu semasa, jadi tiada masalah di situ. Rajin2 lah tgok portal ya. Jangan buat spekulasi wartawan CARI malas nk search. harap dpt memahami sistem kami. Thank you.
Quote NekNgah 26-4-2017 11:06 AM
CARI-MRO replied at 26-4-2017 10:43 AM
Hi, ada dinyatakan pada artikel. Terima kasih."Kalau nak tahu berikut adalah 12 kota yang mempunya ...

Terima kasih.  
Sorry, boleh pulak terlepas pandang.
Quote kentel 26-4-2017 12:25 PM
menara kontol pertaminak mana yach @pyropura  @tirawa ?
Quote pyropura 26-4-2017 01:29 PM
kentel replied at 26-4-2017 12:25 PM
menara kontol pertaminak mana yach @pyropura  @tirawa ?

Jangan gusar omm... akan, kedepan, lambat laun, dijangkakan....  

Lihat semua komen(31)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-6-2024 06:48 AM GMT+8 , Processed in 0.049865 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top