CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2881|Reply: 32

Bina Saluran Air 10 Kilometer, Ketua Kampung Habiskan Masa 36 Tahun

[Copy link]
Post time 25-4-2017 05:47 PM | Show all posts |Read mode
Selama 36 tahun lelaki ini dikatakan menggali saluran air sepanjang 10 kilometer yang merentasi tiga buah gunung berikutan masalah bekalan air.


Ia juga disebabkan kedudukan kampungnya yang terletak jauh di kawasan pedalaman di pergunungan wilayah Guizhou.


Memetik laporan portal Oddity Central, demikian usaha gigih yang dilakukan ketua kampung Caowangba yang dikenali sebagai Huang Dafa semata-mata untuk menyelesaikan kekurangan air yang dihadapi oleh penduduk kampung disebabkan musim kemarau yang sering melanda kampung tersebut.


sumber : Oddity Central


Walaupun pada awalnya tindakannya itu dianggap sia-sia oleh penduduk lain, Dafa tetap meneruskan usahanya demi kemudahan orang kampungnya.


Tempoh 10 tahun pertama menyaksikan penduduk kampung melaksanakan kerja sia-sia apabila sekadar menggali saluran air sejauh 100 meter menggunakan peralatan kuno, tetapi hasil yang mereka harapkan tidak menjadi.


Akhirnya pada 1995, saliran air sejauh 7,200 meter dan saliran kecil sepanjang 2,200 meter siap sepenuhnya dan air mula melimpahi kampung Caowangba.


Malah saliran itu juga memberi manfaat kepada tiga kampung lain sepanjang laluan dan usaha tersebut dinamakan sebagai Terusan Dafa sebagai penghormatan kepada pencetus idea usaha berkenaan.


"Jika kita mampu melakukan sesuatu, maka teruskan. Jangan menunggu. Saya mungkin membazirkan tempoh berpuluh-puluh tahun tanpa melakukan perkara bermanfaat," kata lelaki berusia 82 tahun itu.


Menurut portal Oddity Central, saluran air tersebut memberi manfaat kepada 1,200 orang dan meningkatkan pengeluaran beras antara 25,000 hingga 400,000 kilogram setiap tahun.-CARI






sumber :  Oddity Central
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2017 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
gila lah, gigih pakcik! thumbs up
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Patut la cina menguasai dunia
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 06:17 PM | Show all posts
bagusnya..org mcm ni lah patut jadi wakil rakyat. bukan tau cakap je
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 06:18 PM | Show all posts
ada oorg 70 tahun jadi biawak hidup.. gigih jd penganggur
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-4-2017 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah..ni macam citer manjii.. the mountain man..kisah benar.. lepas isteri dia meninggal sbb jarak jauh...dia korek gunung untuk buat jalan..guna prralatan traditional jugak... sama jugak org kampung kutuk2 dia..skrg dorg pon guna..xmalu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Duk cina mmg x leh harapkan kerajaan sbb kawasan2 pedalaman mcm ni susah nk dpt access.. Nak tak nak kena gigih buat sendiri.. Teringat kisah kt india ke cina ek yg ada sorg lelaki ketuk bukit setiap hari utk buat terowong sbb bini dia dulu mati kena lalu jalan jauh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2017 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketua  mcm  ni la yang layak  Jadi pemimpin.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 25-4-2017 06:42 PM
Ketua  mcm  ni la yang layak  Jadi pemimpin.

Ketua kita muncul 5 tahun sekali jer bila 2-3 bulan lagi nak pilahanraya... abis pilihanraya, kita bleh tgk ketua kita berjoget kat sana... berkaraoke kat sini, pusing makan angin keliling dunia...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Hebatnya dik ketua kampung
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama macam kisah di utara india.

Btw...nampak seperti mereka hasilkan simen sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kipidap pakcik,salut spring sama lu
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat melaya ni ketua kampung kejanya songlap selagi ada
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 03:14 AM | Show all posts
sewajarnya say aberharap di amenerima hidayah dan ya allah berikan hidayah - Mu.

dan usahanya patut diberikan Nobel Prize  - for Outstanding 'Peace' - Wellbeing achievement. patut dapat tansri , tun atau datuk sekiranya rakyat Malaysia...unsung hero...

sebab - selflessness....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 03:15 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 25-4-2017 06:33 PM
Wah..ni macam citer manjii.. the mountain man..kisah benar.. lepas isteri dia meninggal sbb jarak ja ...

oh yes - dalam thread kat CI ni jugak kan? yg beliau lakukan setelah isteri meinggal dan perjalanan jauh benar dari kampungnya ke hospital...


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2017 04:59 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 25-4-2017 07:14 PM
sewajarnya say aberharap di amenerima hidayah dan ya allah berikan hidayah - Mu.

dan usahanya pat ...

kenapa tak doa kan lebih byk org2 isle sudah dpt hidayah jadi cam dia?   
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 05:07 AM | Show all posts
btw tarak org mau hidayah..... hanat   
https://www.facebook.com/DaebaKing/videos/1667617906587711/

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 06:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang yang hebat, berwawasan & tidak putus asa.  Syabas tok ketua.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 26-4-2017 03:15 AM
oh yes - dalam thread kat CI ni jugak kan? yg beliau lakukan setelah isteri meinggal dan perjalana ...


Ye..betul u...ada movie boleh tgk

Sedih tgk citer tu..betapa sygnya dia kat isteri dia..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 07:28 AM GMT+8 , Processed in 0.671865 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list