CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

5 'Egg Hacks' Ini Buat Anda Rasa Macam 'WOW'!

11-4-2017 11:41 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 7724| Komen: 26|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Telur. Semua orang reti masak telur. Paling kurang pun, buat telur rebus atau telur goreng, bukan? Tapi pernah tak anda terjumpa lima 'egg hacks' ini? Jika belum, cepat tengok!
Telur. Semua orang reti masak telur. Paling kurang pun, buat telur rebus atau telur goreng, bukan? Tapi pernah tak anda terjumpa lima 'egg hacks' ini? Jika belum, cepat tengok!



1. Telur Emas (Golden Egg)

Bahan: Telur dan sarung kaki wanita
Caranya: 
1. Masukkan telur ke dalam stoking dan pusing telur selama lebih kurang 30 saat.
2. Keluarkan telur dan rebus.
3. Kupas kulit telur dan anda akan dapat TELUR EMAS!



2. Leceh nak asingkan kuning telur? Ini caranya.
Bahan: Telur, mangkuk dan botol plastik minuman
Caranya:
1. Pecahkan telur di dalam mangkuk.
2. Picit sedikit badan botol air tanpa melepaskannya.
3. Sentuh mulut botol pada kuning telur sambil perlahan-lahan lepaskan genggaman pada botol.
4. Nah, kuning telur anda! Mudah, bukan?



3. Ukur kesegaran telur
Bahan: Telur dan segelas air
Caranya:
Masukkan telur ke dalam gelas berisi air. Telur itu segar jika ia tenggelam ke dasar gelas.



4. Cara mudah kupas kulit telur
Caranya:
1. Masukkan telur rebus yang baru diangkat dan masukkan ke dalam mangkuk berisi air ais. Biarkan sejuk.
2. Golekkan telur dengan tapak tangan dengan diberi sedikit tekanan sehingga ia merekah.
3. Anda akan mengupas kulit telur dengan mudah sekali!



5. Berapa lama masa diperlukan untuk merebus telur?

Foto: Real Moms

Jika anda masih belum mencuba teknik-teknik ini, cubalah! Mesti rasa macam 'Wah, macam ni rupanya cara dia'! - CARI
17

Bagus
5

Marah
10

Terkejut
5

Sedih
11

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (55 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 11-4-2017 02:15 PM
wahhhhhh telur emas tu, mmg x penah tahu

tekur rebus, iols suka ade lembik2 sikit. mcm dlm gmbr yg 8 minit tu. fresh je rase.
Quote mongoose_kidz 11-4-2017 02:54 PM
kena make sure masukkn dlm stoking baru la ek
Quote miemiecha 11-4-2017 04:30 PM
yg botol tu mek mmg pnh buat, tapi tgn gorilla gaknya, pecah jugakkkk
Quote WhiskeyScotch 11-4-2017 05:06 PM
Wahhhh sangat menarik!!! Boleh cuba ni. Veryyyy good sharing!!!
Quote mirandanicky1 11-4-2017 07:14 PM
Good sharing must try
Quote merrissa 11-4-2017 08:08 PM
telurrr teluuurrr hari2 aku makan telur...kawan ak duk cakap hang x jemu ka....
Quote Leo_Gurlz 11-4-2017 08:11 PM
Yg no 1 tuhhh menarik. boleh try
Quote lesprincesse 11-4-2017 10:14 PM
yg masuk dalam stokin tu... uwekkkkkk tak  lalu mak hokey
Quote AlienGurlz 12-4-2017 12:54 AM
Semuanya dah pernah tengok kat Youtube dulu, cuma tak pernah cuba je.
Quote SalenaGomez 12-4-2017 01:54 AM
chinta89 replied at 11-4-2017 02:15 PM
wahhhhhh telur emas tu, mmg x penah tahu

tekur rebus, iols suka ade lembik2 sikit. mcm  ...

Sesuai utk budak2 yg xsuka makan telur kuning kan
Quote pearl.silver 12-4-2017 08:24 AM
Dulu kat kg selalu tercampur telur rebus ngn telur mentah..
Mak ajar suluh ngn torchlight.klu gelap tu dah rebus.klu nmpk cahaya tu mentah.
Tak pun pusingkan telur..klu pusing elok dah rebus..klu xleh pusing tu mentah
Quote MelZ_Eulalia 12-4-2017 10:21 AM
nak try buat golden egg!
Quote zawara 12-4-2017 12:50 PM
mcm2 lg egg hacks ni kt youtube.. ada yg telo putih jd hitam la ombre egg la.. geli plak tgk hahaha.. sunny side egg jgk yg sodap
Quote Awindlike 12-4-2017 06:35 PM
Yang no dua tu, beli jelah egg separator. Lagi mudah.
Quote Levespa 12-4-2017 08:32 PM
nice article
Quote nisako 13-4-2017 08:57 AM
boleh try la niii
Quote rosa_canina 13-4-2017 09:20 AM
golden egg tu sbb dh pusing2 telur dia dh campur putih+kuning la kann..

nti blh try..
Quote emmet_23 13-4-2017 03:20 PM
trick yg aku slalu prektik kan:

pusing telur macam gasing. Klu boleh pusing maknanya telur tu dah rebus. Tak tak boleh pusing, maksudnya telur mentah.
Quote Keledek.kepam 13-4-2017 06:54 PM
Lapar dibuatnya

Lihat semua komen(26)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 05:11 PM GMT+8 , Processed in 0.065241 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top