CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Bikin Panas Saja, Farmasi Buat Iklan 'Double Meaning' Cetus Kontroversi

14-2-2017 03:00 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 9375| Komen: 27|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Sesungguhnya sambutan Hari Kekasih dari dulu lagi mengundang banyak isu dan kontroversi dalam negara-negara Islam.
Sesungguhnya sambutan Hari Kekasih dari dulu lagi mengundang banyak isu dan kontroversi dalam negara-negara Islam.

Namun baru-baru ini, sebuah farmasi pula mengambil kesempatan mempromosikan produk keluarannya menerusi iklan di laman sosial Facebook. Menerusi gambar itu, turut dipamerkan produk yang diberi diskaun sehingga lebih 30 peratus berserta hashtag HappyValentinesDay17. 




Walaupun mesej yang ingin disampaikan pihak farmasi itu sebenarnya menggalakkan pengguna untuk mendapatkan produk mereka, namun mesej berkenaan mengundang pelbagai reaksi daripada netizen yang membuat andaian mereka sendiri, sekali gus mencetus kontroversi.

Menerusi kapsyen gambar tersebut, ada juga netizen yang menganggap ia memiliki 'double meaning' termasuk tanggapan seperti ditujukan kepada lelaki solo yang 'kesunyian' dan 'terdesak'.

"Jadi, sekarang kita ada iklan yang menggalakkan orang melakukan onani sempena Hari Valentine?" tulis seorang netizen.



Pun begitu, ada juga netizen yang bersikap positif atau mungkin bertujuan menyindir kedua-dua pihak farmasi dan netizen.

"Iklan ini cuma galakkan lelaki jaga penampilan diri sebab semua maklum perempuan sukakan lelaki yang kulitnya lembut mulus.

"Tisu itu pula untuk lap lebihan losyen," katanya.



Jadi, berhati-hatilah sebelum berkata atau menulis sesuatu kerana dikhuatiri ianya disalah erti dan menimbulkan tanggapan negatif orang ramai, sekali gus menjadi bahan sindiran. - CARI


Foto: Facebook Georgetown Pharmacy

16

Bagus
18

Marah
13

Terkejut
12

Sedih
17

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fishcracker 14-2-2017 03:21 PM
Kebanyakan lotion kat iklan tu untuk kulit sensitip..
Quote matchstick 14-2-2017 03:49 PM
promote lotion kt jantan buat hape..bpa kerat sgt jantan yg pakai lotion.
Quote kentel 14-2-2017 04:23 PM
target kat uols kaa @lotion ?
Quote kimchipedas 14-2-2017 04:35 PM
marketing yg menjadi tuptup geng pompuan yg p serbu farmasi tu
Quote WhiskeyScotch 14-2-2017 04:47 PM
Buat apa pakai lotion pakai minyak masak dah kalau betul ada double meaning dalam iklan seperti yg didakwa.
Quote MissMamamia75 14-2-2017 06:03 PM
Tinggi imaginasi netizen ni..jenuh akak pikir apa isu dgn iklan tu..slownye akak
Quote chacon 14-2-2017 06:34 PM

xde pasangan nak berzina disuruh onani pulak.. ni mesti agenda freemanson  
Quote Elle_mujigae 14-2-2017 06:47 PM
wow..murahnya Cetaphil lotion dia jual....
Quote damian_lee 14-2-2017 08:57 PM
Bangangnya yang sentap
Xde ads tu and lotion tu pun korang main sabun la hanat
.
.
Kalau nak suruh toceng
Baik dia letak durex play tu
Bangang berdesup
Otak mcm babi
Quote seeriesagain 14-2-2017 09:15 PM
Pada aku ok jer iklan tu... apa yg double meaningnya... pikir positive skit
Quote lamputrafik1 14-2-2017 09:18 PM
hahahah..kulit sensitif dengan Valentine's day ape kena mengena.. sama ade double meaning atau misleading.
Quote EvieWanKenobi 14-2-2017 10:13 PM
okay je iklan tu..
Quote RatuDunia94 14-2-2017 11:12 PM
Better onani dek dr ko g romen anak org..
Quote bellxx 14-2-2017 11:28 PM
ok kejap aku tak paham apa kena mengenaaa aduiii aku noob sangat ni
Quote aqissa 15-2-2017 01:16 AM
Iklan tu ok jew... cepat naw double meaning nya....
Quote chazey 15-2-2017 01:19 AM
Perlu ke korang terlalu serius gais?

Terasa or what yang acah2 komen srrrrius sangat tu?
Quote febreze 15-2-2017 09:10 AM
ooo laki single kan selalu lancap guna brg2 tu..tu yg dpt diskaun..
Quote Emperor95 15-2-2017 09:18 AM
Mula perasaan ada double meaning, tapi bila tengok betul2 produk itu baru faham.
Quote azimodin 15-2-2017 10:05 AM
It's an open secret la.. kalau x buat iklan pon sabun & lotion tetap menjadi teman setia budak2 u sambil bertukar2 external dengan hidden files.

Lihat semua komen(27)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 07:23 AM GMT+8 , Processed in 0.052064 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top