CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Masih Ada Yang Jujur - Insan Ini Tolong Bayar Bil Yang Tercicir

13-2-2017 10:19 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 9647| Komen: 56|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Dalam dunia penuh pancaroba masa kini, memang susah nak jumpa insan yang betul-betul jujur dan ikhlas membantu sesama manusia.
Dalam dunia penuh pancaroba masa kini, memang susah nak jumpa insan yang betul-betul jujur dan ikhlas membantu sesama manusia. 

Baru-baru ini, seorang pengguna laman sosial Facebook berkongsi luahan rasa syukurnya apabila wang dan bilnya yang tercicir diganti dengan sesuatu yang lebih bermakna.




"Kami reda dengan kehilangan wang dan bil berkenaan walaupun perit.

"Hari ini ada posmen hantar sampul surat berisi bil yang sudah dibayar berserta nota," tulisnya.

Menerusi nota dikirimkan individu baik hati itu, dia mengaku menggunakan baki wang RM7 untuk membeli minyak dan air serta meminta tuan punya wang dan bil berkenaan menghalalkan tindakannya itu.


"Saya telah bayar bil air ini sebanyak RM143. Baki RM7, saya gunakan untuk beli minyak dan air. Minta dihalalkan," tulisnya.



Perkongsian itu mendapat reaksi positif daripada pembaca yang rata-rata memuji sikap jujur individu berkenaan.

"Alhamdulilah, masih ada orang jujur dan prihatin seperti ini. Semoga Allah murahkan rezekinya dan dipermudahkan segala urusannya di dunia dan akhirat," komen seorang netizen.




Foto: Facebook

Bukan senang nak jumpa insan yang baik hati dan jujur sebegini. Semoga lebih ramai masyarakat di luar sana bersikap jujur dan ikhlas tanpa mengharapkan balasan semata-mata. - CARI
22

Bagus
17

Marah
13

Terkejut
9

Sedih
11

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (84 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote BebeQ 13-2-2017 10:36 AM
rasa macam comel pulak kesah bayar membayar bil ni ;)
Quote chinta89 13-2-2017 10:47 AM
Ya Allah jujurnya lahai... kat mesia ni kalau ade yg jujur mcm ni dah semacam 'wowwwww baik nya'

nak wat cmana di mesia ramai yg x jujur dh skg..
Quote sabar_sabariah 13-2-2017 10:49 AM
kisah baik camni moga dapat dijadikan teladan kepada yg lain
jgn pulak macam ada akak kat tempat keje aku ni
"kalau jumpa duit orang, akak amik je. tapi tak buat beli makanan. kang jadi darah daging pulak, anak2 nak makan. akak wat beli baju2 ke, apa2 lah. janji bukan makanan"

oh, mulianya hati akak..
what the.....

Quote evlinne 13-2-2017 11:02 AM
sabar_sabariah replied at 13-2-2017 10:49 AM
kisah baik camni moga dapat dijadikan teladan kepada yg lain
jgn pulak macam ada akak kat tempat ke ...

Yg haram babi je tp tak peliklah perangai akak tu sbb ramai yg macam tuuu
Quote Mleeen82 13-2-2017 11:04 AM
ya... masih ada hamba Allah yg berbudi dia Dunia sang Najib!!
Quote sabar_sabariah 13-2-2017 11:06 AM
evlinne replied at 13-2-2017 11:02 AM
Yg haram babi je  tp tak peliklah perangai akak tu sbb ramai yg macam tuuu


dorang borak2 waktu rehat berkumpul ramai2
aku dgr dari jauh je
yg peliknya, member2 dia yg dengar semua mengiyekan je
takde yg nasihat dia
kesian akak tu..

aku tak berani tegur dia
sebab baru beberapa hari keje kat situ
aku dah pernah kena sound
bila aku pertikaikan decision dia
dia kata, "aku keje lama, ke ko keje lama??"
ok.. finnnnneeee~

Quote DeeHanania 13-2-2017 11:07 AM
Semoga dmurahkan rezeki buat Hamba Allah nie...
Quote RatuDunia94 13-2-2017 12:04 PM
Semoga murah rezeki la pd org yg jujur mcm ni..
Quote MarryPottet 13-2-2017 12:11 PM
mahalnya bil air sampai rm143. saj supply air siap bertapis & boleh terus minum dari paip ker?
Quote gigahertz 13-2-2017 12:28 PM
MarryPottet replied at 13-2-2017 04:11 AM
mahalnya bil air sampai rm143. saj supply air siap bertapis & boleh terus minum dari paip ker?

rumah bilik air banyak macam ni la. pastu tandas duduk.
Quote mieymiey 13-2-2017 01:35 PM
Alhamdulillah, masih ada insan berhati mulia macam ni. Dan dia tak viralkan pun kisah kejujuran dia dalam fb. Semoga murah rezeki dia, dan kita semua
Quote teha86 13-2-2017 01:57 PM
aku pernah balik keje... time tu hujan lebat...kat depan hotel istana...xde org lalu time tu... tetibe depan aku ade duit rm18 mcm tu la... ade note rm10.. note rm5..ngn singit2..dah basah2.. aku tgk kiri kanan blakang..xde org pun..even depan aku pun mmg xde org..ade kete je... so aku amiklaa duit tu... sebb aku xtau empunya wang yg tercicir...sekian..
Quote zameyla 13-2-2017 02:05 PM
teha86 replied at 13-2-2017 01:57 PM
aku pernah balik keje... time tu hujan lebat...kat depan hotel istana...xde org lalu time tu... teti ...

sama la..jumpa not RM10 tiga keping atas jalan tar...tatau sapa punya..
Quote miemiecha 13-2-2017 02:14 PM
kalau duit jumpe masuk lam tabung semejid xpekan???
Quote teha86 13-2-2017 02:22 PM
zameyla replied at 13-2-2017 02:05 PM
sama la..jumpa not RM10 tiga keping atas jalan tar...tatau sapa punya..

kalo xamik..kang org lain amik..same je...so baik amik..hahahah
Quote leylapple 13-2-2017 02:41 PM
sabar_sabariah replied at 13-2-2017 11:06 AM
dorang borak2 waktu rehat berkumpul ramai2
aku dgr dari jauh je
yg peliknya, member2 dia yg de ...

kalau kena kat aku, aku sound setepek terus...

" buatnya mati esok lusa, tuan punya duit pulak tak halalkan, nak merangkak bercarik kat padang masyar ker"

pasal dia keja lama tu, aku akan sound mcm nie " owh, akak keje lama yer? mesti dah terer sangat2..so patutnya tak ada kesalahan dah"
Quote jazaa100 13-2-2017 03:09 PM
BebeQ replied at 13-2-2017 10:36 AM
rasa macam comel pulak kesah bayar membayar bil ni ;)

Yg nmpak comel tu sbb dia guna baki rm7 beli minyak & air kan....


Quote sabar_sabariah 13-2-2017 03:17 PM
leylapple replied at 13-2-2017 02:41 PM
kalau kena kat aku, aku sound setepek terus...

" buatnya mati esok lusa, tuan punya duit pulak  ...

hohoho!!
aku malas nak berbalas dgn dia
sbb ayat2 dia tu kadang menusuk ke jantung

ada sekali tu aku hantar document kat dia untuk check
benda2 kecik yg boleh ignore pun dia highlight
padahal tak contribute pada quality pun
bila aku pertikaikan, dia kata "akak kan perrrrrrrfectttt!!!!"

ok finnnnneeeeee~
suruh ikut prosedur
tapi dorangnye style nak ikut prosedur, harommmmm!!!


Quote EncikRhoma 13-2-2017 04:41 PM
Baca tajuk terniat nak hencap sebab ingatkan yg viralkan tu, org yg jumpa bil tu dan kemudian dia tolong bayarkan. Kan sekarang trend kalau sendiri buat baik, sendiri akan up. Rupa-rupanya yg viralkan, org yg bilnya hilang kemudian org lain yg bayar...kalau macam ni aku sokong je 100% kalau nak diviralkan

Lihat semua komen(56)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 03:10 PM GMT+8 , Processed in 0.942853 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top