CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Pakai Topi Menyebabkan Anda Botak, Fakta Atau Mitos?

16-1-2017 04:43 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6759| Komen: 12|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Hah!? Pakai topi akan menyababkan rambut gugur dan menjadikan anda botak. Biar betul? Terdapat segelintir individu takut untuk memakai topi kerana khuatir akan menjadi botak.
Hah!? Pakai topi akan menyebabkan rambut gugur dan menjadikan anda botak. Biar betul? Terdapat segelintir individu takut untuk memakai topi kerana khuatir akan menjadi botak.



Sumber foto: Indiatimes.com

Kepada anda yang suka dan sering memakai topi, jangan risau! Ini kerana pakar pemulihan rambut, Dr. Alan Bauman mengesahkan perkara ini tidak benar dan mitos semata-mata!

Fuh, lega tak? Menurut Dr. Alan, masalah keguguran rambut bagi lelaki berlaku kerana pengecilan folikel rambut yang progresif, sensitif terhadap hormon DHT (dihydrotestosterone), iaitu kegagalan testosteron berfungsi dengan baik.

U.S. News & World Report melaporkan pemakaian topi tidak menyebabkan keguguran rambut, sebaliknya topi yang kotor boleh menyebabkan jangkitan pada kulit kepala.



Sumber foto: Guy Speed

Dr. Alan menambah, sesetengah individu yang mengalami masalah keguguran rambut memakai topi bagi menutup bahagian yang botak selain kelihatan lebih muda.


Sumber foto: http://dailywot.com

Jadi, jangan takut untuk memakai topi anda dengan penuh gaya! Ia tidak akan menyebabkan anda menjadi botak. - CARI
12

Bagus
16

Marah
29

Terkejut
18

Sedih
23

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (105 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote jiwarasa 16-1-2017 05:11 PM
rambut botak sebab stress, faktor pemakanan dan keturunan je bukan sebab topi. kalau gitu, dah ramai la wanita bertudung botak .haha
Quote siskepoh 16-1-2017 05:28 PM
tak minat lelaki pakai topi.
Quote otomatic_prince 16-1-2017 05:35 PM
hahah tp betul juga ramai laki botak sbb bertopi
Quote Rainrein 16-1-2017 06:02 PM
Mitos semata mata.  Pompuan x botak pun dok pakai tudung dari akil baligh sampai ke tua.

Lagi satu,  jejai hat suka nau nau pakai topi tu pun x botak botak lagi till skang.
Quote merrissa 16-1-2017 11:53 PM
otomatic_prince replied at 16-1-2017 05:35 PM
hahah tp betul juga ramai laki botak sbb bertopi

yeke...bukan sebab dah botak...sb tuh pakai topi
Quote merrissa 16-1-2017 11:55 PM
Rainrein replied at 16-1-2017 06:02 PM
Mitos semata mata.  Pompuan x botak pun dok pakai tudung dari akil baligh sampai ke tua.

La ...

khennnn....siap leh simpan rambut pnjng smpai ke kaki

kalo nak salahkan ketebalan topi...cer tgk tudung yuna tuh...lagi tebai gilerrr...rilek jah


Quote KLINIKRAMBUT 17-1-2017 09:55 AM
Kenapa rambut teruk selepas bersalin?
1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.
2. Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.
3 .Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.
4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.
5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.
6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.
7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.
8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.
9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.
🙋 Apa yang perlu lakukan?
Segeralah berjumpa dengan pakar rambut & kulit kepala di Hair Rich World Integrated Trichology Centre
☎️ 03 2242 0880


Quote Anaya84 17-1-2017 03:14 PM
mungkin kebetulan.. sbb orang2 yg aku kenal slalu bertopi di usia muda remaja.. bila dh 30++  kebanyakkannya dah botak...
Quote Ladybosss 18-1-2017 02:55 PM
Ye ker ...
Quote ReginaGeorge 28-1-2017 05:55 PM
Sebab dah nak botak la dia pakai topu. Bila dah botak dia senang2 jer salahkan topi.

Lihat semua komen(12)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 07:54 PM GMT+8 , Processed in 0.073129 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top