CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Menangis Tak Berlagu, Nasi Dah Jadi Bubur Bil Telefon Dicaj RM42 Ribu!

16-1-2017 03:54 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 12191| Komen: 46|Original author: Oleh: Adib ZA

Description: Siapa yang tak terkejut bila mendapat bil telefon sehingga RM42 Ribu!

Siapa yang tak terkejut bila mendapat bil telefon sehingga RM42 Ribu! Seorang netizen mendedahkan bil telefon yang didapati selepas menggunakan perkhidmatan 'roaming' ketika berada di Dubai selama 3 hari. 


Namun, dia berasa pelik kerana kreditnya cuma mempunyai had sehingga RM300 sahaja dan tidak mungkin boleh dicaj sehingga harga 'sebiji kereta'!


"Saya hairan. Waktu di Dubai saya tak pernah terima sebarang notification dari xxx untuk maklumkan caj data atau apa-apa warning.

"Terus berjalan dan berjalan caj yang dikenakan. Kredit limit saya pun hanya RM300.00. Malah saya sangka 2-3 hari caj yang dikenakan sebanyak ini. Boleh beli sebiji kereta cash!"


Katanya lagi setelah menghubungi pihak telco, tiada kesilapan yang berlaku dan dia perlu membayar bil berkenaan jika tidak mahu tindakan dikenakan ke atasnya. 

"Bila saya hubungi pihak telco, mereka tiada kesilapan pada charges yang dikenakan. Saya perlu bayar, kalau tak bayar mereka ambil tindakan," katanya. 


Tak tahu apa lagi yang boleh dilakukannya. Bagaikan nasi menjadi bubur. Katanya pengalaman ini mengajarnya agar tidak sesekali menggunakan data internet ketika berada di luar negara. 

"Moral value, pastikan internet data ditutup masa di oversea. Pesan dekat kawan-kawan yang lain."

Berikut merupakan antara komen para netizen lain berhubung isu ini.


Apa pula kata anda? Tak mengapalah jika terputus hubungan internet selama beberapa hari ketika di luar negara kan? Guna sahaja wifi yang boleh didapati di bilik hotel, daripada menanggung perkara sama seperti ini. - CARI 
23

Bagus
27

Marah
34

Terkejut
19

Sedih
27

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (146 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote syadq 16-1-2017 04:13 PM
Umobile eh?
Quote CiliPadiSedap 16-1-2017 04:17 PM
ni sama ada billing umobile atau celcom.. p1 wimax punya bil lain dah .. akak boleh bau bil p1 wimax
Quote CardiGans85 16-1-2017 04:36 PM
Penah g jakarta je pun,data buka mcm kt malaysia..amik ko 1700..
Quote cknoriz 16-1-2017 04:39 PM
ni bil celcom
Quote mohdshahril2000 16-1-2017 04:44 PM
Bawak bill tu jumpak customer service...ramai dah yang kena bukak data kat oversea kena charge macam giler...nnt customer service settlekan
Quote NonaNaga 16-1-2017 05:06 PM
Umobile tade kekertasan bil gini dah...online jeks
Quote jiwarasa 16-1-2017 05:07 PM
syarikat telco mana ni.teka teki teka tekuk.. siapa betul kena ketuk
Quote Cik_Andak 16-1-2017 05:23 PM
Syarikat telco mana ni???
Quote cik-jaja 16-1-2017 05:30 PM
bapak...menangis nak bayar
Quote siskepoh 16-1-2017 05:33 PM
amboi.jumlah tu boleh beli sebuah kehidupan. mrangkak le nak bayar
Quote matseh 16-1-2017 05:36 PM
Wow, hope saya ingat bila masuk Siam -Padang Besaq & Bukit Kayu Hitam. Santun.
Quote WhiskeyScotch 16-1-2017 05:38 PM
Gasaklah nak membayarnya.
Quote exclusive_vvip 16-1-2017 05:44 PM
Kesiannya....tapi orang yg kene ni cam relax je ayat dia...mungkin dia mampu settle kot....takpa,semoga tak jadi pada orang lain pula..
Quote bungarose 16-1-2017 05:59 PM
risau plak kot aku ter on data kat dubai last  month. Bil xsampai lg
Quote Andyscenes 16-1-2017 06:05 PM
bill dia cam MAXIS je..
Quote danieladam 16-1-2017 06:21 PM
Ni bill celcom..sebijik bill aku
Quote penmarker 16-1-2017 07:21 PM
Kawan dulu celcom jugak..kena dalam 20 ribu tak silap...

Quote green~tea 16-1-2017 07:47 PM
Ni bill umobile.. ada dpt ni kat facebook takde censored nama telco
Quote dubuk 16-1-2017 08:05 PM
kalau kena macam ni, memang kena bayar ke

Lihat semua komen(46)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 08:29 PM GMT+8 , Processed in 0.053502 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top