CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Biar Kita Tunggu Anak, Jangan Anak Yang Tunggu Kita

12-1-2017 06:17 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7621| Komen: 27|Original author: Oleh : Hafiz BZ

Description: Gambar seorang kanak-kanak berpakaian seragam sedang berbaring


Gambar seorang kanak-kanak berpakaian seragam sedang berbaring di hadapan sekolah menjadi tular di laman sosial.


Dikongsikan di laman Facebook PerlisKini, gambar menyayat hati itu mencetuskan pelbagai reaksi dari netizen.


Tidak diketahui apakah punca sebenar kanak-kanak tersebut berbaring di situ, mungkin tertidur kepenatan ketika menunggu ibu bapanya datang menjemput pulang ke rumah.

Rata-rata netizen mengkritik tindakan ibu bapa kanak-kanak ini kerana tidak menunggu anak mereka pulang dari sekolah, sebaliknya membiarkan kanak-kanak tersebut yang menunggu mereka berseorangan. 

Walau bagaimanapun, mungkin terlalu awal untuk terus menghukum dan mengkritik ibu bapa kanak-kanak ini kerana kita sendiri pun tidak tahu apakah punca kelewatan mereka. 


Namun dinasihatkan kepada semua ibu bapa, janganlah sesekali membiarkan anak kita menunggu kita seperti ini kerana risiko berlakunya penculikan amatlah tinggi. - CARI


9

Bagus
18

Marah
14

Terkejut
13

Sedih
12

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote siskepoh 12-1-2017 06:28 PM
abah sis dulu selalu dtg awal. xpenah sis yg tunggu dulu. syg abah kita heee
Quote @inardni 12-1-2017 06:31 PM
Gambar thn lepas ni..
Apapun jdan iktibar kpd parent or penjaga
Quote missinpiece 12-1-2017 06:42 PM
Jgn dibagi anak tunggu kt luar skolah. Bkn ke dlm sekolah ade pondok menunggu bg pelajar yg blik lewat? Mak pak sila prihatin. Lewat 5-10 minit ok lg. Kalau lewat berjam2 sila carik transporter ok
Quote jazaa100 12-1-2017 06:52 PM
Knp tak suruh tgu dlm kawasan sekolah....bahayanya...


Quote jerukkedondong 12-1-2017 08:20 PM
siskepoh replied at 12-1-2017 06:28 PM
abah sis dulu selalu dtg awal. xpenah sis yg tunggu dulu. syg abah kita heee

Abah kita pun sama...sanggup curi keluar skjp dr pjbt dia nk ambik kita...tak pernah kita tunggu abah..abah yg setia tunggu kita..

Al Fatihah utk abah..
Org rindu abah..
Quote ReginaGeorge 12-1-2017 09:08 PM
Sedey la tgk anak2 macam ni. Semoga tak jadi pada iols
Quote sebu 12-1-2017 09:23 PM
Aku sedih tengok
Quote susukambingbest 12-1-2017 09:30 PM
kesiann. aku nek bas dlu jd xde msalah trtunggu camni. moga makpak cari trnport klu susah nk ambik ank sndri.
Quote mummyAS91 12-1-2017 09:39 PM
Allah....sedihnya......
Quote anony-mous 13-1-2017 02:36 AM
Sedih jgk tgk emm tp iols dibesarkn dgn mak yg guna slogan "jgn mak tggu ank, biar ank tggu mak" klau iols lmbat mmg hbis la. Tp klau dia lmbat, pastu iols buat muka mmg teruk kena. Klau iols blik kg, mesti lama kene tggu dia tp klau mntk dia tggu klau ambil dia, dia mrah. Sedih plak rasa sb mak org lain xde pon cmtu
Quote awaynepian 13-1-2017 07:02 AM
Siaran ulangan tahun lepas...
Quote prettyuglybabe 13-1-2017 08:40 AM
ni kes lama.. asal buka sekolah je naik gambar ni ye..
sebenarnya tak kisah sapa tunggu sapa..
tapi ajar anak anda tentang keselamatan..
jika anda terlambat, tunggu kat dalam sekolah atau kat pondok guard..
tu kalau tak mampu sangat nak hire van sekolah la..
Quote takayama 13-1-2017 08:50 AM
ms 2 anak start sekolah 7 tahun lps mmg meols tunggu diaorg
then lps si abg sekolah pg so start naikkan bas sekolah
pernah gak terjd kats org budak tahun 1 last year, mak dia punya busy
blh terlupa nk amik anak kat sekolah
nsb baik x jd viral sbb budak tu duduk dlm kawasan sekolah
bila penolong petang nk blk tgk bdk tu msh disitu
dia yg htrkan, mak bdk tu menangis dan say thanks serta sorry juga
sbb si mak taw dia cuai
harap kita2 ni amik iktibar
Quote BebeQ 13-1-2017 10:38 AM
I tak tau sekolah lain macam mana tapi sekolah anak i guard tak simply lepaskan budak2 terutama budak2 tahap satu (darjah 1 - darjah 3). Guard akan lepaskan budak bila parents/penjaga datang depan pagar. Pemandu bas pun akan turun bas dan ambil budak2 depan pagar. Untuk budak berjalan kaki, penjaga kena inform guard dan tunjuk anak dekat guard untuk bagi guard kenal.
Quote leylapple 13-1-2017 11:20 AM
aku kagum betul dgn sesetgh makpak yang tunggu anak2 kat luar sekolah...

kadang2 aku tgk sejam lagi budak nak kluar pun dah terpacak kat depan sekolah...

(time tu aku ambik anak kat pra, kluar awal)

dalam hati aku, tak keje kah diorang nie...tp nampak dari gaya pakaian mcm bkerja...

byk betul masa diorang spend kat luar opis..hmmm
Quote Star_el 13-1-2017 11:55 AM
anony-mous replied at 13-1-2017 02:36 AM
Sedih jgk tgk emm tp iols dibesarkn dgn mak yg guna slogan "jgn mak tggu ank, biar ank tggu mak" kla ...

haha no worries, mak bapak org lain bukan sempurna pun. Even mak aku, dulu cikgu hntr aku balik sbb demam, aku yg kena marah sbb balik
Quote lyza2474 13-1-2017 12:30 PM
pernah sekali tertido.. sampai pukul 7 baru sedar cepat2 pergi sekolah anak  jemput dia.. masa tu ramai sangat orang teman  anak ...  misscall banyak gila kat hp...  terima kasih semua yang prihatin jaga anak hari tu... , kelas takewando habis pukul 5.30 .. sometimes kite tak mintak jadi macm tu
Quote honeybee1802 13-1-2017 01:53 PM
BebeQ replied at 13-1-2017 10:38 AM
I tak tau sekolah lain macam mana tapi sekolah anak i guard tak simply lepaskan budak2 terutama buda ...

ada anak member skolah kt arab sana, private kot, yg ada pass jek boleh tg kt luar pagar skolah..
Quote BebeQ 13-1-2017 02:23 PM
leylapple replied at 13-1-2017 11:20 AM
aku kagum betul dgn sesetgh makpak yang tunggu anak2 kat luar sekolah...

kadang2 aku tgk sejam la ...

ada mak pak yang tunggu tu dah geng2, borak sesama dia macam borak kedai kopi. bila anak cucu dah keluar, kemain babai2 masing2.
lepas tu dia punya happy dapat anak cucu macam ada pertandingan pulak.

Lihat semua komen(27)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 06:36 AM GMT+8 , Processed in 0.232855 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top