CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Gym Terapung Ini Guna Tenaga Manusia Untuk Belayar Di Sungai Seine, Paris

3-1-2017 06:10 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7022| Komen: 29|Original author: Oleh: Adib ZA

Description: Nampaknya buat mereka yang mencintai kota Paris, terdapat satu lagi tarikan yang bakal membuatkan ramai teruja bila berkunjung ke kota romantik itu.

Nampaknya buat mereka yang mencintai kota Paris, terdapat satu lagi tarikan yang bakal membuatkan ramai teruja bila berkunjung ke kota romantik itu. 


Sebuah firma Itali, Carlo Ratti Associati hadir dengan idea untuk menampilkan cara terbaharu untuk menggalakkan orang ramai bersenam.

Paling menarik, cara tersebut turut menjadikan sungai Seine di Paris yang sememangnya sangat indah sebagai lokasi pelancongan wajib pada masa akan datang. 

Mereka mencipta sebuah bot yang menempatkan gym di dalamnya dan apabila tenaga manusia 'dikerah' ketika menggunakan gym tersebut, ia mampu menggerakkan bot berkenaan. Satu idea yang sangat menarik, bukan?


Memiliki panjang sehingga 20 meter, bot gym itu mampu memuatkan sehingga 45 orang dalam satu-satu masa. 

"Ia masih dalam pembangunan, namun pereka kami menganggarkan bot ini boleh disiapkan dalam masa 18 bulan akan datang," ujar Carlo Ratti. 

Katanya lagi, sekiranya tidak cukup pengunjung dalam satu-satu masa untuk menggerakkan bot terbabit, tenaga akan dijana daripada bumbungnya melalui teknologi solar.

Nyata sekali ia menjadi satu alasan kukuh untuk melancong dan menjejakkan kaki ke Paris pada masa akan datang, kan? - CARI



Foto: Carian google
15

Bagus
1

Marah
9

Terkejut
15

Sedih
6

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (48 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 3-1-2017 06:34 PM
Wow menarik sambil bersenam boleh tengok pemandangan
Quote mrizumi 3-1-2017 07:20 PM
Moden betul..cntik lah..boleh cuci mata sambil bersenam..
Quote alieyrina 3-1-2017 08:19 PM
Rasa semangat kan kalau bersenam mcm ni
Quote vender 3-1-2017 10:13 PM
Please buat kat mesia..sungai kelang
Quote Nenasketum 3-1-2017 10:19 PM
Waaah aku nak pi laaah. Parisian sombong hoccay unless ko cakap bahasa diorang
Quote JpA0606 4-1-2017 08:02 AM
Bestnya... !!!
Quote chinta89 4-1-2017 10:21 AM
cantiknyaaaaa
Quote RatuDunia94 4-1-2017 01:03 PM
Buat kt putajaya pon ok..
Quote ms.mango 4-1-2017 02:06 PM
bestnyaaaaa
Quote mamapea 4-1-2017 03:24 PM
mcm ni baru semangat lbh nak exercise
Quote matchstick 4-1-2017 04:17 PM
x pening ke berkayuh atas tu..kalu jenis mabuk laut x boleh ni
Quote seramado 5-1-2017 11:40 AM
wow mmg terbaik
Quote WhiskeyScotch 6-1-2017 11:26 PM
Nice!!!!
Quote tayam 9-1-2017 02:14 PM
yg terpacak kat tanah pon xpegi..apatah lagi yg terapung...
Quote Qnqn 3-2-2017 02:21 PM
nampak cam bestttt
Quote che_yatt 6-5-2017 09:12 PM
mesti mahal kos gym ni..
Quote notsospecial007 7-5-2017 11:00 PM
Jenuh nak kayuhhh
Quote beautifulliar 8-5-2017 08:33 AM
LeomAryis replied at 7-1-2017 11:00 PM
Hey bro! Hi kawan2!!

30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!

Dah 2017 dah ni tak kaye2 lagi ngko
Quote zackry14 8-5-2017 01:06 PM
waaa cantiknyer

Lihat semua komen(29)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 09:47 PM GMT+8 , Processed in 0.064048 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top