CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Hanya Kek Berstatus Halal Dibenarkan Masuk Ke Premis- McDonald's Malaysia

30-12-2016 12:00 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5893| Komen: 65

Description: McDonald’s Malaysia memaklumkan hanya kek yang mempunyai sijil halal boleh dibawa masuk ke rangkaian restoran mereka.

Hanya kek sambutan hari jadi yang mempunyai sijil halal boleh dibawa masuk ke rangkaian restoran kami di seluruh negara. 

Demikian kenyataan yang dikeluarkan McDonald’s Malaysia kelmarin bagi menjawab pertanyaan mengenai notis yang diletakkan di restorannya mengenai polisi kek hari jadi halal yang boleh dibawa masuk ke dalam premis.

Langkah itu dibuat bagi mematuhi garis panduan pensijilan halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), jadi aspek kualiti, keselamatan dan produk halal adalah keutamaan untuk memelihara integriti pensijilan halal.

“Sebagai sebuah syarikat yang menawarkan produk yang disahkan halal, kita melaksanakan polisi ‘tiada makanan luar’ untuk memastikan bahawa semua produk yang dihidangkan dan dimakan di restoran kami adalah halal."

"Adalah penting untuk semua pelanggan mematuhi peraturan ini tanpa sebarang pengecualian kerana ia melibatkan status pensijilan halal restoran McDonald’s di Malaysia.” 


Bagaimanapun, pelanggan yang ingin membawa kek hari jadi mereka sendiri juga perlu memastikan bahawa kek tersebut disahkan halal.- CARI

sumber foto: https://lh3.googleusercontent.com/

10

Bagus
28

Marah
25

Terkejut
15

Sedih
35

Lawak
28

Bosan

Friends Rank (141 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pearl.silver 29-12-2016 10:39 PM
Bagus2..
Teruskan usaha memartabatkan kemaslahatan ummah
Nk selebret birthday kat mcd xleh la beli kek kat igshop
Quote aechae 29-12-2016 10:48 PM
Mna2 pn klu ada halal jakim ni non halal food are not allowed ye...wlupn kt pantry, fridge dlm bilik rehat ke...loker staf ke... tapi, ni slalu klu kna 'sergah' audit tetiba je lah...lg2 klu ada aduan...

Konklusion nya, notis tu dibuat as pemberitahuan, bukti ada usaha dr phk premis, org kata ckup syarat gtu...still xleh nk kontrol gak cust yg in n ouy... so korg yg dtg pndai2 lah hdup nk bwa msuk apapn.bkn org jakim dtg cek 24/7 ponnn...
Quote spiderman80 29-12-2016 11:03 PM
Nampak pelik tapi ada betul juga point dia.
Quote InVendeTTa 29-12-2016 11:04 PM
hello..mana2 food court pon byk dah tampal polisi non halal food is not allowed.sama mcm polisi no outside food..ni.mesti ade org nk suh pakat boikot mcd dikalangan rasis sejak kena take over lebai arab aritu
Quote baghal_bortuqal 29-12-2016 11:05 PM
Parokkk la wehh mokcit2 bawok tupat losong for finger food di besday party mekdonel takleh bawok masuk
Quote aldilla_zahraa 29-12-2016 11:14 PM
Kahkahkah padan muka lobai
Quote MarryPottet 29-12-2016 11:32 PM
mekdi patut buat syarat kalu nak selebret besday kat premis dia, tukar tradisi dari potong kek ke potong beger
cucuh lilin banyak2 atas properity beger ka, big mac ka yg sizenya sebesar kek standard pastu nyanyi lagu epi besday then tiup lilin & potong beger
Quote emelia1509 29-12-2016 11:55 PM
ooh camtu...

bole la reramai bawak kek halal masuk mekdi..
Quote ronapink 30-12-2016 12:00 AM
paham           
Quote famri7 30-12-2016 12:11 AM
kalau kek buat sendiri oleh acik kepam rasa2 halal x?
Quote shanshero 30-12-2016 12:12 AM
tengok dalam show martha steward dia guna lemak
babi sebagai pengganti mentega selain alcohol untuk
perisa
Quote MissVixen 30-12-2016 12:24 AM
MarryPottet replied at 29-12-2016 11:32 PM
mekdi patut buat syarat kalu nak selebret besday kat premis dia, tukar tradisi dari potong kek ke po ...

Sedapnya. Burger kek besar.
Quote sofiazara 30-12-2016 01:21 AM
famri7 replied at 29-12-2016 04:11 PM
kalau kek buat sendiri oleh acik kepam rasa2 halal x?

byk yg tak halal sbb beli bahan2 kat kedai bakery cinapek yg borong powder dari china

selain kek..cheese powder ke mozarella ke apa cheese yg selalu diorg taruk dlm mknn yg diorg jual online ig tu semua kan semua tu beli borong dari kedai cinapek jua sis?

entah2 cheese dari susu babi sis...matilahhhh
Quote sofiazara 30-12-2016 01:22 AM
thats why i clean eating jer sekarang ni..organic only no processed food
Quote gasbracun 30-12-2016 01:28 AM
sofiazara replied at 30-12-2016 01:22 AM
thats why i clean eating jer sekarang ni..organic only no processed food

Kau pergi kenduri kawin, kau bawak organic kau tu kau makan sorang sorang

Kbye
Quote kimsa-ra 30-12-2016 02:06 AM
sofiazara replied at 29-12-2016 05:21 PM
byk yg tak halal sbb beli bahan2 kat kedai bakery cinapek yg borong powder dari china

selain ke ...

knp begitu mnyusahkan diri berfikira negative begitu?  
kronik ni mslh uols
Quote ultra78 30-12-2016 06:25 AM
aechae replied at 29-12-2016 10:48 PM
Mna2 pn klu ada halal jakim ni non halal food are not allowed ye...wlupn kt pantry, fridge dlm bilik ...

Kalau dah begitu ketat syarat yg dikenakan jakim kepada pengusaha, maka pelanggan juga wajar follow rules itu di premis berkenaan.
Quote mbhcsf 30-12-2016 06:36 AM
Edited by mbhcsf at 30-12-2016 06:38 AM

okaylah

lagipun kalau fikir pepanjang

katakan u bawa masuk makanan tercemar dan hidang like there is no tomorrow kat  ganggang  party tu, then berlaku  keracunan makanan....

so ...nak kata apa tu?

i mean sedangkan bawa pets pun tak leh kat mall takut ada  implikasi tertentu then ..okaylah.

kitatak perlu reactive untuk semua benda.


Quote mbhcsf 30-12-2016 06:39 AM
sofiazara replied at 30-12-2016 01:22 AM
thats why i clean eating jer sekarang ni..organic only no processed food

cewahhhh....yeah organic food is good...but cheese cake is nice too hahahaha

Lihat semua komen(65)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 07:08 AM GMT+8 , Processed in 0.060710 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top