CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Digantung Serta-Merta, Lesen Pengendali Bas Ekspres Jatuh Gaung- SPAD

25-12-2016 12:32 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9310| Komen: 68

Description: Berkuatkuasa serta merta penggantungan lesen perkhidmatan pengendali bas ekspres iaitu Goldstar Express (M) Sdn Bhd yang terbabit dalam kemalangan di KM137.3 Lebuhraya Utara Selatan, dekat Kampung Jay ...

Berkuatkuasa serta merta penggantungan lesen perkhidmatan pengendali bas ekspres iaitu Goldstar Express (M) Sdn Bhd yang terbabit dalam kemalangan di KM137.3 Lebuhraya Utara Selatan, dekat Kampung Jayor, Pagoh Johor pagi Sabtu.


Dalam satu kenyataan, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) memaklumkan keputusan itu diambil sehingga siasatan lengkap atas sebab-sebab keselamatan penumpang dan membolehkan siasatan daripada agensi-agensi yang terlibat dilakukan. 

"Siasatan sedang diketuai oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros), manakala SPAD akan menyiasat pelanggaran syarat-syarat Kod Amalan Keselamatan Industri (SPAD ICOP)." 

Tegas SPAD, pihaknya tidak akan bertoleransi terhadap sebarang pelanggaran amalan keselamatan dan tindakan keras di bawah peruntukan undang-undang akan dikenakan sekiranya pengendali bas gagal mematuhinya. 

Awal pagi kelmarin bas berkenaan terjunam ke dalam curam setinggi 10 meter diKampung Jayor, berdekatan dengan kawasan rehat dan rawat Pagoh menyebabkan 14 maut dan 16 cedera.- CARI


sumber foto: Bernama



14

Bagus
16

Marah
25

Terkejut
15

Sedih
20

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote munchkin 25-12-2016 01:02 AM
Baru nak gantung? Bila orang nak buat aduan macam macam kerenah ko. Kita oengadu nak protek privasi. Ni minta ic alamat nama penuh bagai. Kawan aku siap amik video bas bawa bahaya. Tak layan ok!!!!  

Siasat pesalah bukan pengadu!! Ingat orang nak saja aniaya ke. Yg mana bawak elok tu eloklah. Kebanyakannya 100++ km/j di bawanya. Bila dah ada kes terus gantung.
Quote melinda_kerr 25-12-2016 01:10 AM
bus ekpress tknk psg camera ke dlm bus monitor driver masing2? atau mmg dah ada? spjg naik bus kerap sgt nmpk driver duk guna handphone sambil memandu.
Quote Lolalala 25-12-2016 04:49 AM
Semalam lepas kejadian, elok je satu bas express konsortium dari johor mencucuk kat fast lane menghala ke kl di kawasan bangi. Tak de sivik langsung :
Langsung tak ambil iktibar dari kes yang baru berlaku
Quote boyagombak 25-12-2016 09:42 AM
Ban shj bas semua bas Yexpress. Skrg kn dh ada ETS dan mcm2 train. Hanya ada bas jarak pendek dr kg dan taman ke bandar. Driver bas ni bawak gila2 kbnyakkan psl nk kejar trip kalau boleh terbang dia nk terbang ja krn mgkin Syt Bas bg gaji kecil. So nak gaji bnyk kena kejar trip. Lagi bnyk trip lg byklah income lbh2 lg musim cuti sekolah & perayaan. Dkt fb bnyk yg komplen bas Syt GoldStar tu selalu dreba gila2 bwk bas. Ptt haramkan terus
Quote boyagombak 25-12-2016 09:49 AM
Kemalanngan jalanraya ni selalu manusia salahkan takdir seolah olah manusia nk lepas tangan.
Kalaulah kemalangan tu adalah disebabkan bas terlanggar kayu pokok jatuh tgh jalan, termasuk dlm lubang akibat tanah jerlus, ada runtuhan tebing bukit,dibawa arus banjir yg kuat maka itu adalah sudah takdirlah sudah ketentuan Tuhan.
Tapi ini adalah akibat kecuaian dan kerakusan membawa bas spt rasa mengantuk tp masih sanggup bersengkang mata, bawah pengaruh dadah, bawak dgn laju dan cuai, kondisi bas yg teruk spt brek yg gagal berfungsi hingga menyebabkan hilang kawalan keatas bas. Maka hukumam berat mesti dikenakan ke atas Syt dan pemandu yg cuai trsbt
Quote fatehana 25-12-2016 10:05 AM
bila tgk bas ni terigt byk kes suatu ketika dulu yg membabitkan bas Naeila JB-KL
tt time bas ni cukup byk diatas jalan dan mmg tersgt laju
lps kes bas Naeila tu bas Sani Express pulak mendominasi
x lg kes2 yg lain yg membabitkan bas express juga
pemandu bas ni mmg ramai yg bila bawa bas dia igt dia bawa ferarri atau paling tidak bmw
laju manjang dan suka suki angkat lampu bila dok lane kanan
kita dah bawa 104 abes dia nk suh kita tekan brp lg
kita yg naik keta ni pun dah rs seriau bawa laju2
dia yg bas ni panjang berjela xde rs apa ke bawa laju2
bila emergency brek adoiyaaa mmg scary
Quote otai_g 25-12-2016 10:06 AM
Spt biasa ada kes eksiden, syarikat digantung servis. Jd apa yg anehnya? Da berpuluh2 kali dgr script yg sama.

btw stesen larkin bnyk ulat tiket. Eloknya robohkn je larkin tu buat mcm tbs.
Quote otai_g 25-12-2016 10:09 AM
boyagombak replied at 25-12-2016 09:49 AM
Kemalanngan jalanraya ni selalu manusia salahkan takdir seolah olah manusia nk lepas tangan.
Kalau ...

Masalahnya kalo driver bas tu mengantuk x kn dia nk mintk rehat sejam utk dia tido. Sah2 kena kecam dgn penumpang and tokey syarikat bas. This is malaysia ma. Bkn brazil.
Quote Super-M 25-12-2016 10:35 AM
munchkin replied at 25-12-2016 01:02 AM
Baru nak gantung? Bila orang nak buat aduan macam macam kerenah ko. Kita oengadu nak protek privasi. ...

ha..ni memang betol.pernah buat aduan..maklumat kita pulak disiasat macam apa.terus takut dan rasa lantak kau lah.

bus alisan ni aku tgk semalam katanya penang-kl
kl-johor bahru lepastu johor bahru nak ke kl balik..bayangkan drive tak henti..lepastu musim perayaan jalan jam.nak kejar trip.spad atau jpj kena pantau.aku dulu kerap naik bus johor melaka..kdg2 syarikat bus suka bg tekanan kat pemandu...tgh jalan sesak jam sbb hujan..dok sibuk call suruh cepat untuk trip sterusnya.call lagi tanya kat mana,kat mana.sampai org bus tu lalu kat laluan ceruk sempit mcm org gila .sebab nak ke larkin masa tu hujan lebat gila jalan banjir.kesian gila ditekan2 pemandu tu suruh cepat.kalau nak salahkan sila salahkan syarikat bus..pertama trip perjalanan yg panjang,lpstu suk push driver sbb suruh kejar trip.
Quote Peterpan17 25-12-2016 10:41 AM
munchkin replied at 25-12-2016 01:02 AM
Baru nak gantung? Bila orang nak buat aduan macam macam kerenah ko. Kita oengadu nak protek privasi. ...

Yg ni aku setuju. Aku pelik dgn law kat Msia ni. Bila kita buat aduan, kita pula yg kena siasat. Org yg bersalah di adu tu, takde pula tindakan di amik. Bila dah berlaku kejadian mcm ni baru sibuk nak gantung sana sini, siasat sana sini. Tp end result tetap sama. Aksiden bus tetap berlaku setiap musim perayaan dan hari2 biasa. Aku dah lama tak naik bus express. Aku takut siot dgn kelajuan yg drebar bawa. Gilos!!  Aku nak ke Penang baik aku naik train atau flight.
Quote cmf_premierleag 25-12-2016 10:53 AM
munchkin replied at 25-12-2016 01:02 AM
Baru nak gantung? Bila orang nak buat aduan macam macam kerenah ko. Kita oengadu nak protek privasi. ...

I feel u
Semua staff SPAD kan mmg babi
Mana reti common sense bile buat kerja
Patutnya staf2 spad ni sume jd mampus eksiden je
Quote R2D2 25-12-2016 10:53 AM
Itu antara tugas SPAD
JPJ pun  boleh buat tugas ni
Quote kapakterbang 25-12-2016 11:51 AM
otai_g replied at 25-12-2016 10:09 AM
Masalahnya kalo driver bas tu mengantuk x kn dia nk mintk rehat sejam utk dia tido. Sah2 kena keca ...

Bukan ke sepatutnya ada 2nd driver kalo perjala anan lebih dr 2 jam. So kalo ngantuk tukar la.
Quote pearl.silver 25-12-2016 11:51 AM
otai_g replied at 25-12-2016 10:09 AM
Masalahnya kalo driver bas tu mengantuk x kn dia nk mintk rehat sejam utk dia tido. Sah2 kena keca ...

Iols pernah naik bas shamisha
Kedah - pahang
Sampai hentian sungai buluh yang ada petronas tu, driver berenti untuk makan dan tidor. Trip tu dia drive sorang kot.
Bengang juga laa sbb iols nk sampai cepat masa tu tp jadual tergendala sbb driver tido dulu..
Quote kasibiman 25-12-2016 12:11 PM
Pagi Penang kl. Ptg kl JB. Tgh malam JB kl.

Sial punya syarikat. Mana minimum break utk driver? Selayaknya tokeh Bangsat ni masuk jel
Quote cik_tonggek 25-12-2016 12:42 PM
cmf_premierleag replied at 25-12-2016 10:53 AM
I feel u
Semua staff SPAD kan mmg babi
Mana reti common sense bile buat kerja

Jom prem kita ambik alih spad tuh
Mmg abis staf kat situ kena maki dlm meeting
Sapa buat SOP dlm spad tu bodo betingket2  
Quote xAthenax 25-12-2016 01:34 PM
Korang pernah cuba call tak nombor SPAD yang tertera di belakang
bas, lori, treler tu?
tu nombor hantu rasanya
sebab tidak pernah diangkat
jom @cik_tonggek
kita buat hostile take over
Quote kasibiman 25-12-2016 01:50 PM
Ha kantoi. Mak driver ckp driver pernah ckp tak tahan tak cukup rehat. Interbiu tb3
Quote R2D2 25-12-2016 01:55 PM
Bukan semua bas ada 2nd driver
Pernah jumpa driver bas yg bawa bas persiaran kl-terengganu-JB
Aku tanya dia tak letih ka
Katanya tak ada pilihan
Driver tak cukup

Lihat semua komen(68)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 11:17 AM GMT+8 , Processed in 0.055048 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top