CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Hello, Kenapa Nak Pilih Menantu 'Gomen' Sahaja, Ingat Kerja Swasta Lekeh?

22-12-2016 01:24 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 23833| Komen: 298|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Baru-baru ini kecoh di media sosial tentang isu mengenai segelintir ibu bapa dikatakan lebih cenderung memilih menantu yang bekerja di bawah sektor kerajaan berbanding swasta.

Artikel Oleh Myra Rozi | Video Oleh Danny Ng | Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang l Suara Latar Oleh Myra Rozi


Baru-baru ini kecoh di media sosial tentang isu mengenai segelintir ibu bapa dikatakan lebih cenderung memilih menantu yang bekerja di bawah sektor kerajaan berbanding swasta. 

Mentaliti segelintir dari masyarakat Melayu tentang kelebihan mempunyai menantu atau pasangan hidup dalam sektor awam ini nampaknya masih menebal lagi dalam jiwa.

Dikatakan, mempunyai pasangan orang 'gomen' lebih terjamin masa hadapan, namun sejauh mana kebenarannya? -CARI
17

Bagus
7

Marah
16

Terkejut
15

Sedih
22

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (89 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote white_musk 22-12-2016 01:27 PM
Bukan terjamin masa depan saja dik, terjamin akhirat juga..

Yg kerja swasta semuanya ahli neraka macam akak jugak... Suka makan duit rasuah... Keji..
Quote OmJualGas 22-12-2016 01:28 PM
Hahahahahahaha.....
Quote mummy75 22-12-2016 01:31 PM
org gomen senang nak buat personal loan...segala mcm loan boleh je berbanding keje swasta...makanya dpt la seisi keluarga menikmati hasil loan yg dipinjam oleh menantu...
Quote Atifan 22-12-2016 01:32 PM
Hahaha...gila..aku lg suka kalau dipinang laki kerja syarikat multinasional. Kalau gomen aku takut aku pulak kena bergolak gadai byr kan hutang loan dia
Quote lurve82 22-12-2016 01:37 PM
mentaliti org2 dulu kan mmg nak yg keje gomen je...sbb rata2 keliling aku mesti citer parents dorg nak anak2 dorg atau menantu keje gomen...

aku kawen dgn laki swasta...sblm nk kawen mmg mak aku suh klu blh carik la yg sama keje dgn aku..aku gomen...tp xnak la..slmt mak aku terima...janji ada keje halal blh tanggung serba serbi..sudah la...
Quote helle 22-12-2016 01:43 PM
mummy75 replied at 22-12-2016 01:31 PM
org gomen senang nak buat personal loan...segala mcm loan boleh je berbanding keje swasta...makanya  ...

Sekali lepas nikah baru tau balance gaji menantu tinggal 2...3 ratus..pastu anak sendiri pulak kene tanggung makan pakai menantu..rasain
Quote RED 666 22-12-2016 01:48 PM
Pencen boleh waris ke laki bini bila laki bini keje gomen tu meninggal, sapa xnak woii
Quote aHoi83 22-12-2016 01:50 PM
Pekerja gomen nowadays dipandang hina
Quote j3m4h 22-12-2016 01:50 PM
white_musk replied at 22-12-2016 01:27 PM
Bukan terjamin masa depan saja dik, terjamin akhirat juga..

Yg kerja swasta semuanya ahli nera ...

Pedih nok ayat chuolsszah menghencap acik abam govy yg maksum tuhh, kalo ank x laku gigih menjodoh kan dgn ummah govy patotler kes cerai berai byk...kwen sbb harte and niat x elok...spesis mak2 hadap sgt menantu govy?? Hazbedahh nokkk
Quote vespa_oren 22-12-2016 01:52 PM
Member aku yg keje gomen banyak hutang jer aku tgk, xcayer tgk slip gaji
Quote hijrah8 22-12-2016 01:52 PM
Nasib baiek acong mengkahwin kedengan aku.. kalo acong mengkawin pendengan edee kepastian menghidup mengsusah
Quote ohnoLia 22-12-2016 01:53 PM
Kerja komen lebih terjamin. Tak risau pasal pencen.. yg mana subscribe unit trust lagi lah berganda2 mak mertua suka...

Kalau dpt menantu yg kerja kat putrajaya..wah alangkah bangga akak..satu kampung tumpang happy
Quote buragazz 22-12-2016 02:01 PM
Cakap macam takde agama... rezeki korang gomen ke yang turunkan dari langit...

Sentap pulak hati mak nak....
Quote amyza 22-12-2016 02:10 PM
Memang pun. Mil iols camtu lah. Last2 terima gak patut nye syukur lah bila ada org nak anak kita kan
Quote prettyuglybabe 22-12-2016 02:13 PM
mentaliti kampung gitu la..
boleh menumpang senang menantu kekdahnya..
dikerah buat loan maximum
Quote hijrah8 22-12-2016 02:13 PM
aHoi83 replied at 22-12-2016 01:50 PM
Pekerja gomen nowadays dipandang hina

Lipot lipot.. olang gomen kemarahan
Quote annehuda 22-12-2016 02:15 PM
aku paling tak boleh blah kalau mertua nak anak lelaki dia kawen ngan org gomen esp cikgu. ada yg demand nk menantu yg min keje 41 ada degree. sbb terjamin hidup anak lelaki dia, bini tanggung family laki hulur duit gaji kt makbapak n adik beradik. haktuih utk mak mertua mcm ni
Quote cHimo 22-12-2016 02:15 PM
Bagus cari jerung besar.. Tauke bisnes ka gitu lagi masyuk..
Quote TuntungReturn 22-12-2016 02:24 PM
mak mertua x taw yg keja gomen ni bnyak potong.kdg aku tgk slip gaji org gomen mengucap panjang aku..

Lihat semua komen(298)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 03:30 AM GMT+8 , Processed in 0.065974 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top