CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Roti Panas Gebu, Jadi Tarikan Hebat Kedai Roti Klasik Salahuddin Bakery, JB

22-12-2016 12:58 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 10180| Komen: 21|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Siapa tak geram bila melihat roti yang gebu, panas-panas keluar dari ketuhar dan paling penting rasanya yang enak dan lazat.
Foto: FB Salahuddin Bakery

Siapa tak geram bila melihat roti yang gebu, panas-panas keluar dari ketuhar dan paling penting rasanya yang enak dan lazat.

Apa yang pasti inilah tarikan paling kuat di sebuah kedai roti lama, Salahuddin Bakery yang masih bertapak dan beroperasi di tengah arus pembangunan bandaraya di Jalan Dhoby, Johor Bahru ini.

Foto: jophorkaki.blogspot.com
Produk rotinya cukup popular dengan panggilan Roti Bai atau Roti Benggali dan kedai roti ini sudah diusahakan sejak beberapa dekad lalu dan diwariskan dari generasi ke generasi.


Tidak seperti penghasilan roti zaman moden, mereka menggunakan teknik lama iaitu proses pembakaran roti menggunakan ketuhar dan arang sebagai bahan api.

Foto: jophorkaki.blogspot.com
Namun disebabkan permintaan yang tinggi sekarang, mereka menggunakan mesin doh untuk menguli.

Kedai ini sangat unik sebab roti yang dihasilkan tidak dapat di mana-mana tempat yang lain kerana tidak pernah hantar, jual dan edar pada orang atau syarikat luar.

Foto: jophorkaki.blogspot.com
Bekas-bekas rotinya yang digunakan sangatlah klasik dan terdapat banyak pilihan roti antaranya roti bantal, roti putih, roti perancis, roti kacang, roti kelapa, kek buah dan banyak lagi.

Foto: jophorkaki.blogspot.com
Alamat: 26 Jalan Dhoby, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru 
Waktu : 8:00 am to 2:00pm (Jumaat tutup)
Tel:  +60 7-227 3736


Foto: jophorkaki.blogspot.com


Tunggu apa lagi, bagi anda yang jom berkunjung ke Johor Bahru jangan lupa untuk singgah di kedai roti kalsik ini, okay! -CARI 
32

Bagus
16

Marah
16

Terkejut
12

Sedih
16

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (114 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kurga 22-12-2016 02:56 PM
mamak -2 ni biz dorang ramai org beli smpai beratur... roti benggali ngn rojak... tp kekayaan dorang tu x nmpak pon.. tngok pakai baju selekeh jer.. aku tringin nak tengok rumah ngn keta dorang pakai...
ni niaga naik lori ngn motor cabuk jer...
Quote pearl.silver 22-12-2016 04:07 PM
macam penah ade je tred ni by reporter cari juga...
Quote Fienomenology 23-12-2016 11:25 AM
roti kelapa dia terbaaekkk!
Quote dubuk 23-12-2016 05:28 PM
dubuk makan semua jenis roti
Quote hayati_hassan 24-12-2016 11:00 AM
mamak meniaga untung anta balek india
kat tempat aku nie mamak buka nasi kandar join ngan melayu
memang meriahlah dgn orang pasal dah terkenal
tapi tak lama dah bungkus pasal partner melayu gila tuka keta baru bagai
itu bezanya peniaga melayu dgn mamak
Quote Lagubestbest 24-12-2016 11:55 AM
Kne ada partner masuk renovate hipsterkan bakery ni. Pastu sure boleh up rege dua tiga kali ganda, macam bakery cina kat dalam mall2 seluruh negara.
Quote FARRAZOOL 24-12-2016 02:42 PM
Sedapnya.....
Quote indenial 24-12-2016 07:57 PM
Bulan 1 ni joho nak g carikkkkkk
Quote ctsueraya 16-1-2017 09:50 AM
Ya Allah, lazatnye nampak pastri dia, mau naik berpuluh kg aku kalau duk JB cenggini
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:10 AM
thanks for sharing
Quote nimiz 3-2-2017 11:11 AM
thanks for sharing

Lihat semua komen(21)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 02:16 AM GMT+8 , Processed in 0.046993 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top