CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tiada Lagi Amaran, Penjawat Awam Bermasalah Akan Dipecat

21-11-2016 05:52 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6382| Komen: 82

Description: Amalan menghukum penjawat awam yang melakukan kesalahan tatatertib dengan hanya memberi amaran secara pentadbiran yang tanpa rekod, bagi Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa hukuman itu terlal ...

Amalan menghukum penjawat awam yang melakukan kesalahan tatatertib dengan hanya memberi amaran secara pentadbiran yang tanpa rekod, bagi Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa hukuman itu terlalu ringan dan tidak memberi kesan.


Sehubungan itu, beliau berpendapat sepatutnya bila penjawat awam lakukan kesalahan, dia perlu diberi amaran dan tindakan tatatertib daripada potongan gaji, tiada kenaikan pangkat sehinggalah sampai ke peringkat buang kerja.

"Jadi, kita akan keluarkan pekeliling kepada ketua jabatan supaya amalan mengeluarkan amaran secara pentadbiran ini tidak lagi digunakan selepas ini, ianya perlu dihentikan."

"Jika kena amaran, tindakan paling minimum yang dia terpaksa hadapi ialah tiada kenaikan pangkat selama setahun...tapi jika ketua jabatan hanya beri amaran pentadbiran, penjawat awam itu tidak akan dikenakan apa-apa tindakan."

Selain itu, beliau juga mahu penjawat awam melakukan pelbagai tugas secara lebih produktif supaya tiada pembaziran tenaga kerja berlaku kerana amalan tersebut dapat meningkatkan lagi kecemerlangan dalam perkhidmatan awam.- CARI


sumber foto: http://uf.cari.com.my/




36

Bagus
13

Marah
13

Terkejut
12

Sedih
22

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (111 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_premierleag 20-11-2016 03:04 PM
Abih tu kalo x diberi amaran, nak bagi apa?
Quote harkktuih 20-11-2016 03:34 PM
Masalah disiplin tapi tiap tahun merentan mintak bonus berbulan2
Quote mommymonster82 20-11-2016 03:39 PM
Apa maksud amaran secara pentadbiran?
Quote Nenasketum 20-11-2016 03:42 PM
Bagi penampor jer kakitangan awam yanv macam ni pastu bagi sebatan dalam 10x sorang :
Quote Knowlee 20-11-2016 04:17 PM
mommymonster82 replied at 20-11-2016 03:39 PM
Apa maksud amaran secara pentadbiran?

Kasi surat amaran. Warning staff bermasalah tu je. Then no further action. So staff bermasalah ni berterusan la ulang kesalahan tatatertib yg sama sbb diorg tau bos hanya bagi amaran bertulis je. Pastu bos senyap. Laporan pencapaian tahunan pun dpt markah tinggi jgk walaupun kerja tak jalan. Gaji tetap naik. That's why dia repeat kesalahan. Beberapa kerat staff bermasalah ni punya pasal, staff lain sakit hati.

Di sini I salahkan bos sbb bos takut nak pegi menjawab kat org atas kenapa staff dia dpt markah penilaian rendah. So diorg kasi je markah tinggi.
Quote becir 20-11-2016 04:26 PM
Opis aku mcm nila..kasi amaran tapi pelakunya aman damai je lpstu buat perangai..lg satu, hr notis orang2 suka mengular ponteng keje etc tapi tak ambik tindakan sbb takde orang komplen..wtf sgt :
Quote alieyrina 20-11-2016 05:04 PM
Patutla berani songlap duit gomen juta2..salah sikit pun pandang ringan jah..
Quote Zep 20-11-2016 05:17 PM
Kat opis aku dulu ada sorang perangai macam ni. dalam seminggu sehari jer nampak dia kat opis. datang opis pun sbb nak punch pastu blah. senang betul ko bagi duit haram dekat famili kau kan. hujung2 pun bos bagi surat amaran jah pun tindakan memang takde langsung.
Quote cmf_jeangrey 20-11-2016 05:24 PM
Knowlee replied at 20-11-2016 04:17 PM
Kasi surat amaran. Warning staff bermasalah tu je. Then no further action. So staff bermasalah ni  ...

So surat amaran tu dah betul la kan...yg x betulnya takde tindakan susulan...patut rombak balik sistem tu sbb diorg dah immune, dpt surat warning pun ketawa je agaknya
Quote cmf_jeangrey 20-11-2016 05:27 PM
Zep replied at 20-11-2016 05:17 PM
Kat opis aku dulu ada sorang perangai macam ni. dalam seminggu sehari jer nampak dia kat opis. datan ...

My ofis dulu 3 kali MIA without reason terus buang je...bg surat warning jugak...kita takkan simpan staff mcm ni buang masa dan tenaga nk fikir hal dia...byk lg kerja lain nk buat
Quote joeyss 20-11-2016 05:37 PM
Ada orang tu siap kata, boleh buang kerja ke..? Tak ke bengkek bos kecik
Quote ninnakarinna 20-11-2016 05:47 PM
cmf_jeangrey replied at 20-11-2016 05:27 PM
My ofis dulu 3 kali MIA without reason terus buang je...bg surat warning jugak...kita takkan simpa ...

Swasta kan?

Gomen lain.
Quote ninnakarinna 20-11-2016 05:51 PM
Kalau percaya konsep barokah, dia xkan buat prangai cam ni.

Duit gaji buat mkn weh..jd darah daging. Beringatla..
Quote mommymonster82 20-11-2016 08:33 PM
Knowlee replied at 20-11-2016 04:17 PM
Kasi surat amaran. Warning staff bermasalah tu je. Then no further action. So staff bermasalah ni  ...

Oh..ye ke...
Gtu ke maksud amaran secara pentadbiran...

Mmg betullah.. bg amaran dalaman saja selalunya..pastu aman2 jer buat hal....

Lemah betul bos gini...dia takut nak report sbb kdg2 bos pon lebih kurg je... hihihi..takut kantoi
Quote cmf_jeangrey 20-11-2016 09:58 PM

Ye glc. Mmg ada budibicara tp semuanya terpulang pd bos staff tu jugak..kalau takut nk report sbb nk jd mr nice guy atau dia pun sama perangai, maka berkuntum membiak la staff begini..nak elak jd ikutan staff lain lebih baik nyahkan dia dulu...so biasanya bos report je ke hr
Quote Decaffeinated 20-11-2016 10:08 PM
"Amaran secara pentabdiran penjawat awam masalah disiplin dihentikan"

ini ayat bahasa sakai ka....

Quote ninnakarinna 20-11-2016 10:26 PM
cmf_jeangrey replied at 20-11-2016 09:58 PM
Ye glc. Mmg ada budibicara tp semuanya terpulang pd bos staff tu jugak..kalau takut nk report sbb  ...

Elok camni..apa hal nak takut report org atas..bkn bos yg buat salah pun..staf tu yg buat salah kan..

Kena fikir hak staf yg x buat pangai jgk..kalau x buat aduan..mcm violate their rights kan..
Quote ninnakarinna 20-11-2016 10:27 PM
Aku ENTJ. the commander..

Btul ke nih..
Quote monsterwife 20-11-2016 11:04 PM
Staff perangai macam setan pun skt tetap tinggi.orang atasan pun buat tak tahu aje.kalau mcm ni bila nak maju.

Lihat semua komen(82)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 08:49 PM GMT+8 , Processed in 0.076862 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top