CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ratusan Tan Bahan Logam Beracun Nyaris Dibawa Ke Malaysia Untuk Dibuang

3-11-2016 03:45 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3469| Komen: 12

Description: Sebuah kapal kargo yang membawa sisa beracun yang disyaki mempunyai berat lebih 177 tan, berlepas meninggalkan Romania dikatakan berniat untuk memasuki ke negara kita melalui laluan laut dan dijadikan ...

sumber foto: Oriental Daily News


Sebuah kapal kargo yang membawa sisa beracun yang disyaki mempunyai berat lebih 177 tan, berlepas meninggalkan Romania dikatakan berniat untuk memasuki ke negara kita melalui laluan laut dan dijadikan bahan pembuangan di negara ini. 

Menurut laporan esklusif Oriental Daily News, setelah menerima maklumat rahsia itu, syarikat akhbar tersebut bekerjasama dengan Jabatan Alam Sekitar untuk menjalankan operasi.

Sebelum itu, pada 20 Oktober, akhbar terbabit dikatakan menerima maklumat daripada sumber yang boleh dipercayai dari Hong Kong.

Sumber itu mendakwa sebuah kapal dengan bahan pembuangan logam seberat 2,723 tan yang dipercayai mengandungi Arsenic dan Cadmium yang beracun tinggi, difahamkan dibahagikan kepada 123 kontena sedang mencari tempat untuk dibuang. 


Setelah dibawa naik ke kapal dari Romania, kapal itu dilarang untuk memunggah turun ke pelabuhan Shanghai dan Xiamen di China. Sehubungan itu, kapal tersebut bertindak mengalih haluan ke Malaysia untuk dibuang secara haram.

Justeru, akhbar Oriental Daily News menghubungi media berita di Hong Kong iaitu (HK01) untuk menjalankan siasatan bersama.

Setelah mendapat dokumen dan maklumat laluan  kapal kargo terbabit, dengan segera mereka menghubungi Ketua Pengarah Alam Sekitar Malaysia iaitu Datuk Ahmad Kamarul Najuib untuk bekerjasama dengan kementeriannya.

Akhirnya atas bantuan jabatan kastam, setelah tiba di pelabuhan, kapal tersebut diberikan arahan larangan menurunkan barangnya dan diarah patah balik ke Hong Kong semula pada Ahad lalu. - CARI

32

Bagus
9

Marah
6

Terkejut
18

Sedih
17

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (92 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote koko2 3-11-2016 03:48 PM
gerunnya......memcm racun mai masuk msia ni
Quote Bedah.Cun 3-11-2016 03:50 PM
Hamboiii, mentang2 China dah beli asset banyak2 sini. Sesuka ngkau jer nak buang sampah sini. Pukimak punye prangai
Quote kentel 3-11-2016 04:02 PM
amboi....kimak nya perangai....
Quote kampderlieben 3-11-2016 04:15 PM
Giler buang sisa
Quote kornea 3-11-2016 04:15 PM
Romania dengan china hantar ayam kat malaysia sudah la
Quote blackwidowbae 3-11-2016 04:24 PM
Pokejib pokemah amik fees ker kalo foreign countries buang sisa toksik di mesia inniey
Quote GigaMom 3-11-2016 05:07 PM
Hancur
:
Quote shamsadis 3-11-2016 05:14 PM
kalau hantar gadis2 Romania bermata biru ok je
Quote OmJualGas 3-11-2016 05:18 PM
Ada kah ini termasuk dalam perjanjian bilion2 itu.
Quote Muntz 3-11-2016 05:20 PM
Jgn hantar kat Sarawak sudah.
Quote RatuDunia94 4-11-2016 11:36 AM
Ini yg kita tau.. Yg kita x tau? Minta dijauhkan la..
Quote dodolgemok 4-11-2016 11:53 AM
shamsadis replied at 3-11-2016 05:14 PM
kalau hantar gadis2 Romania bermata biru ok je

Mohon kutip cacai2 masuk dlm kumbahan asid tersebut utk menenangkan keadaan

Lihat semua komen(12)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 04:48 PM GMT+8 , Processed in 0.082310 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top