CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pelajar Dikenakan Potong Kaki Kiri Akibat Minum Susu Bekalan Sekolah!

14-9-2016 12:17 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 8586| Komen: 57

Description: Pihak sekolah segera menghantarnya ke hospital untuk rawatan kecemasan tapi difahamkan budak itu pitam dalam perjalanan ke hospital, sebahagian kaki dan tangannya menjadi kehitaman seperti terbakar.
Oleh : TS LOO

sumber foto: http://assets.nst.com.my/


Selasa lalu, Kementerian Pendidikan mendedahkan seorang budak sekolah berumur 12 tahun yang berasal dari Segamat, setelah minum susu yang dibekalkan oleh pihak sekolah, budak tersebut mula didapati demam dan rasa perut sakit.

Justeru itu, pihak sekolah segera menghantarnya ke hospital untuk rawatan kecemasan tapi difahamkan budak itu pitam dalam perjalanan ke hospital, sebahagian kaki dan tangannya menjadi kehitaman seperti terbakar. 

Oleh itu, doktor doktor mengambil keputusan untuk memotong kaki kirinya itu. Namun keluarganya tidak membenarkan tindakan itu.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan Datuk P Kamalanathan, Kementerian Pendidikan akan memberi kerjasama kepada Kementerian Kesihatan menyiasat kes terbabit. 


“Siasatan akan dilakukan sama ada ia berpunca daripada susu atau komplikasi perubatan lain. Prosedur pengedaran susu ke sekolah dilakukan secara telus dari aspek pengedaran hingga simpanan."

Walau bagaimana pun, tegas beliau, susu yang diberikan kepada pihak sekolah, semuanya akan menjalani proses penilaian kualiti yang ketat.- CARI



sumber berita: Bernama
7

Bagus
6

Marah
11

Terkejut
15

Sedih
16

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (70 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bajusejuk 14-9-2016 12:47 PM
ya allah. cmne minum susu smpai kehitaman tu. kecik2 dh ad kencing manis ke cmne?
Quote Nenasketum 14-9-2016 02:26 PM
Apebenda ni. Ada industrial chemical ke dalam susu ni
Quote Star_el 14-9-2016 02:28 PM
What? Minum susu trus jadi gitu ke? Ada apa bahan yg boleh sebabkan tindak balas begitu cepat?

Btw, ada lagi ek skim susu kt sekolah ni, ingat dah takde sbb dah takde iklan goncang, hidu, rasa tu
Quote kemaruk 14-9-2016 02:32 PM
Sape yang kenakan pelajar ni?
Quote DayangKirana 14-9-2016 02:35 PM
budak tu sorang je yang kena?
student lain semua ok?
takkan kes keracunan sampai kaki jadi kehitaman..
Quote mirandanicky1 14-9-2016 02:48 PM
Rasanya ada unsur2 lain..bukan pasal minum susu sekolah..org.lain minum bertahun2 okay je takde apa2 sihat walfiat
Quote dubuk 14-9-2016 03:04 PM
mana gambar kehitaman?
Quote Miming2 14-9-2016 03:35 PM
eh seramnya.. kesianlah budak tu kalau kecik2 dah tinggal satu kaki... tpi mcm tak logik plak minum susu terus jadi mcm tu.. yg lebih menghairankan, dia sorang sja yg kena
Quote sarahmirza 14-9-2016 04:06 PM
Kenapa ayat berita ni macam pelik je.
Quote lkick2113 14-9-2016 04:09 PM
sarahmirza replied at 14-9-2016 04:06 PM
Kenapa ayat berita ni macam pelik je.

TS Loo yg tulis, memang la pelik kak
Quote kekwakuning 14-9-2016 04:14 PM
adakah unsur sihir? peliknye kaki smpai hitam on the spot kee
Quote Loloq89 14-9-2016 04:20 PM
minum susu ibu sihat je
Quote pearl.silver 14-9-2016 07:41 PM
Susu sekolah sekarang dutch lady yg keluarkn..
Quote hanisbunny 14-9-2016 08:45 PM
dulu2, I xpernah miss order susu sekolah ni..bg Iollss susu die sdp sgt terutama yg perasa coklat...smpi skg dok trgt2 susu tu wlpn kt supermarket byk ja boleh beli tp rase still xsame dgn wkt dulu2..
Quote insulin 14-9-2016 08:49 PM
hanisbunny replied at 14-9-2016 08:45 PM
dulu2, I xpernah miss order susu sekolah ni..bg Iollss susu die sdp sgt terutama yg perasa coklat... ...

Memang x sama.... seingat aku, kalo nak beli, kena isi borang untuk order susu sekolah. Betul x?    
Quote hanisbunny 14-9-2016 08:59 PM
insulin replied at 14-9-2016 08:49 PM
Memang x sama.... seingat aku, kalo nak beli, kena isi borang untuk order susu sekolah. Betul x?   ...

aah... kotak susu die pon rare gile..gmbr kartun bdk2 klu xsilap... Iolss dh lupe dh..
Quote edee_91 14-9-2016 09:36 PM
mungkin budak ni ada ambik medication.
Quote aHoi83 14-9-2016 09:45 PM
Rare case so kene siasatla betol ke disbbkan susu atau dah mmg ade penyakit lain ke
Quote mixed 14-9-2016 09:58 PM
Anak ku minum susu sekolah je sakit perut

So aku bgtau kt cikgu dia x yah bagi. Cikgu dia tanya anak alah susu lembu ke. aku ckp  ok je  minum susu bila  minum susu jenama lain perut nya x meragam;

Lihat semua komen(57)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 01:07 AM GMT+8 , Processed in 0.240280 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top