CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Nama Palestin Sudah Hilang Dari Peta Google, Diganti Dengan Israel

9-8-2016 04:14 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 9577| Komen: 74

Description: Sejak beberapa hari lepas, dunia dikejutkan dengan berita tentang kehilangan..

Oleh : Dean BZ


Sejak beberapa hari lepas, dunia dikejutkan dengan berita tentang kehilangan nama negara Palestin pada peta Google. Kenapa nama Palestin boleh hilang dan digantikan dengan nama Israel? 


Dimanakah Palestin?

Israel, yang ditubuhkan secara haram di atas tanah Palestin pula jelas kelihatan pada peta Google. Adakah menurut Google, Palestin sudah tidak lagi wujud?

Sedikit informasi untuk pembaca, sebenarnya penjajahan Israel ke atas Palestin pada dasarnya bermotifkan perluasan kuasa. Sejarah ini bermula pada tahun 1934 hingga 1945, dimana pada tahun tersebut adalah tahun kekuasaan penguasa yang terkenal dari Jerman, iaitu Adolf Hitler. 


Ketika kepemimpinan Hitler yang cuba menghapuskan seluruh Bangsa Yahudi yang berada di Eropah, bangsa Yahudi yang ketakutan turut diusir dari tanah Eropah. 

Melalui tekanan Hitler, akhirnya bangsa Yahudi yang masih hidup lari dan bersembunyi di daerah Timur tengah, yang kebetulan daerah tersebut pada tahun 1946 sedang dijajah oleh pihak Inggeris. Melalui perundingan Yahudi dengan Inggeris, mereka meminta izin kepada Inggeris untuk membentuk sebuah Negara.

Akhirnya melalui perjanjian itu, diberi sedikit daerah untuk bangsa Yahudi mendirikan negara yang diberi nama Jewish Land, atau sekarang lebih kita kenal dengan Israel.

Dengan persekutuan antara Israel dengan Inggeris, mereka mampu memperluaskan kekuasaan dan menjajah bangsa yang berada disekitarnya terutama Palestin.

Tanah Palestin yang semakin "menghilang" akibat dijajah Israel

Dalam satu forum Barisan Hadapan Wartawan Palestin (PJF), para wartawan dengan geram menyelar tindakan rancangan jahat Tel Aviv untuk menghapuskan nama Palestin dari peta dunia dan juga menganggap ia satu perbuatan cuba memalsukan sejarah.

Sehubungan itu, masyarakat dunia diseru untuk menunjukkan solidariti dengan menghantar petisen kepada Google Maps. - CARI




Sumber - AmanPalestineMalaysia/middleeastmonitor.com


4

Bagus
20

Marah
7

Terkejut
20

Sedih
8

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (68 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote rastaf 9-8-2016 04:50 PM
nobody care. sedih sangat nasib rakyat palestin.huhu
Quote Orix 9-8-2016 04:57 PM
sbb tu org kata, buat baik berpada2.. spe suruh baik sgat bg deyols tggal menumpang dlu.. lama2 dia naik kepala.. malaysia pn sama tak alama lg baik sgat semua bg sama rata opssss
Quote namirulmukminin 9-8-2016 05:06 PM
Islam plak sibuk duk beperang sesama sendiri atas sentimen Sunni-Syiah... Bodo blaka tu...
Quote mieymiey 9-8-2016 05:08 PM
Palestine suap Israel makan, Israel gigit tangan Palestine
Quote shark 9-8-2016 05:11 PM
Orix replied at 9-8-2016 04:57 PM
sbb tu org kata, buat baik berpada2.. spe suruh baik sgat bg deyols tggal menumpang dlu.. lama2 dia  ...


xde pulak aku baca kat atas tu kata palestin bagi israel menumpang. kan masa tu palestin kena jajah dengan inggeris.. inggeris yg bagi israel tanah

Quote Jajabeans 9-8-2016 05:36 PM
dpt wasap yg pokemon go google maps yg create. disuruh install sb benda ni laa.. google maps menyebelahi israel nampak nya
Quote sabbath_shalom 9-8-2016 05:37 PM
Kau nak masjid Al-Aqsa atau kau nak seluruh negara Israel?

Palestin betul perangai.
Quote jetrofa 9-8-2016 06:22 PM

kalaulah Palestine tak reject UN Plan 1947 tu dulu...
Quote finesse 9-8-2016 06:37 PM
jetrofa replied at 9-8-2016 06:22 PM
kalaulah Palestine tak reject UN Plan 1947 tu dulu...

Kaann sis.. byk jgk plan yg dah dikemukan sebelum ni... entah la sis..
Quote finesse 9-8-2016 06:40 PM
Caling sis @Changa
Quote mbhcsf 9-8-2016 06:41 PM
well...esok esok pun semua akan lenyap so...di alam kekal sana lebih bermakna...

Quote mbhcsf 9-8-2016 06:45 PM
shark replied at 9-8-2016 05:11 PM
xde pulak aku baca kat atas tu kata palestin bagi israel menumpang. kan masa tu palestin kena ja ...

balfour declaration yg 1917 tu  yg ada libatkan rothschild
Quote jetrofa 9-8-2016 07:11 PM
finesse replied at 9-8-2016 06:37 PM
Kaann sis.. byk jgk plan yg dah dikemukan sebelum ni... entah la sis..



Iol rasa sebab pengaruh jiran2 palestine juga i.e egypt, jordan, arab saudi...cucuk2 palestine reject plan tu kot...anything happen we can help you with military attack katanya...last2? Palestine ala2 dibiar bersendirian (till now) bila Israel susah dipatahkan...
Quote barfi 9-8-2016 07:12 PM
Dah lama aku search palestin di google maps. Yg keluar adalah Israel. Dah lama la.. since tahun lepas lagi kot. Motippp baru keluar berita sekarang?
Quote merrissa 9-8-2016 07:40 PM
lepas tuh orang uk bising lak kata orang ereb membanjari tanah air deme...cash laaaa....hang wat deme dulu.....

apa2 pon 'tahniah' la buat israel kerana sudah pulang ke tanah suci anda....
Quote hanakikan 9-8-2016 07:47 PM
Jom boikot google.boikot gmail. Pakai yahoo. Pakai hotmail
Quote merrissa 9-8-2016 07:47 PM
Edited by merrissa at 9-8-2016 07:54 PM
mieymiey replied at 9-8-2016 05:08 PM
Palestine suap Israel makan, Israel gigit tangan Palestine

hari tuh dengar warga uk, german and france ckp ni masa kes bom2

deme suap refugee makan, refugee gigit tangan deme.....

what goes around, comes around....LOL


Quote hyie 9-8-2016 07:57 PM
hanakikan replied at 9-8-2016 07:47 PM
Jom boikot google.boikot gmail. Pakai yahoo. Pakai hotmail

waumail wujud lagi x sis? iols penah register satu dulu2...
Quote abangbikerz 9-8-2016 08:12 PM
Elokle lenyapkan jer negara terrorist palestine tu

Lihat semua komen(74)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 01:50 PM GMT+8 , Processed in 0.065112 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top