CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Buku Pasport Kekurangan, Proses Perbaharui Ambil Masa Sikit- Sakib Kusmi

29-7-2016 04:07 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4935| Komen: 15

Description: Menurut laporan Maly Mail, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Skib Kusmi mengakui kebelakangan ini buku pasport memang kekurangan, dan menjangkakan masalah tersebut hanya akan dipulih normal sepe ...
Oleh : TS LOO



Baru-baru ini, sekiranya anda ingin memperbaharui atau memohon pasport, bersedialah beratur panjang dan tunggu lama!

Menurut laporan Malay Mail, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Seri Sakib Kusmi mengakui kebelakangan ini buku pasport memang kekurangan, dan menjangkakan masalah tersebut hanya akan dipulih normal seperti biasa kena tunggu sehingga Januari tahun hadapan.

Tambah beliau, kerajaan kini sedang memperkenalkan buku pasport yang disertai lebih banyak fungsi keselamatan, bagi memastikan ianya mematuhi tahap keselamatan antarabangsa yang standard.

"Disebabkan buku pasport yang baru perlu melalui beberapa ujian yang wajib dan sekurang-kurangnya memerlukan 6 bulan tempoh peralihan agar dapat memenuhi tahap keselamatan antarabangsa yang standard."


"Buku pasport baru tidak mungkin dapat disiapkan dalam tempoh semalam sahaja, kerana kami harus memastikan hasilnya hanpir sempurna."

Atas sebab itulah, Datuk Sakib berkata, rutin kerja jabatan imigresen mungkin akan terjejas, akibatnya permohonan pasport dan kerja-kerja pengeluarannya juga menjadi lambat, jadi harapannya masyarakat umum dapat memahami apa yang terjadi.

Sebelum ini, Malay Mail melaporkan, kekurangan pasport adalah disebabkan cip keselamatan pasport ada masalah kerosakan. 

Kini, timbalan perdana menteri, Datuk Sri Ahmad Zahid Hamidi telah meminta jabatan imigresen bilangan buku pasport yang dicetak ditambahkan lagi daripada 5000 buah setiap hari menjadi 20,000 buah setiap hari, untuk menangani masalah kekurangan pasport di dalam negara kita.- CARI




sumber info : www.themalaymailonline.com
12

Bagus
25

Marah
20

Terkejut
30

Sedih
22

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (126 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cherub 29-7-2016 04:08 PM
Edited by cherub at 29-7-2016 04:09 PM

Dah ada tered dik.
http://mforum.cari.com.my/forum. ... 011273&mobile=2
Quote kukulangau 29-7-2016 04:09 PM
bila nak buat thumb scanner nye?
sapa2 foreigner masuk malaysia scan ibu jari dia and kalau dia buat masalah kat sini make sure dia dah tak boleh masuk lagi
Quote pyropura 29-7-2016 04:12 PM
...alasan macam pookimak aje, kalau buku baru belum sedia tak repelinish ke buku sedia ada??
Quote Peterpan17 29-7-2016 04:14 PM
pyropura replied at 29-7-2016 04:12 PM
...alasan macam pookimak aje, kalau buku baru belum sedia tak repelinish ke buku sedia ada?? : ...

Inilah cara derang bekerja. Buat sesuatu takde contigency plan. Ari ni fikir ari ni buat
Quote zamzam 29-7-2016 04:24 PM
adakah habis sbb pegawai imi songlap buku passport untuk dijual kat sindiket??
Quote pyropura 29-7-2016 04:25 PM
Peterpan17 replied at 29-7-2016 04:14 PM
Inilah cara derang bekerja. Buat sesuatu takde contigency plan. Ari ni fikir ari ni buat

tu lah..kalau ada kes emergency cemana? kematian ke, sakit ke? sanggup tak diorang bagi exemption, seperti bagi extension 1-2 tahun pada passport expired tuh?? kalau tidak, memang lagilah xilaka ...
Quote Peterpan17 29-7-2016 04:31 PM
pyropura replied at 29-7-2016 04:25 PM
tu lah..kalau ada kes emergency cemana? kematian ke, sakit ke? sanggup tak diorang bagi exemption, ...

Ikut kata si Cherub yg beratur selama 6 jam, takde keistimewaan pun utk kes kes emergency. Dlm kata lain tunggulah juga smp mereput
Quote pyropura 29-7-2016 04:33 PM
Peterpan17 replied at 29-7-2016 04:31 PM
Ikut kata si Cherub yg beratur selama 6 jam, takde keistimewaan pun utk kes kes emergency. Dlm kat ...

xilaka laknat lah mureke semua
Quote pakis_hutan 29-7-2016 05:26 PM
Apa kaitan dgn bil passport kurang dgn beratur panjang & lama?

Ke aku Yg super bebal..
Quote fizafaizal 29-7-2016 05:52 PM
Ehh aku buat semalam tukar passport baru, tgu satu jam je dah dpt...

Kene pejabat yg aku pegi tu efisen sgt buat kejwle
Quote Nenasketum 29-7-2016 11:02 PM
Alasan paling bingai aku pernah dengar. Apa nak buat kabinet menteri pun sukufu bingainya.
Quote skyreds 30-7-2016 04:05 AM
time aku nak renew la time tu ko nak buat perangai .. buku x cukop la, tido ke
Quote casa69 1-8-2016 10:36 AM
fizafaizal replied at 29-7-2016 05:52 PM
Ehh aku buat semalam tukar passport baru, tgu satu jam je dah dpt...

Kene pejabat yg aku pegi tu  ...

Awak buat paspot baru kat mana?
Quote fizafaizal 2-8-2016 10:02 AM
Kat seremban
Quote MengkuduMasam 2-8-2016 10:28 AM
tuko syarikat yg xde track record buat .. mcm nih laa jadi nya...

JPN & Imigresen suma tuko pada syarikat yg lain buat...

Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 05:50 AM GMT+8 , Processed in 0.054435 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top