CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Suka Hatilah Nak Beli Tudung Ratus, Ribu Ringgit Pun! - Shamsuddin Kadir Tegur Golongan Ini

18-7-2016 06:17 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 15525| Komen: 45

Description: Adakah membeli tudung dengan harga mahal itu boros?
Oleh Izzah Abbasy

Fesyen tudung dan lambakan perniagaan fesyen Islamik hari ini kian berkembang pesat bahkan dipuji kerana mengajak ramai wanita menutup aurat.

Namun, walaupun dikatakan fesyen Islamik tetapi masih ada juga pakaian berkenaan yang tidak menepati tuntutan Islam sebenar seperti tudung yang begitu cantik tetapi tidak seperti yang dituntut Islam.

Ada tudung yang dijual diluar sana mencecah harga ratusan ringgit malahan ada yang mencecah harga ribuan ringgit, tetapi tudung-tudung sebegini mempunyai pembelinya tersendiri. Seperti anda sendiri sedia maklum jenama-jenama tudung yang mendapat tempat dalam kalangan wanita hari ini.

Adakah membeli tudung dengan harga mahal itu boros? Sedangkan ia digunakan untuk melakukan perkara baik iaitu menutup aurat.

Seorang konsaltan pengurusan kewangan yang sering dijemput sebagai ahli panel di TV Al Hijrah dan TV3 iaitu Tuan Shamsuddin Kadir telah tampil mengulas isu ini selepas dia diminta untuk mengulas mengenai fenomena membeli tudung mahal ini. Nampaknya beliau menegur golongan ini yang baginya disifatkan tindakan membazir.

Jom kita baca apa yang dikongsikan beliau.







Gambar hiasan
16

Bagus
13

Marah
11

Terkejut
4

Sedih
11

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (67 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shin_ah81 18-7-2016 07:47 PM
I suka beliau ni. Kata2 nya bernas, kalau ada yang tak setuju tu terpulanglah. Raikan perbezaan.

Dia pernah bagitau, tudung bini Dia pun x lebih dari harga rm30. Bagusnya.. i pun x mampu nak bersederhana mcm tu
Quote JerukBuaya 18-7-2016 08:32 PM
bodoh


sudah ko keji duit sbg daki dunia kenapa ko menggelupur bila perempuan beli tudung mahal2 ...?!!


dunia itu keji dan tercela ,ayuh kita beli beg tangan berjenama sbg protes terhadap dunia ...


di akhirat kelak kita disyurga dan berbahagia abdan abada !
Quote dusunmind 18-7-2016 09:52 PM
Suka komen beliau. Bernas
Quote HazeLJoseph 18-7-2016 11:02 PM
Hakak beli kain plain.. jahit tudung sendiri,tak payah nak sakit kepala bab2 gini
Quote ~boolean 19-7-2016 12:50 AM
Gaji rm5000 tudung rm500 ok.
Yang tak ok bila gaji kau rm2000 tapi mengadap tudung rm500.

Mahal mana pun kalau kopek mencanak tak guna juga kau tutup kepala dengan tudung mahal tu
Quote fifilalala 19-7-2016 01:02 AM
Lalalallalala
Quote kiambang 19-7-2016 07:29 AM
Edited by kiambang at 19-7-2016 07:31 AM

Agak2 berapa kali pakai tudung mahal2 nie.. mesti ada rasa nak tukar n sesuaikan dgn baju.. saya pakai tudung rm10 je..
Quote hanie_z 19-7-2016 08:32 AM
yang suka tudung mahal2 ni selalu sebab brand je.
padahal tudung tu kain biasa letak tag butik je kot..
Quote mimzat 19-7-2016 08:43 AM
Setiap insan mempunyai hak untuk memiliki sesuatu.  Sekiranya ia mampu silakan tapi perlu diingatkan untuk diri sendiri dan semua bahawa apabila kita membeli sesuatu barang yang mahal sama ada baju atau tudung atau apa pun, akan timbul satu perasaan 'riak' di dalam hati sendiri walaupun tiada orang mengetahui bahawa barang tersebut mahal ataupun murah.  Jadi sentiasalah beristighfar supaya kita sentiada dilindungi.  Aamiin.
Quote anish911 19-7-2016 08:48 AM
kiambang replied at 19-7-2016 07:29 AM
Agak2 berapa kali pakai tudung mahal2 nie.. mesti ada rasa nak tukar n sesuaikan dgn baju.. saya pak ...

tu la.. x berbaloi beli tudung mahal2... tudung mestilah nak rotate kurang2 pun 2 weeks skali kan..takkan nak pakai tudung yg sama every week...
ker.. diorg ada baaaanyaakkk tudung harga beratus?
Quote heywana 19-7-2016 08:50 AM
beli tudung mahai ni setahun skali je.
Quote chichik 19-7-2016 08:51 AM
betul apa ustaz ni cakap
Quote ffawwaz 19-7-2016 10:06 AM
HazeLJoseph replied at 18-7-2016 11:02 PM
Hakak beli kain plain.. jahit tudung sendiri,tak payah nak sakit kepala bab2 gini

tau xpe sis..
beli kain sendiri brapa ringgit je kan..
dapat pilih material selesa..warna beza2..
jahit tepi...kalau bidang besar, mcm2 gaya nak twist bagai boleh..
Quote gigahertz 19-7-2016 10:42 AM
kiambang replied at 18-7-2016 11:29 PM
Agak2 berapa kali pakai tudung mahal2 nie.. mesti ada rasa nak tukar n sesuaikan dgn baju.. saya pak ...

Pompuan kalau tak tudung. Mesti kasut kalau tak kasut mesti pinggan pangkuk. Bende bukan takde bende ada tapi beli lagi. Dah beli tak pakai. Biar kepam dalam almari. Kalau "ter"buang kena maki hamun x nak masak.


Orang pakai tudung nk kalau nak uji iman dia cuba kita sandar kat tudung dia dah gosok....
Quote -electrifying- 19-7-2016 11:16 AM
Tdung pon nk mahal2 sgt smpi beratus beribu ke?
Quote yayangmama 19-7-2016 12:52 PM
ni kes yang bawal exclusive sampai 10k tu ke

tu mmg mengarut...huhuhu..tp duit dia kan dia punye suka lah
Quote misscendol 19-7-2016 01:18 PM
Yg ni kena ikut kemampuan lah. Kalau iols terlebih2 duit mmg lah iols mampu beli. Kalau setakat cukup2 makan ke simpanlah duit anda
Quote Artemesiaa 19-7-2016 04:48 PM
Tak perlu rasanya berhabis untuk beli yang mahal2 bersederhana lebih baik,  Jika ada lebihan rezeki elok dishare dengan orang lain pasti rezeki akan bertambah2.
Quote shin_ah81 19-7-2016 07:42 PM
hanie_z replied at 19-7-2016 08:32 AM
yang suka tudung mahal2 ni selalu sebab brand je.
padahal tudung tu kain biasa letak tag butik je k ...

Betul tu..sebab tu sekarang ni ramai recent pengasas/pengeluar berlumba2 bina brand.. maksimumkan keuntungan. Untung kasar 70%..lumayan tak?

Brand tudung sedia ada macam nur kasih masih lagi dengab harga mampu milik  

Lihat semua komen(45)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 07:12 AM GMT+8 , Processed in 0.080081 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top