CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tempoh darurat Perancis dilanjutkan 3 bulan: Hollande

15-7-2016 10:02 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 12204| Komen: 161

Description: NICE: Sekurang-kurangnya 73 orang terbunuh dan ramai tercedera apabila sebuah trak

Oleh : Dean BZ


Tempoh darurat Perancis dilanjutkan 3 bulan: Hollande
Dikemaskini : 4.30petang


PARIS: Presiden Perancis, Francois Hollande hari ini mengisytiharkan tempoh darurat bagi negara itu dilanjutkan tiga bulan lagi, susulan serangan trak di Nice pada Khamis.

Dipetik dari laporan Astro Awani, keadaan darurat dilaksanakan sejak serangan militan pada November lalu di Paris, dan dijangka ditarik balik pada 26 Julai.

Sementara pasukan keselamatan akan kekal berjaga-jaga, Hollande juga menggesa "pasukan simpanan operasi" Perancis untuk meningkatkan kekuatannya. - CARI


Keadaan darurat dilaksanakan sejak serangan militan pada November lalu di Paris, dan dijangka ditarik balik pada 26 Julai. - Foto AFP


Trak Itu Ada Senapang Dan Senjata Besar - Estrosi
Dikemaskini : 2.30petang

Presiden wilayah itu, Christian Estrosi berkata, trak itu mengandungi "senapang" dan "senjata besar".

Memetik laporan mirror.co.uk, lori trak yang sarat dengan senjata dan bom tangan itu dipandu ke laluan pejalan kaki di Nice lebih daripada satu batu. Pemandu trak itu juga melepaskan beberapa das tembakan sebelum polis menembak mati pemandu terbabit.

Pembunuh itu adalah seorang warganegara Perancis berusia 31 tahun dilahirkan di Tunisia. - CARI



Gambar menunjukkan mayat seseorang terbaring selepas sebuah trak merempuh orang ramai yang sedang menonton pertunjukan bunga api di Nice pada 15 Julai, 2016. - Foto AFP




Tiada Tebusan Selepas 'Serangan' Trak Di Perancis: Kerajaan
Dikemaskini : 10.30pagi


Kerajaan Perancis menafikan wujudnya insiden tebusan selepas serangan di bandar pusat peranginan ini di selatan Perancis.

"Tidak ada tebusan," kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri Pierre-Henry Brandet kepada AFP, sekali gus menafikan puluhan khabar angin selepas kejadian.

"Seorang individu memandu trak ke arah orang ramai dan suspek sudah dibunuh polis," katanya.

"Siasatan sedang dijalankan untuk menentukan sama ada individu itu bertindak sendirian atau punya rakan subahat yang mungkin melarikan diri," kata Brandet.

Sementara itu dilaporkan, penyiasat antikeganasan kini mengambil alih siasatan, kata pendakwa raya. - CARI







Serangan Trak Ketika Sambutan Hari Bassil Di Perancis, 73 Terbunuh
Dikemaskini : 10.10pagi


NICE: Sekurang-kurangnya 73 orang terbunuh dan ramai tercedera apabila sebuah trak tiba-tiba merempuh orang ramai di sebuah resort di Nice, selatan Perancis, selepas satu pertunjukan bunga api sempena sambutan Hari Bastille.

Menurut laporan AFP, pemandu lori itu ditembak mati selepas kejadian itu yang menyaksikan ratusan orang yang ketakutan melarikan diri dan meninggalkan kawasan tepi pantai itu yang berselerak dengan jasad mangsa. 

"Seseorang memandu sebuah lori ke arah orang ramai. Dia telah dibunuh oleh polis," kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri Pierre-Henry Brandet. 

Gambar yang diperolehi menunjukkan bahagian depan trak itu penuh dengan kesan tembakan dan rosak teruk, dengan tayarnya pecah. 

Pegawai kerajaan tempatan Sebastien Humbert menyifatkan kejadian itu ‘serangan jenayah yang besar’.

Sementara itu, Robert Holloway, wartawan AFP yang terlihat trak putih itu dipandu laju di jalan tepi pantai, menyifatkan keadaan itu "huru-hara sama sekali.”

“Kami nampak orang dilanggar dan cebisan serpihan berterbangan. Beratus-ratus orang yang berada di tempat kejadian berlari sambil menjerit," katanya.
 
Menurut pendakwa raya Nice, Jean-Michel Pretre, trak itu dipandu dua kilometer (1.3 batu) sebelum merempuh orang ramai yang sedang menonton bunga api.

Saksi-saksi kejadian itu memberitahu stesen televisyen tempatan bahawa mayat bergelimpangan di tempat kejadian dan ditutupi dengan kain.

Lapan bulan lalu, serangan jihad oleh kumpulan Daish di tempat hiburan malam di Paris turut mengorbankan sekurang-kurangnya 130 orang. - CARI






Sumber rujukan - NBCNEws/dailymail.co.uk/AstroAwani/AFP

22

Bagus
7

Marah
3

Terkejut
8

Sedih
12

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (67 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote RP255 15-7-2016 07:19 AM
Nice official: At least 30 people killed when truck runs through crowd

(CNN)A long white truck ran into a crowd of people in Nice, France, on Bastille Day, killing "probably" 30 people and injuring 100 more, a local prefecture official told CNN.
One witness, an American who was about 15 feet from the truck, said the driver pointed his tractor trailer into the crowd and accelerated, mowing bodies over. The driver was shot to death, authorities said.
Here are the latest developments in the tragedy:
• Preliminary information from French officials is that there was one individual in the truck, according to a U.S. law enforcement official briefed on the attack. The individual, a male, was killed by police and it does not appear there was any gunfire from the truck, according to the official.
• Subprefect Sebastien Humbert, of the Alpes-Maritimes region, described the incident as a "major criminal attack," according to AFP.

• The driver of the truck that drove into the crowd was shot dead by police, said Pierre-Henry Brandet, a spokesman for French Interior Ministry. There was no hostage situation at any point, he said.
• U.S. President Barack Obama has been apprised of the situation in Nice and his national security team will update him, said National Security Council spokesperson Ned Price.
• Witness Tony Molina said he can see 70-100 emergency vehicles. Two helicopters have landed, he said. Bodies are covered in blue tarps and marked so emergency vehicles don't run over them, he said.


• Maryam Violet, a witness, said she was walking along the beach and saw "a ton of people on the ground and on the sidewalk." "You could see someone with a bike or a wheelchair and someone with a bag full of flowers, innocent and normal people on the beach."
• French President Francois Hollande is returning to Paris from Avignon for emergency talks at the Interior Ministry after the mass casualty incident in Nice, according to French national radio.
• Facebook has activated the Safety Check feature for people in and around the area of the attack.
• An American witness at the scene said the driver of the truck was mowing bodies over, and that he appeared to accelerate as he hit those bodies. The witness said he saw only the driver. He heard gunfire as he ran away, but did not know its source. It seemed like an accident at first, but it became apparent very quickly that it was deliberate, the witness told CNN.
• BFM posted an image of the truck that reportedly was involved in the incident. The photo shows what appears to be bullet holes in the windshield of the white truck.
• Christian Estrosi, the head of the regional council of Provence-Alpes-Côte d'Azur, said late Thursday: "Dear Nice residents, the driver of a truck appears to have caused tens of deaths. Stay for the moment in your homes. More info to come."
Quote aHoi83 15-7-2016 07:53 AM
Confirm terror attack ke atau golongan kalah judi time euro?
Quote Mary_jane 15-7-2016 07:55 AM
Isis claim bertanggungjawab atas attack tu, katanya.
Quote insulin 15-7-2016 07:57 AM
Gila sungguh. Ramai yang mati.
Quote dizzzek 15-7-2016 07:59 AM
ctaz replied at 15-7-2016 07:54 AM
73 ekor jer mati....
ingat puluh2 ribu.....

semoga anda ditimpal perkara sama juga nanti

insyaallah

Quote bulalof 15-7-2016 08:00 AM
pasni kuar balik lah hashtag untuk mereka...
Quote protonpersona 15-7-2016 08:00 AM
Cash ke tak cash ni
Quote pasemboq 15-7-2016 08:00 AM
Jarum-jarum halos yahudi dan nasrani ke sis?
Quote dizzzek 15-7-2016 08:00 AM
Quote mokcikKSKB 15-7-2016 08:03 AM
Takziahlah...
Quote changepassword 15-7-2016 08:15 AM
ctaz replied at 15-7-2016 07:54 AM
73 ekor jer mati....
ingat puluh2 ribu.....

ko ni mesti salah sekor celaka yang baru nak jadi terrorist. moga ko mampus dulu sebelum ko bomb orang.
Quote AbukRokok 15-7-2016 08:29 AM
tggu kt malaysia pulak yg kne  berapa opuluh ekor plak yg mati  .. kan wan jedi suh sape ada kete suh langgar
Quote Dwdrum 15-7-2016 08:34 AM
Just cameback dari hangout di hotel lobby bising tentang this thing.

RiP
Quote famri7 15-7-2016 08:37 AM
Sebuah ugama keamanan sis
Quote dizzzzek 15-7-2016 08:39 AM

Islamic State Supporters celebrates as truck driver kills more than 70 in France
ByicemanPosted on July 15, 2016

Supporters of Islamic State celebrated on social media as an attack in France by a truck that ran over hundreds of crowd watching the firework display on Bastille Day, killing at least 73 and injuring hundreds early this morning.

“The number of those killed had reached 62 french crusaders and sinful infidels in Nice, France.. God is great, God is great,” read one tweet.





Quote CrowneGlory 15-7-2016 08:45 AM
Edited by CrowneGlory at 15-7-2016 08:47 AM

kasihan mati katak semuanya... nak bergumbira lain pulak yg dapat...
syukur di malaysia hanya najib yg jd target...
Quote famri7 15-7-2016 08:48 AM
Ummah pastinya berjujuran meratip hari kemenangan kan sis..pastinya diorang kata kematian ini xsetimpal dgn kematiaj unmah syiria ahlul shorga dan ummah felestine ahlul jannah...pastu support jah..tapi bila kata sokong terrorist xmngaku pula dasar puki.
Quote famri7 15-7-2016 08:51 AM
#prayforfrance

Lihat semua komen(161)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 09:36 AM GMT+8 , Processed in 0.313465 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top