CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pengangkutan Tram Boleh Selesaikan Masalah Kesesakan Di Georgetown- Ahli Akademik

9-7-2016 05:26 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4647| Komen: 15

Description: Menurut ahli akademik, sistem pengangkutan tram dilihat paling sesuai untuk mengatasi kesesakan lalu lintas di negeri ini terutama di George Town.
Oleh : TS LOO


sumber foto: google image


Memetik laporan Bernama, bekas pensyarah Pusat Pengajian Perumahan Bangunan dan Perancangan, Universiti Sains Malaysia Professor Madya Dr Hassim Mat berpendapat sistem pengangkutan tram dilihat paling sesuai untuk mengatasi kesesakan lalu lintas di negeri ini terutama di George Town.


"Tram boleh dibina tanpa sebarang proses mengambil alih tanah kerana landasan tram boleh dibina di atas jalan raya dan boleh dikongsi bersama kenderaan lain." 


Tram ialah kenderaan aliran ringan yang dipandu mengikut rel dan kabel. Rel dibina di atas jalan raya dan ia dikawal secara elektronik.

Hassim yang sebelum ini pernah terlibat dalam beberapa projek perancangan pengangkutan berkata tram jenis baharu yang menggunakan enjin hibrid dilihat paling sesuai, sambil memberi contoh pembinaan tram jenis itu di Turki iaitu dari bandar Istanbul ke Lapangan Terbang.


Kerajaan negeri Pulau Pinang sebelum ini mengemukakan cadangan Pelan Induk Pengangkutan (PIP) bertujuan mengurangkan masalah trafik di bahagian pulau dengan pembinaan pelbagai infrastruktur pengangkutan yang menggabungkan air, udara, kereta api dan jalan raya.- CARI




sumber : Bernama


14

Bagus
8

Marah
18

Terkejut
10

Sedih
10

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (70 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zainmahmud 9-7-2016 06:12 PM
Tram putrajaya/cyberjaya bila nak start? Kata dlm 3 tahun lagi dah boleh pakai?
Quote oni313 9-7-2016 07:34 PM
zainmahmud replied at 9-7-2016 06:12 PM
Tram putrajaya/cyberjaya bila nak start? Kata dlm 3 tahun lagi dah boleh pakai?



terowong monorail di putrajaya tu dah ready sejak azali lagi, tunggu nak pasang track je.....patut dibuat dah monorail di sana, takde la nak harapkan nadiputra je, org luar nak dtg melawat putrajaya pun senang, naik je monorail dr Putrajaya sentral tu....

ikutkan tram di putrajaya tu tak kedengaran la pulak, pasal rasanya mmg takde dlm perancangan

ku nan sejak jd menteri wilayah, macam2 benda dia buat, last2 caca marba dah skrg ni.... tak ikut plan asal, ni lah jadinya.....
Quote ultra78 9-7-2016 07:40 PM
Tram kongsi pakai jalanraya. Karang ada la yg pergi langgar tram tu.
Quote axl_bach 9-7-2016 08:01 PM
ultra78 replied at 9-7-2016 07:40 PM
Tram kongsi pakai jalanraya. Karang ada la yg pergi langgar tram tu.

Jln tgh georgetown tu kan sempit,  bleh ke??
Quote taikor 9-7-2016 10:35 PM
kepelbagaian public transport dpt membantu menggerakkan ekonomi
Quote awaynepian 9-7-2016 10:36 PM
Yesss i m looking forward for tram..
Quote JohnDeSouza 9-7-2016 10:39 PM
Jd tarikan terbaru penang
Quote Innrukia 10-7-2016 09:58 AM
axl_bach replied at 9-7-2016 08:01 PM
Jln tgh georgetown tu kan sempit,  bleh ke??

Plus yg duk park tepi jalan  
Quote ajinomotonosuga 10-7-2016 11:26 AM
yg aku nampak mesia ni bukan tokleh maju or susah nak di majukan

yg dok mai blajo overc dari sebelum zaman saloma dan abang ram berlambakkkkk

BUKAN DEPA TAK TAHU TAPI DEPA TAK MAHU UNLESS WHAT IS IT FOR ME aaaaa ni penyakit MALAYSIAN!!!!
'

nak buat jamban pun ada ATTITUDE cam tu last last jamban robohhhhhh ...bnyk pasir dari simen haa btuiii???

pe susah masa buat putar jaya buat TRAM DEPOT buat line tram seluruh putarjaya, kete di larang masuk jalan2 tertentu pas tu dari tram tuju lrt central putarjaya ssaaaaaaaaaaaaaampai kolompo...susah keewww??

ANJING KURAPPPP pun bleh pikir camni...ingat yg dok blajo melben tu baper kerat ke yang skang jadi menteri bekas menteri? depa buta dan bodoh???

tapi ce tanya ce tanya kenapaaaaaaa tak happening? orang lain zaman batu dah pakai elektrik train laaaa ok?

kalo buh lrt n tram nanti sapa nak beli minyak petrol aaaa dok naikkan harga minyak saapa rugi sapa untung?

tu laa korang patut kene tanya HARAM JADAH yang dok jadi planners pengurus penguasa pentadbir mesia ni depa ni btui btui fikirkan kemudahan untuk rakyat dalam arti kata sebenar kaa?

depa btui ke amal konsep kalo aku senangkan ko HUKUM KETETAPAN ALLAH pastiiiiiiiiiii akan jadi yakni ko pasti nanti senangkan aku...kalo ikhlas aaa..reciprocal effect...depa pikir lagu ni kaa? dok blajo overc lama2 pas tu mai balik jadi menteri seme jadi penguasa kerajaan tapi apa depa buat??


kalo kita susahhhhh dalam nak senangkan hamba Allah lain pastiiiii satu masa nanti kit akan di senangkanNYA

tapi lebai ostad seleberiti seme tak bani sebut natang cam niiii...asikkk dok cite dunia akhir zaman dunia akhir zaman nak kiamat konspirasi yahudi nosoro tapi  JARANG SEKALI TUDING JARI KE DIRI SENDIRI esp yang di pinjamkan kuasa oleh Allah swt

kalo mostly mesian ni LEMBU..korang akan marah pasei lembu tak pakai baju raya cantik cantik cam korang ada kan

tapi hakikatnya mesia ramaii or majoriti nya memang lembu pun haaaaa betuiiii

tak ramai suka tau kebenaran pasei nanti sakit jiwa, tu tanda hidup dia sebenar bertuhankan napsu

tapi tak pe, idup ni bukan nya lama...tup tupppp monday ni aku daaaaaaaah lepas separuh abad hidup

elhemdolellaaaaaaaa
Quote Andyscenes 10-7-2016 01:07 PM
ajinomotonosuga replied at 10-7-2016 11:26 AM
yg aku nampak mesia ni bukan tokleh maju or susah nak di majukan

yg dok mai blajo overc dari sebe ...

aku suka statement hang
Quote kecimpret 10-7-2016 05:38 PM
Zaman british dulu mmg dah wujud tram kat penang tp dah di stop
Quote ajinomotonosuga 12-7-2016 08:19 AM
kecimpret replied at 10-7-2016 05:38 PM
Zaman british dulu mmg dah wujud tram kat penang tp dah di stop

zaman british dulu gak kelab pro mat salleh rajin dan suka mai mesia lawan bola, korea selatan pun suka salu mai

zaman ni??? hahahah papua pun ketawakan rimo malaya yang terlebih makan tapi skill cam shial , tak btui??

zaman british ada depa buat jambatan buat rumah roboh?

zaman MALAYSIA MAJU JAYA ni jek buat stadium buat parlimen roboh ahaaha apa kelas arkitek jurutera mesia?

zaman british budak budak raya tak di bri duit raya...zaman mesia RAMAI HIJRAH budak budak kecik2 di ajar dapat duit mudahhhhhh, if u never learn to earnnnn ur living, tu yang dapat brim terus panjatkan syukurrrr...dia tak tau yang kasik brim kebas cilok samun duit sampai 50 ribu juta rm dia hutang ntah haram jadah apa hasil nya, tak btui?

susah susah nak pikio..cakap je redho laa braderrrrrrr, ni zaman akhir zaman phasa ke 4 nanti cucu cicit brader idup di zaman imam mahdi jap , pastu kiamat

so zaman ni MEMANG ORANG ISLAM akan di fitnah, di uji  dahhhhhhhh takdirNYA

orang kafir tu dunia ni sorga depa, kejap je pas tu akhirat kekal dalam neraka....alaaaaaaa susah lama manaaa dunia ni untuk orang MUKMIN cam u braderr...sabar laaaaaaa

aku pun leh jadi ostad  ahahahahaha dalam pada oang islam cam anjing kurap terhina sana sini, instead majukan diri, pebetuikan KEPALA OTAK dan bukan asik makan obat kuat kuatkan kepala lagi satu tu, sindrom FEEL GOOD camtu terus menular, bertambah dgn ostad ostazah instant dan program so called ke agamaan

view orang islam khusus di mesia, agama macam ni, tadak agama macam tu, baik macam ni tak baik macam tu...DUALITY, ni racun iblis sebenonya!!

tadak oang nak pebetui MENTALITY iblis cam tu, ada propesor pun lai suka cite roti jala  tu ler stended propesorrrrrrr malaya ahaahaha low classsss

yg aku tahu seme dari Allah swt dan kalo seme dari DIA so tadak yang tak baik..seme nya baik , so camna timbul tak baik or evil??

evil deeds or mende tak baik or yang di murkai Allah swt tu muncul bila BAIK ITU TIDAK DI LAKUKAN !!!

BILA MANUSIA LALAI lupa, asik kalah dgn hawa nafsu so mende asal baik jadi tak baik..tu je lojik di sebalik nya

trajedi ialah bila baik lawan baik..bukan evil lawan good, tak wujud so called evil seme tu...paling kuat di sebut musuh nyata, ur enemy, tu jek

macam saidina ali lawan saidina muawiyah, dedua sahabat besar nabi, dedua sedara, sepupu lagik haaa tapi dah takdir, dah di tetapkanNYA

itu baru btui takdir, mende cam khilaf or selisih pendapat sesama ulamak mukhtabar , imam syafie r.a cendurung nak baca qunut, imam malik r.a tak baca qunut..takdir ler tu depa berselisih, tak melampau sampai zalimi saudara se agama

ni kita lain pendapat dengan orang tu...kita di tangkapppp, di sumbat dalam jel walhal kita cuma BERTANYA aje!!!

orang tu tak reti bahasa ke...tak faham makna zalim ke...tak tau apa itu hukum zalimi saudara se agama se wenang wenang, apa itu amanah kuasa?

kita tenguk makin teruk kerusakan fikiran, psikoloji orang islam mesia , MAKIN TERUK tapi di gula gulakan dek iblis dan pengikut nya semua nya INDAH

bukan seme orang bleh tahu dan faham ni !

bila umara dan ulama dalam masarakat sudah rosak, rakyat semua akan rosak, buatlah beribu program agama sekalipun semua tu cuma WAYANG , yang tahu tau ler

dan nak divert or misled punca sebenar depa cari musuh , buat musuh, target wahabi syiah or mana2 suara keras pada puak munafik cam depa

ni kaedah YAHUDI sejak dari azali lagi sampai kiamat nanti, orang islam bergasak sesama sendiri depa Israel terus nyaman idup buat macam2 kemajuan dan yang akhirnya orang islam sendiri nanti akan amik dan ikut depa beramai ramai berketuakan AD DAJAL !!!

Ooppps lupaa aku cakap tadi hahahaha redho aje laaa...dah takdir NYA cengitu untuk kaum so called muslimin


--- tazkirah Syawal
     lepas makan kuih semprit


Quote kecimpret 12-7-2016 08:44 AM
ajinomotonosuga replied at 12-7-2016 08:19 AM
zaman british dulu gak kelab pro mat salleh rajin dan suka mai mesia lawan bola, korea selatan pun ...

ok, aku insap



Quote merrissa 7-4-2017 05:02 AM
ajinomotonosuga replied at 10-7-2016 11:26 AM
yg aku nampak mesia ni bukan tokleh maju or susah nak di majukan

yg dok mai blajo overc dari sebe ...

gigh aku duk baca hang puyer comment....kihkihkih

tapi betoi la hang cakap....ramai je yg study obersi....pandai2 belaka

balik msia sama je...jadik lembu bak kata ko...ikut je...

and

semua tau baiknya pengangkutan awam kt negara2 sperti europe cothnya

biler kat sana, pandai lak gune public transport...alasan sb public trnsport deme efficient...

tapi biler plus repair jalan..pon dah memekak bagai.....marah deme buat keje..jalan sesak..sedangkan deme nak repair jalan...utk kome jugak

tapi...kalo kat uk...kalo dia cakap keje start 1 april smpai 1 may ....satu bulan tula dia akan siapkan

kat sini delay sana sini....







Quote saladin780 7-4-2017 07:17 AM
merrissa replied at 7-4-2017 05:02 AM
gigh aku duk baca hang puyer comment....kihkihkih

tapi betoi la hang cakap....ramai je yg study ...

studi oversea setakat memenuhkan ruangan salam perantau..bergaul sesama sendiri kat sana..of kos la x de impak kepada negara..hantarla sepuluh juta setudent pun gi studi kat oversea pun setiap tahun

Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

15-4-2024 04:50 PM GMT+8 , Processed in 0.363324 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top