CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tangkap Warga Asing Menunggang Tanpa Lesen - Shahidan

11-4-2016 10:24 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7184| Komen: 49

Description: "Pasport yang digunakan mereka pula adalah bertujuan untuk pelancongan,
Oleh Adib ZA

Bukan sedikit kes pendatang asing yang dilihat memandu atau menunggang kenderaan tanpa lesen sah di negara ini. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim, berkata warga negara asing seperti Bangladesh dan Pakistan antara yang paling ramai dikesan menunggang motosikal tanpa lesen yang sah.

"Saya kecewa dengan situasi kerana boleh dikatakan kebanyakan daripada mereka menunggang motosikal tanpa mempunyai lesen. 

"Pasport yang digunakan mereka pula adalah bertujuan untuk pelancongan," katanya kepada Bernama.

Shahidan berkata kebanyakan warga asing berkenaan dikenal pasti menggunakan motosikal sebagai kenderaan untuk menjual aiskrim dan permaidani. 

Justeru katanya, penangkapan warga asing yang tidak mempunyai lesen dilihat mampu menangkis persepsi masyarakat yang kononnya warga asing bebas menunggang motosikal tanpa lesen, tetapi warga negara sendiri (pelajar sekolah) ditangkap.- CARI Infonet



Sumber: Bernama

(Sumber foto: Thestar)

12

Bagus
8

Marah
11

Terkejut
18

Sedih
8

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (61 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cutieslilies 11-4-2016 09:12 AM
mmg ponn.. x sabar aku bila nak buat operasi ni...
Quote highcastle 11-4-2016 09:13 AM
cutieslilies replied at 11-4-2016 09:12 AM
mmg ponn.. x sabar aku bila nak buat operasi ni...

Jangan hangat2 taik ayam sudah lah.............
Quote cutieslilies 11-4-2016 09:14 AM
highcastle replied at 11-4-2016 09:13 AM
Jangan hangat2 taik ayam sudah lah.............

selalu nya mmg hangat2 taik bab*...

Quote TuntungReturn 11-4-2016 09:20 AM
depa ade lesen memandu antarabangsa wei.
Quote rdzaccess 11-4-2016 09:26 AM
Bawa carpet dan aiskrim untuk berniaga harus ada GDL( Goof Driving License ).
Quote arthos7 11-4-2016 09:40 AM
driver negro algeria yg banyak sekarang ni tak nak pulak check..kalau kawasan connought masuk ke alam damai byk tu. Negro lagi teruk ade kes dah langgar terus lari je..
Quote wajevo 11-4-2016 09:46 AM
Melayu aje yang kena. Jpj,polis mostly melayu. Pelik kan.
Quote Jajabeans 11-4-2016 09:56 AM
Obviously they should kan. Itu pon nk kena ajar. Local yg xde lesen kemain laju kluarkan saman
Quote callance 11-4-2016 09:57 AM
area rumah aku ramai bangla ade kete. camry, spectra, wira, saga...tp suma xde roadtax.
Quote Knowlee 11-4-2016 09:59 AM
Bersepah2 non Malaysians yg bawak kereta, motor sesuka hati ni.
Quote semahsedut 11-4-2016 11:25 AM
hari2 bersepah celaka celaka mereka ni bawak motor n keta

siap marah2 maki orang tempatan lagi
Quote -electrifying- 11-4-2016 12:19 PM
arthos7 replied at 11-4-2016 09:40 AM
driver negro algeria yg banyak sekarang ni tak nak pulak check..kalau kawasan connought masuk ke ala ...

negro slalunya ade lesen antarabangsa sis, dlu me stdy kt mantin yg byk negro pon aman2 jah lpas roadblock sbb ade lesen, tp bawk nauzubillah, mcm babi yg kepanasan
Quote Artemesiaa 11-4-2016 12:46 PM
Jangan hanya yang menunggang motosikal je yang memandu kereta pun ramai je yang tak ada lesen memandu siap ada yang buat service keta sapu lagi tu
Quote barfi 11-4-2016 03:50 PM
Edited by barfi at 11-4-2016 04:03 PM

Selalu lah polis tahan laki aku bila roadblock.
Depa ingat laki aku takdek lesen.
Tapi laki aku selalu lepas.
Sebab boleh je pakai lesen national negara masing2.
Tak perlu lesen international pun.
Janji lesen national tu masih valid dan ada surat pengesahan dari embassy.
Quote barfi 11-4-2016 03:53 PM
Edited by barfi at 11-4-2016 03:55 PM

Ni haaaa aku amik dari laman web JPJ.

boleh ya warga asing memandu. Janji lesen negara korang masih valid dan ada surat dari embassy.

Dah dua tahun laki aku memandu pakai lesen negara dia jek.

Polis suka sgt tahan laki aku konon nak saman.
Bodoh polis ni.
Bila laki aku tunjuk surat embassy baru tergagap2 cuak.

http://www.jpj.gov.my/pengiktirafan-lesen-memandu-negara-asing
Quote sukacactus 11-4-2016 04:01 PM
Set2 ni bawa moto/kete cam celaka
Quote bluehedgehog 11-4-2016 04:08 PM
yg warga pun bawa mcm samseng juga perlu ditangkap
Quote clarizsa 11-4-2016 04:39 PM
Setuju... tgkap semua...
Quote shamsadis 11-4-2016 04:48 PM
barfi replied at 11-4-2016 03:53 PM
Ni haaaa aku amik dari laman web JPJ.

boleh ya warga asing memandu. Janji lesen negara korang mas ...

laki ko negro ke

Lihat semua komen(49)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 05:50 AM GMT+8 , Processed in 0.056710 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top