CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

AWAS Mula Berkuatkuasa Mei Ini

18-3-2016 09:51 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6227| Komen: 32

Description: Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang menggabungkan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesa-lahan Jalan Raya (Kejara) akan mula dikuatkuasakan Mei ini ...


Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang menggabungkan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesa-lahan Jalan Raya (Kejara) akan mula dikuatkuasakan Mei ini.

Menurut Timbalan Menteri Pe-ngangku-tan, Datuk Ab. Aziz Kaprawi, kementeriannya akan membentangkan pinda-an Akta Pengangkutan Jalan di Parlimen bagi membolehkan pelaksanaan sistem baharu itu, bulan depan.


“Sistem AWAS mempunyai 60 mata demerit yang dibahagikan kepada tiga iaitu 20 mata pertama akan diberikan amaran, 20 mata kedua pula akan digantung lesen."


“Tetapi sekiranya pemandu mahu sertai kursus pemulihan, tempoh penggantungan itu akan dikurangkan separuh manakala 20 mata ketiga, lesen pemandu terus dibatalkan dan mengambil masa setahun tempoh untuk memohon semula,” katanya di lobi Parlimen hari ini.



Tegasnya, menerusi sistem yang telah ditambah baik itu, meskipun pesalah jalan raya telah menjelaskan saman, tetapi mata kesalahan tetap direkodkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).


Pelaksanaan sistem Kejara di bawah AWAS diubah dan berbeza berbanding yang diterapkan dahulu.- CARI infonet



Berita selanjutnya : utusan.com.my
20

Bagus
15

Marah
20

Terkejut
31

Sedih
23

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (118 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Knowlee 18-3-2016 09:52 AM
Alamak... Ada markah2 pulak... Kena hafal AES kat mana lepas ni.
Quote retnoel 18-3-2016 10:08 AM
alamakkkk...hari tu meols dh kena yang dkt plus dari nilai nk menghala ke bangi tu..km brp ntah...yg tu mmg cantik punya amik gambar..hehehe..  
Quote AbukRokok 18-3-2016 10:29 AM
nampaknya lepas ni akan bertambahlah kes yang memandu tetapi lesen digantung/xlayak memandu
Quote Eliadaisy83 18-3-2016 10:36 AM
Klau macamtu lebih baik takyah ada lesen...undang2 kerajaan semakin pelik n jelik
Quote amira_safia 18-3-2016 10:40 AM
kalau sistem ini dapat mendisplinkan pemandu2 haprak kat Malaysia, bagus aku setuju  ...  
Quote wana89 18-3-2016 10:40 AM
Edited by wana89 at 18-3-2016 10:41 AM

Wana ingat kena ari tu
Area bangi-kajang..area tu 90 Kan
Balik penang Dari selatan..
Choyy la..kamera berkelip tengok dari jauh, Ada lambang jpj..
Tapi semalam check Kat JPJ, selamat xada Surat apa2..
Kereta lain yang lalu sama waktu dengan wana la tu

Komen wana berdasarkan kamera aes diatas
Quote dino 18-3-2016 10:44 AM
lepas ni klau aku guna lorong kanan bwk 100km/j jgn ade plak kereta blkg marah2 plak.... high beam plak... I jaga markah ni okeh haha
Quote dino 18-3-2016 10:44 AM
retnoel replied at 18-3-2016 10:08 AM
alamakkkk...hari tu meols dh kena yang dkt plus dari nilai nk menghala ke bangi tu..km brp ntah...yg ...

time tu ade buat gaya qu puteh ka? haha
Quote dino 18-3-2016 10:45 AM
klau ikutkan kamera ni takleh detect time mlm2.... so nak speed ke mlm2 yea
Quote xpdckelate 18-3-2016 10:46 AM
jalan 4 lorong tapi tiba2 60kmj,ape ke bahalol buat jalan macam tu....dahla tulis kecik2 apsal tak letak signboard besar2,takkan nak bawak kereta mata tengok setiap signboard tepi jalan,choyyyyyy
Quote azrain98 18-3-2016 10:49 AM
xpdckelate replied at 18-3-2016 10:46 AM
jalan 4 lorong tapi tiba2 60kmj,ape ke bahalol buat jalan macam tu....dahla tulis kecik2 apsal tak l ...

kat highway putrajaya ada je mcm ni ahaha

Quote xpdckelate 18-3-2016 10:52 AM
azrain98 replied at 18-3-2016 10:49 AM
kat highway putrajaya ada je mcm ni ahaha

kalu jalan hari2 lalu xpe,dah tau,tapi jalan tak biasa,takkan nak bawak 60kmj,mata melilau tgk signboad kot ada tulis 80kmj bleh laju skit,hahaha
Quote zach2008 18-3-2016 10:54 AM
Gantung dan batal lesen dgn adanya sistem merit ni mungkin mudah.
Cuma lps lesen kena gantung dan dibatalkan, macam mana nak halang mereka dari memandu.
Nak kena road block hari2, setiap masa?..

Had laju boleh ditetapkan. Selalunya utk laju maksimum.
Kena buat had laju minimum jugak la Paling bengang bila kena lalui kawasan penempatan di mana penduduk di situ bersiar2.. jalan lak double line hingga org lain kena follow dia hingga sampai simpang rumah dia.
Quote irwansuhadi 18-3-2016 10:54 AM
terpaksa lah kita bagi semua sistem AES & AWAS  trip pas ni... leceh betul
Quote retnoel 18-3-2016 10:59 AM
dino replied at 18-3-2016 10:44 AM
time tu ade buat gaya qu puteh ka? haha

Hahaha..x smpt bamdino..dia punya kelip2 tu buat meols terkesima kejap..gambar kete cantik buleh framekan...pasni kena bhati2 sbb dh kena demerit..
Quote dino 18-3-2016 10:59 AM
apa kata bagi hadiah ke tiap2 bulan.... sapa dpt kekalkan mata... dpt hadiah baru syok.....
hadia sebiji, rumah ka..... kereta proton peynolegend tingkap auto malfunction ka,... just idea....
Quote dino 18-3-2016 11:01 AM
retnoel replied at 18-3-2016 10:59 AM
Hahaha..x smpt bamdino..dia punya kelip2 tu buat meols terkesima kejap..gambar kete cantik buleh f ...

sbb tu ade org cukup kedekut nak bg pinjam kereta kat org mcm ni la.... kes saman2... kena tanggung haha

Quote eiman 18-3-2016 11:02 AM
saman AES sblm ni perlu dijelaskan tak?
Quote _______ 18-3-2016 11:21 AM
Ambil tindakan kereta klon juga la. Jgn main ambik gambar saja

Lihat semua komen(32)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 01:11 AM GMT+8 , Processed in 0.171409 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top