CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Jumlah Perempuan Berkhatan Di Malaysia Semakin Meningkat

8-3-2016 11:10 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 31621| Komen: 215

Description: Berkhatan bagi perempuan ialah memotong sedikit hujung daging yang ada di sebelah...

Oleh : Dean BZ


Berkhatan bagi perempuan ialah memotong sedikit hujung daging yang ada di sebelah atas faraj yang seakan-akan bonggolan atau jambul ayam jantan (biji kelentit).

Praktik ini diklasifikasikan sebagai Mutilasi Kelamin Wanita (Female Genital Mutilation – FGM). Oleh Badan Kesihatan Dunia (WHO).

Memetik dari aliffchannel.com, Kajian 2012 yang dilakukan oleh Dr. Maznah Dahlui, profesor dari University of Malaya’s Department of Social and Preventive Medicine, menemukan 93% perempuan muslim Malaysia telah dikhatankan. Dahlui juga menyatakan bahawa praktik ini turut meningkat di klinik swasta.


Dahlui mengatakan bahawa versi khatan perempuan di Malaysia tidak lebih dari sejumlah praktik lain di seluruh dunia. Melibatkan tusukan jarum ke klitoris dan dilakukan pada gadis berusia antara satu hingga enam tahun. Namun, prosedur lain juga masih dilakukan secara luas.

Doktor Sakit Puan, Dr Mighilia dari klinik swasta Global Ikhwan yang terletak di Rawang, utara Kuala Lumpur, mengaku bahawa dia melakukan versi yang lebih drastik dengan jarum atau gunting.

Gambar hiasan


“Saya hanya mengambil jarum dan celah dari atas klitoris, tetapi sangat sedikit, hanya satu milimeter,” katanya.

Mutilasi kelamin tidak dilarang di Malaysia, walaupun hospital dicegah untuk mempraktikkan operasi tersebut. 

FGM lebih diterima pada 2012, ketika Kementerian Kesihatan mengumumkan mereklasifikasi prosedur tersebut, sebagai prosedur medik.

Bukanlah bermaksud mutilasi alat kelamin perempuan adalah unik untuk Malaysia. Praktik ini diidentifikasi sebagai trend baru yang “mengganggu” oleh UNFPA, UNICEF, International Confederation of Midwives, dan International Federation of Gynaecology and Obstetrics.

Tetapi beberapa rakyat Malaysia percaya bahawa, organisasi antarabangsa tersebut tidak seharusnya menyinggung pilihan hidup masyarakat Malaysia.

Sebelum ini, menjadi pertikaian adakah amalan berkhatan hanya merupakan adat Melayu dan bukan tuntutan syara". Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-86 yang bersidang pada 21-23 April 2009 telah memutuskan bahawa hukum berkhatan bagi wanita adalah wajib. Tetapi sekiranya membawa kemudharatan pada diri, maka ia perlu dielakkan. - CARI Infonet.







*Ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan CARI Infonet.




7

Bagus
10

Marah
5

Terkejut
9

Sedih
13

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (63 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote anakmak 8-3-2016 11:36 AM
Kenapa pompuan kana sunat?
Quote zonan4 8-3-2016 11:40 AM
supaya kurang gatal....
Quote ifanonline 8-3-2016 11:48 AM
wanita yg tidak berkhatan, kulit kulup di bijik kelentit akan panjang...sama juga dgn zakar lelaki...say NO tu uncircumsize men...
Quote missfake 8-3-2016 12:00 PM
yang iols pernah buat research pempuan yang tak sunat nafsu die 10x lebih tinggi dari pempuan yang bersunat, mungkin thats why ramai bbnu mealyu zaman sekarang ni tergedik gedik tersua sua dekat laki sebab ramai yang mak pak tak sunatkan anak dorang haha
Quote mak_wa95 8-3-2016 12:00 PM
bahasa apa ni
Quote EncikRhoma 8-3-2016 12:12 PM
ifanonline replied at 8-3-2016 11:48 AM
wanita yg tidak berkhatan, kulit kulup di bijik kelentit akan panjang...sama juga dgn zakar lelaki.. ...

ada contoh gambar?
Quote Bedah.Cun 8-3-2016 12:21 PM
Eee x hengen I nak mutilate mutiara kesayangaaahnn I. Potong lar tokotek kau snirik, sebokkk jer kat bureet orang
Quote Nokiaman 8-3-2016 12:30 PM
sunat je kelentit tu skali....biaq kurang gatai tu
Quote noor2 8-3-2016 12:35 PM
Bedah.Cun replied at 8-3-2016 12:21 PM
Eee x hengen I nak mutilate mutiara kesayangaaahnn I. Potong lar tokotek kau snirik, sebokkk jer kat ...

Bengong.....hehe
Quote bluehedgehog 8-3-2016 12:36 PM
zonan4 replied at 8-3-2016 11:40 AM
supaya kurang gatal....

Klau mak ko x gatal...tiada la ko berporum di sni...
Quote bluehedgehog 8-3-2016 12:37 PM
Nokiaman replied at 8-3-2016 12:30 PM
sunat je kelentit tu skali....biaq kurang gatai tu

Ko ada mak x?
Quote Bedah.Cun 8-3-2016 12:38 PM


Quote cherub 8-3-2016 12:38 PM
mokcikKSKB replied at 8-3-2016 12:20 PM
Still x faham kenapa kena sunat.kalau lelaki sbb kebersihan kenapa kalau perempuan sbb nk kurangkan  ...

Yg cuit dgn needle tu destroy that part punya nerve ending. Nanti laki dia kena cari part mana C dia yg ada feeling. Udahla some lelaki the C pun tak reti cari. Inikan lagi kat mana yg masih ada feeling.
I rasa lah. Tak perlu sunatkan wanita. Sexual organ perempuan bukan kat C exclusively pun. Tak hilang gatal la kalau sunat.
Quote noor2 8-3-2016 12:39 PM
Bedah.Cun replied at 8-3-2016 12:38 PM

Dah....jom pi lunch.....
Quote melinda_kerr 8-3-2016 12:40 PM
biasanya org buat waktu kecik.
Quote swayne 8-3-2016 01:08 PM
sekarang macam semua je sunatkan anak perempuan.
Quote qronaldo7 8-3-2016 01:14 PM
hmmm xleh imajin
Quote bangcak 8-3-2016 02:16 PM
nak lebih cantik, pakaikan subang
Quote FOTHER-MUCKER 8-3-2016 02:25 PM
Dapat kat melayu terus jadi wajib...walaupun ianya tak perlu di wajib kan

Lihat semua komen(215)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 07:05 PM GMT+8 , Processed in 0.224967 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top