CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tiga Orang Utan Mangsa Kebakaran Hutan Kalimantan

4-3-2016 09:43 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5814| Komen: 24

Description: Tiga orang utan betina termasuk seekor bayi rentung di tengah Indonesia selepas terperangkap dalam satu kebakaran dipercayai dimulakan secara haram untuk membersihkan tanah pertanian

Oleh : TS LOO

sumber fotoz: mstar


Tiga orang utan betina termasuk seekor bayi rentung di tengah Indonesia selepas terperangkap dalam satu kebakaran dipercayai dimulakan secara haram untuk membersihkan tanah pertanian, kata seorang pegawai dan kumpulan perlindungan semalam. 

Bangkai spesies terancam itu, dipercayai ibu dan dua anaknya, ditemui antara pokok yang terbakar dengan tangan mendepang dengan wajah berkerut kesakitan. Haiwan itu ditemui di Bontang, Kalimantan, hampir dengan Taman Negara Kutai. 

Seorang pegawai taman negara, Dede Hidayat, berkata pihaknya mula menyiasat selepas melihat gambar haiwan itu diedarkan di media sosial.

Pihak berkuasa hidupan liar dan polis kini menyiasat kes itu. Tiada siapa ditahan setakat ini, namun jika disabitkan, pesalah mungkin berdepan hukuman penjara sehingga lima tahun kerana melanggar undang-undang perlindungan hidupan liar. 


Kumpulan alam sekitar Pusat Perlindungan Orangutan (COP) yang membantu pihak berkuasa menyiasat kes itu, percaya kebakaran dimulakan secara haram oleh petani untuk membersihkan tanah kecil untuk diusahakan.- CARI Infonet



sumber berita : mstar
12

Bagus
19

Marah
16

Terkejut
23

Sedih
18

Lawak
25

Bosan

Friends Rank (113 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zamzarai 4-3-2016 09:48 AM
kesiannya...
Quote woddy 4-3-2016 09:58 AM
jahanam punya perangai manusia ni....
Quote qronaldo7 4-3-2016 10:07 AM
ish3 kejam
Quote barfi 4-3-2016 10:07 AM
Kesiannyaaa
Quote Decaffeinated 4-3-2016 10:14 AM
Ini thread yang ke 3

1st by Ejalti

http://mforum.cari.com.my/forum. ... &extra=page%3D1

2nd by Tongkat

http://mforum.cari.com.my/forum. ... &extra=page%3D1

@spiderman80
@perang_sivil
@admin6

Quote crazecousa 4-3-2016 10:17 AM
macam besor je
Quote mapu 4-3-2016 10:34 AM
ternyata di malaysia derajat orang utan lebih tinggi daripada rohingya sesama manusia sendiri


Quote mapu 4-3-2016 10:36 AM
rohingya di aceh dilayani seperti sesama manusia yang mulia, dikasih makanan yang enak enak

Quote Fieza-mira 4-3-2016 10:50 AM
mapu replied at 4-3-2016 10:34 AM
ternyata di malaysia derajat orang utan lebih tinggi daripada rohingya sesama manusia sendiri

Dan orangutan kat malaysia lebih tinggi darjatnya dari Indon juga. Kalau kau tak suka orangutan hantarkan ke Malaysia dan sebagai ganti kami akan hantar rohingya ke Indon. Mau...?
Quote mapu 4-3-2016 10:54 AM
Fieza-mira replied at 4-3-2016 10:50 AM
Dan orangutan kat malaysia lebih tinggi darjatnya dari Indon juga. Kalau kau tak suka orangutan ha ...

silahkan , kalian kan kerabat orang utan
Quote Fieza-mira 4-3-2016 10:59 AM
Edited by Fieza-mira at 4-3-2016 11:02 AM
mapu replied at 4-3-2016 10:36 AM
rohingya di aceh dilayani seperti sesama manusia yang mulia, dikasih makanan yang enak enak

Indon dan rohingya memang dari satu species iaitu sama2 makhluk perosak. Orangutan dah hidup beribu tahun kat hutan tapi tak pernah melakukan kerosakan bahkan mereka juga digelar "gardener of the forest" oleh saintist barat sebab mereka jadi ejen penyebaran benih dalam hutan.

Tapi bila datang makhluk bernama indon habis binasa mukabumi diorang kerjakan dan rosakkan dalam masa tak sampai 50 tahun. Sama juga dgn bangsa rohingya kalau diberi tapak kat negara korang habis jahanam diorang kerjakan. 10 kali lebih baik bela orangutan dari bela indon dan rohingya.
Quote mapu 4-3-2016 11:00 AM
Fieza-mira replied at 4-3-2016 10:59 AM
Indon dan rohingya memang dari satu species iaitu sama2 makhluk perosak. Orangutan dah hidup berib ...

iya kalian satu spesies orang utan , setuju
Quote bangang4 4-3-2016 11:38 AM
inalillah, arwah baik orangnya. barbeque pun sedap
Quote missinpiece 4-3-2016 11:56 AM
Kasihan
Quote zameyla 4-3-2016 11:59 AM
Fieza-mira replied at 4-3-2016 10:59 AM
Indon dan rohingya memang dari satu species iaitu sama2 makhluk perosak. Orangutan dah hidup berib ...

Aku sokong...
Quote ninjago 4-3-2016 11:59 AM
Innalillah.. kesiannya org2 utan tu! nampak sihat2 je duk dalam hutan Kalimantan tu.. kejam!!
Quote Peterpan17 4-3-2016 12:29 PM
Fieza-mira replied at 4-3-2016 10:50 AM
Dan orangutan kat malaysia lebih tinggi darjatnya dari Indon juga. Kalau kau tak suka orangutan ha ...

setuju sgt. Dr bela indon bagus lg bela orang hutan. Orang Indon ni bangsa perosak.

Quote MeMeimei 4-3-2016 12:36 PM
sudah la spesis terancam.. kesian sgt

nanti2 anak cucu akan kenal orangutan ni kat gambarr aje lah
Quote spiderman80 4-3-2016 12:38 PM
Decaffeinated replied at 4-3-2016 10:14 AM
Ini thread yang ke 3

1st by Ejalti

Ala, bro.
Bukannya you tak tahu momod tak dapat tutup thread wartawan?

Lihat semua komen(24)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-5-2024 07:29 AM GMT+8 , Processed in 0.056452 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top