CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Panel Kubah Baru Masjid Shah Alam RM 32 Juta Dari Jerman

31-1-2016 11:53 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 9466| Komen: 72

Description: "Panel kubah dan jubin kubah masjid ini nanti akan diganti dengan panel jenis 'vitrous enamel' yang diimport dari Jerman.
Kerja menggantikan panel kubah dan jubin yang mempunyai tulisan ayat suci al-Quran di Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah di Shah Alam dijangka siap, hujung tahun ini.

Timbalan Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor Mas Abd Rahman Mas Mohamed berkata, pihaknya menjangkakan kontraktor yang dilantik dapat menyiapkan kerja berkenaan sebelum atau pada 5 Dis depan.

"Panel kubah dan jubin kubah masjid ini nanti akan diganti dengan panel jenis 'vitrous enamel' yang diimport dari Jerman.

"Panel jenis ini lebih ringan dan tahan lasak, ia hanya perlu dicuci menggunakan air tanpa perlu menggunakan sebarang cecair kimia,"
katanya.

Turut hadir Tengku Seri Wangsa Diraja, Tengku Datuk Setia Ramli Tengku Shahruddin Shah.

Menurut beliau, kerja baik pulih berkenaan menelan kos sebanyak RM32.4 juta dan JKR sudah mengarahkan kontraktor membina tangga serta saluran air di kubah berkenaan bagi memudahkan kerja penyelenggaraan. - CARI Infonet

Sumber: Bernama

(Sumber foto: Carian google)

2

Bagus
11

Marah
12

Terkejut
9

Sedih
6

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (48 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dodolgemok 31-1-2016 09:05 AM
Jarum2 halus hitler bakalan meresapi ummah suchi. Mohon panel kubah tersebut direndam dalam kolam 7mesjid dan dikeringkan dgan hembusan 7imam agar ummah yg terlehat kubah tersebut tidak kelu lidahnya seperti terminum holy water
Quote bluehedgehog 31-1-2016 09:07 AM
dodolgemok replied at 31-1-2016 09:05 AM
Jarum2 halus hitler bakalan meresapi ummah suchi. Mohon panel kubah tersebut direndam dalam kolam 7m ...

Takut x halal ke...
Quote mirage_46 31-1-2016 09:19 AM
Negara islam takde teknologi nak buat benda tu kot.
Quote rospinki 31-1-2016 09:20 AM
Astagha..brpa byk org miskin bole dibantu dgn jumlah sbyk tu. Anak yatim..ibu tunggal..
Quote rospinki 31-1-2016 09:22 AM
Aku suka surau kt umah aku ni..selalu aku sedekah walu tk banyak..tp tidak berlebih2 dlm menaiktaraf surau..sikit2 diorg besarkan serta faciliti keliling surau utk org ramai..pastu rajin panggil anak yatim ibu tunggal utk majlis tertwntu hasil dri derma/sumbangan org ramai.
Quote afheyz 31-1-2016 09:32 AM
Dalam byk2 masjid yg penah aku tgk, paling nampak kemas designnya dan tak nampak berlebih-lebihan masjid GMI kat bangi tuh. Kubah pun xde tau masjid tuh, tapi ada pyramid la. lol
Quote abangbikerz 31-1-2016 09:37 AM
Pakai teknologi german kapiaq???
Quote pooh~key 31-1-2016 09:38 AM
dodolgemok replied at 31-1-2016 09:05 AM
Jarum2 halus hitler bakalan meresapi ummah suchi. Mohon panel kubah tersebut direndam dalam kolam 7m ...

wow sis..... kretifnya menyinis.... i likeee......
Quote famri7 31-1-2016 09:42 AM
rospinki replied at 31-1-2016 01:22 AM
Aku suka surau kt umah aku ni..selalu aku sedekah walu tk banyak..tp tidak berlebih2 dlm menaiktaraf ...

kubah mesjid tuh mahal x sis? takut ujung2 berjuta jua kan

ot. sis siti nurdianakah? dp persis heshe.
Quote famri7 31-1-2016 09:44 AM
soklan saya..semakin besar kubah semakin banyk ke pahala bershalat di mesjid itteww sis? kenapa x bersederhana jah dlm ibadat sebab katanya elohim tidak memandang darjat.
Quote rospinki 31-1-2016 09:46 AM
famri7 replied at 31-1-2016 09:42 AM
kubah mesjid tuh mahal x sis? takut ujung2 berjuta jua kan

ot. sis siti nurdianakah? dp persis  ...

Masjid kt umah kaka ni ke? Masih taraf surau lgi tkde kubah..bgunan lama indoor dan expansion diorg buat open hall berbumbung je.

Kaka bkan siti nurdianot sis..hehe
Quote arrowtotheknee 31-1-2016 09:47 AM
afheyz replied at 31-1-2016 09:32 AM
Dalam byk2 masjid yg penah aku tgk, paling nampak kemas designnya dan tak nampak berlebih-lebihan ma ...

Killuminati detected!!!





Quote jazaa100 31-1-2016 09:50 AM
Rm32mil utk kubah masjid.....

Ramai lg org miskin bergelut nk hidup....pesakit buahpinggang,,kanser,.etc....

Quote medangmru 31-1-2016 09:51 AM
satu je aku nak komen....MEMBAZIR
Quote abangbikerz 31-1-2016 09:54 AM
Bg aku xdelah membazir bodo2 jerr. Masjid mercu tanda shah alam kenalah menarik. Cuma yg lawaknye pakai teknologi kapiaq
Quote medangmru 31-1-2016 09:57 AM
abangbikerz replied at 31-1-2016 09:54 AM
Bg aku xdelah membazir bodo2 jerr. Masjid mercu tanda shah alam kenalah menarik. Cuma yg lawaknye pa ...

sbb mercu tanda kene MEMBAZIR...
Quote ultra78 31-1-2016 10:01 AM
Oklah kot jika kos membasuh tile sekarang lagi mahal daripada menggantikannya dengan yg baru.

Anyway, apa yg nak buat kan. Dah arkitek zaman tu buat design masjid tak pikir kos maintenance. Bila buat kubah dan design yg detail sudah tentu kos utk maintain benda tu tinggi. Asyik duk copy bulat-bulat design di negara arab tanpa fikir iklim di Malaysia ni mcm mana. Boleh kata sistem air ventilation di masjid tidak memuaskan. Udara panas dan lembab di dalam terperangkap dan tak boleh keluar. Pasang kipas speed 5 pun tak membantu sebab udara panas tu asyik turun naik dalam tu aje. Aku lebih suka design yg praktikal, mesra alam dan ekonomikal berbanding yg nampak sekadar gah di mata.
Quote PongKang 31-1-2016 10:32 AM
Napela membazir. Xfaham betul aku
Quote pehbedah 31-1-2016 10:41 AM
aku rasa cam membazir saja...ker guna duit derma dari org kekaya...memanglah kena cantik..tapii...

Lihat semua komen(72)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 01:54 AM GMT+8 , Processed in 0.081568 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top