CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Elak Tergelincir, Orang Jerman Dinasihat Berjalan Seperti 'Penguin'

5-1-2017 11:35 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5711| Komen: 41

Description: Bagi mengelak seseorang itu tergelincir ketika berjalan di atas laluan yang beku dan agak licin akibat cuaca sejuk, pakar bedah trauma dari Jerman memberi nasihat kepada orang ramai supaya berjalan se ...

Bagi mengelak seseorang itu tergelincir ketika berjalan di atas laluan yang beku dan agak licin akibat cuaca sejuk, pakar bedah trauma dari Jerman memberi nasihat kepada orang ramai supaya berjalan seperti penguin atau 'burung akuatik'.


Memetik laporan Reuters, ini kerana menurut Persatuan Ortopedik dan Pembedahan Trauma, cara pergerakan seperti burung akuatik itu membolehkan pusat graviti dialih ke bahagian kaki.

Dalam pada itu, persatuan itu turut menjelaskan dalam suasana sejuk, sekiranya berjalan dengan cara yang biasa dilakukan mampu meningkatkan risiko jatuh akibat tiada keseimbangan badan.

Pada Januari 2014, pihak berkuasa Berlin sebelum ini pernah dikritik kerana gagal menabur garam di laluan pejalan kaki hingga menyebabkan pihak penyelamat terpaksa melayan 750 panggilan kecemasan, manakala wad kecemasan dipenuhi pesakit yang mengalami kecederaan tulang.

Suhu di Berlin dijangka mencecah -10 darjah Celsius pada Sabtu ini.- CARI


sumber foto: http://www.malaysiandigest.com

17

Bagus
20

Marah
32

Terkejut
26

Sedih
18

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (130 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote seramado 5-1-2017 11:42 AM
hahahah comel
Quote mamapea 5-1-2017 11:44 AM
mmg btl pun...kalau lantai licin mmg kita akan jln mcm penguin...
Quote Artemesiaa 5-1-2017 11:49 AM
Betul itu cara yang betul untuk berjalan atas permukaan jalan yang dilitupi ais kalau tak sure jatuh macam nagka busuk
Quote oppol 5-1-2017 11:54 AM
Kenapa tak kata langkah kecil saja....?
Quote rospinki 5-1-2017 12:02 PM
teringat kat kawan ku juliet ciki jerman..aku selalu excited nk pegi jerman main salji sejuk manjang..dia ckp paling tk suka dok sana..licin nak jalan2 payah..asik memerap merepot dlm umah..dia lagi suka dok malaysia..umah dia kt swiss garden kl tu..belakang tu ada apartment..rajin ler lepak ngan dia dulu2..malam2 makan kat jalan alor.



Quote terpaku 5-1-2017 12:10 PM
kak rose pasti tiada masalah
Quote kucen_miang 5-1-2017 12:19 PM
Edited by kucen_miang at 5-1-2017 12:20 PM

instead of disuruh jalan mcm kak mah purmata, takda ke yg mencipta kasut yg sesuai digunakan di permukaan licin?


@dinopower
Quote CiliPadiSedap 5-1-2017 12:52 PM
terpaku replied at 5-1-2017 12:10 PM
kak rose pasti tiada masalah

retak permukaan ais kalau kak rose jatuh. harus pecah kutub utara kutub selatan silibus geografi terpaksa disemak untuk di sesuaikan dengan perpecahan kutub utara kutub selatan

pingu pingu pingu
Quote terpaku 5-1-2017 01:07 PM
CiliPadiSedap replied at 5-1-2017 12:52 PM
retak permukaan ais kalau kak rose jatuh. harus pecah kutub utara kutub selatan silibus geogr ...

denagn bantuan rambut beliyau, pasti kak rose terselamat jua
Quote prettyuglybabe 5-1-2017 01:42 PM
mesti comel bila ramai-ramai jalan macam kak ros
Quote manjalara_01 5-1-2017 02:23 PM
mamapea replied at 5-1-2017 11:44 AM
mmg btl pun...kalau lantai licin mmg kita akan jln mcm penguin...

ok i ngaku
Quote terpaku 5-1-2017 02:27 PM
prettyuglybabe replied at 5-1-2017 01:42 PM
mesti comel bila ramai-ramai jalan macam kak ros

tapi sheols tak berjalan ala pingu di jerman, tapi di australia
Quote mamapea 5-1-2017 02:29 PM

aku pun baru perasan sbnrnya jln mcm penguin...dgn tangan terangkat & kaki mcm berkawad slow2...
Quote insulin 5-1-2017 02:32 PM
rospinki replied at 5-1-2017 12:02 PM
teringat kat kawan ku juliet ciki jerman..aku selalu excited nk pegi jerman main salji sejuk manjang ...

Suka benar cikki German ni dengan cuaca Malaysia. Kalau dia berjalan2 di KL nan berbahang, x berpeluh ke?  
Quote manjalara_01 5-1-2017 02:38 PM
mamapea replied at 5-1-2017 02:29 PM
aku pun baru perasan sbnrnya jln mcm penguin...dgn tangan terangkat & kaki mcm berkawad slow2...:l ...

sbijik mcm ni

Quote mamapea 5-1-2017 02:44 PM

penguin jln penuh konfiden...kita2 ni x konfiden lgsg...takut jatuh mcm nangka busuk jer
Quote rospinki 5-1-2017 02:44 PM
insulin replied at 5-1-2017 02:32 PM
Suka benar cikki German ni dengan cuaca Malaysia. Kalau dia berjalan2 di KL nan berbahang, x berpe ...

dia suka la..lagipun keje dia bawak pelancong bkan kena bepanas..trip dia kl ke genting/cameron tk abis2 blik mesti belikan aku bunga kekwa
Quote manjalara_01 5-1-2017 03:27 PM
mamapea replied at 5-1-2017 02:44 PM
penguin jln penuh konfiden...kita2 ni x konfiden lgsg...takut jatuh mcm nangka busuk jer

kalau penguin jatuh xpe, maintain comei

Quote zorrro_03 5-1-2017 03:51 PM
oppol replied at 5-1-2017 11:54 AM
Kenapa tak kata langkah kecil saja....?

bukan langkah kecil oppa wey..  dia kena jalan terkedek2.  tangan tu kena angkat sikit dah gedik2 kannya.

Lihat semua komen(41)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 01:01 AM GMT+8 , Processed in 0.067833 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top