CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 6189|Reply: 72

[Tempatan] Panel Kubah Baru Masjid Shah Alam rm 32Juta dari Jerman

[Copy link]
Post time 31-1-2016 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kerja menggantikan panel kubah dan jubin yang mempunyai tulisan ayat suci al-Quran di Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah di Shah Alam dijangka siap, hujung tahun ini.


Timbalan Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor Mas Abd Rahman Mas Mohamed berkata, pihaknya menjangkakan kontraktor yang dilantik dapat menyiapkan kerja berkenaan sebelum atau pada 5 Dis depan.

"Panel kubah dan jubin kubah masjid ini nanti akan diganti dengan panel jenis 'vitrous enamel' yang diimport dari Jerman.

"Panel jenis ini lebih ringan dan tahan lasak, ia hanya perlu dicuci menggunakan air tanpa perlu menggunakan sebarang cecair kimia," katanya ketika berucap merasmikan kerja-kerja pemasangan panel itu di Shah Alam, hari ini.

Turut hadir Tengku Seri Wangsa Diraja, Tengku Datuk Setia Ramli Tengku Shahruddin Shah.

Menurut beliau, kerja baik pulih berkenaan menelan kos sebanyak RM32.4 juta dan JKR sudah mengarahkan kontraktor membina tangga serta saluran air di kubah berkenaan bagi memudahkan kerja penyelenggaraan.

- Bernama



===================================

Panel Kubah Masjid pun Negara Kapir yang buat - sebijik macam perangai arob, reti beli tapi tak rei buat.... ummah macam ni nak bersaing di peringkat TPPA ??? lol
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2016 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Jarum2 halus hitler bakalan meresapi ummah suchi. Mohon panel kubah tersebut direndam dalam kolam 7mesjid dan dikeringkan dgan hembusan 7imam agar ummah yg terlehat kubah tersebut tidak kelu lidahnya seperti terminum holy water
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 31-1-2016 09:05 AM
Jarum2 halus hitler bakalan meresapi ummah suchi. Mohon panel kubah tersebut direndam dalam kolam 7m ...

Takut x halal ke...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Negara islam takde teknologi nak buat benda tu kot.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Astagha..brpa byk org miskin bole dibantu dgn jumlah sbyk tu. Anak yatim..ibu tunggal..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka surau kt umah aku ni..selalu aku sedekah walu tk banyak..tp tidak berlebih2 dlm menaiktaraf surau..sikit2 diorg besarkan serta faciliti keliling surau utk org ramai..pastu rajin panggil anak yatim ibu tunggal utk majlis tertwntu hasil dri derma/sumbangan org ramai.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-1-2016 09:32 AM | Show all posts
Dalam byk2 masjid yg penah aku tgk, paling nampak kemas designnya dan tak nampak berlebih-lebihan masjid GMI kat bangi tuh. Kubah pun xde tau masjid tuh, tapi ada pyramid la. lol
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Pakai teknologi german kapiaq???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2016 09:38 AM | Show all posts
dodolgemok replied at 31-1-2016 09:05 AM
Jarum2 halus hitler bakalan meresapi ummah suchi. Mohon panel kubah tersebut direndam dalam kolam 7m ...

wow sis..... kretifnya menyinis.... i likeee......
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:42 AM | Show all posts
rospinki replied at 31-1-2016 01:22 AM
Aku suka surau kt umah aku ni..selalu aku sedekah walu tk banyak..tp tidak berlebih2 dlm menaiktaraf ...

kubah mesjid tuh mahal x sis? takut ujung2 berjuta jua kan

ot. sis siti nurdianakah? dp persis heshe.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:44 AM | Show all posts
soklan saya..semakin besar kubah semakin banyk ke pahala bershalat di mesjid itteww sis? kenapa x bersederhana jah dlm ibadat sebab katanya elohim tidak memandang darjat.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
famri7 replied at 31-1-2016 09:42 AM
kubah mesjid tuh mahal x sis? takut ujung2 berjuta jua kan

ot. sis siti nurdianakah? dp persis  ...

Masjid kt umah kaka ni ke? Masih taraf surau lgi tkde kubah..bgunan lama indoor dan expansion diorg buat open hall berbumbung je.

Kaka bkan siti nurdianot sis..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
afheyz replied at 31-1-2016 09:32 AM
Dalam byk2 masjid yg penah aku tgk, paling nampak kemas designnya dan tak nampak berlebih-lebihan ma ...

Killuminati detected!!!





Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Rm32mil utk kubah masjid.....

Ramai lg org miskin bergelut nk hidup....pesakit buahpinggang,,kanser,.etc....

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:51 AM | Show all posts
satu je aku nak komen....MEMBAZIR
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Bg aku xdelah membazir bodo2 jerr. Masjid mercu tanda shah alam kenalah menarik. Cuma yg lawaknye pakai teknologi kapiaq
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-1-2016 09:57 AM | Show all posts
abangbikerz replied at 31-1-2016 09:54 AM
Bg aku xdelah membazir bodo2 jerr. Masjid mercu tanda shah alam kenalah menarik. Cuma yg lawaknye pa ...

sbb mercu tanda kene MEMBAZIR...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Oklah kot jika kos membasuh tile sekarang lagi mahal daripada menggantikannya dengan yg baru.

Anyway, apa yg nak buat kan. Dah arkitek zaman tu buat design masjid tak pikir kos maintenance. Bila buat kubah dan design yg detail sudah tentu kos utk maintain benda tu tinggi. Asyik duk copy bulat-bulat design di negara arab tanpa fikir iklim di Malaysia ni mcm mana. Boleh kata sistem air ventilation di masjid tidak memuaskan. Udara panas dan lembab di dalam terperangkap dan tak boleh keluar. Pasang kipas speed 5 pun tak membantu sebab udara panas tu asyik turun naik dalam tu aje. Aku lebih suka design yg praktikal, mesra alam dan ekonomikal berbanding yg nampak sekadar gah di mata.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Napela membazir. Xfaham betul aku
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 10:41 AM | Show all posts
aku rasa cam membazir saja...ker guna duit derma dari org kekaya...memanglah kena cantik..tapii...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 06:40 PM GMT+8 , Processed in 0.073100 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list