CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Wanita Putus Hidung, Setelah Dipotong Suami

22-1-2016 11:15 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 6327| Komen: 23

Description: Insiden berkenaan sekali lagi mendedahkan keganasan dialami wanita dalam masyarakat Afghanistan
Oleh Izzah Abbasy

Gara-gara menjadi buruan pihak berkuasa dia dipercayai menyertai kumpulan Taliban untuk mengelak daripada ditangkap, lelaki yang bergelar suami kepada Reza Gul, 20 bertindak memotong hidung isterinya.

Mohammad Khan, 25 baru pulang dari Iran baru-baru ini.




Reza Gul dilaporkan terpaksa dikejarkan ke hospital tempatan di derah Ghormach di wilatah Faryab, barat laut Afgahnistan pad Ahad lalu, manakala suaminya melarikan diri dan bersembunyi di kawasan dikuasai Taliban.

Kejadian itu mencetuskan kemarahan ramai dan menuntut Mohammad Khan dihukum atas kelakuan tidak bertamadun itu.

Insiden berkenaan sekali lagi mendedahkan keganasan dialami wanita dalam masyarakat Afghanistan.

Jurucakap kerajaan wilayah Faryab memberitahu, Mohammad Khan menggunakan pisau poket untuk memotong hidung Reza dan pembedahan untuk menyelamatkan hidung Reza tidak dapat dilakukan kerana kemudahan tidak mencukupi di hospital berkenaan. - CARI Infonet




8

Bagus
21

Marah
14

Terkejut
5

Sedih
30

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (84 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kudajantan77 20-1-2016 05:40 PM
Oleh kerana bugima ini buat hal ... terpaksa la aku menjemput puak2 anti agama untuk menghencap Islam dan Taliban ...

@kemaruk
@pooh~key
@abangbikerz
@Acong
@Changa

silakan...
Quote chazey 20-1-2016 06:07 PM
Edited by chazey at 20-1-2016 06:12 PM

Dulu ada kes gini gak kat Afghan, yang gambarnya viral serata dunia siap jadi cover Nat Geo mag (tak silap) juga dibuat dokumentari.

@dani-rox mesti ingat sapa.

Takleh recall nama dia. Instead nama Malala la pula asyik bermain di fikiran ini.
Quote dani-rox 20-1-2016 06:22 PM
chazey replied at 20-1-2016 06:07 PM
Dulu ada kes gini gak kat Afghan, yang gambarnya viral serata dunia siap jadi cover Nat Geo mag (tak ...

Nat Geo tu tak tahulah, noks
tp majalah Time pernah letak Bibi Aisha sbg cover girl. Hidung dan telinga dikerat oleh somi lahanatnya.



Quote chazey 20-1-2016 06:29 PM
Edited by chazey at 20-1-2016 06:30 PM
dani-rox replied at 20-1-2016 06:22 PM
Nat Geo tu tak tahulah, noks
tp majalah Time pernah letak Bibi Aisha sbg cover girl. Hidung dan  ...


Tq noks. Aiol yang silap. Yah, Time.

Gambar tu sangat tacing. Simbol survival sangat.
Quote EJALTI 20-1-2016 06:33 PM
dani-rox replied at 20-1-2016 10:22 AM
Nat Geo tu tak tahulah, noks
tp majalah Time pernah letak Bibi Aisha sbg cover girl. Hidung dan  ...

Mata pompuan nih macam tunjuk yang di sangat tabah dan yakin...
Quote noor2 20-1-2016 06:33 PM
Argh...ngerinya...islam hape macam ni
Quote dani-rox 20-1-2016 06:34 PM
chazey replied at 20-1-2016 06:29 PM
Tq noks. Aiol yang silap. Yah, Time.

Gambar tu sangat tacing. Simbol survival sangat.

You're welcome.

Ai pon terkesan sama dgn gambar nih masa mula2 tengok dulu. Masih budak kot, umur 17-18 thn gituh.
Quote dani-rox 20-1-2016 06:37 PM
EJALTI replied at 20-1-2016 06:33 PM
Mata pompuan nih macam tunjuk yang di sangat tabah dan yakin...

Mungkin bg diri Aisha, dia bukan mangsa tp survivor.
Quote abangbikerz 20-1-2016 06:37 PM
kudajantan77 replied at 20-1-2016 05:40 PM
Oleh kerana bugima ini buat hal ... terpaksa la aku menjemput puak2 anti agama untuk menghencap Isla ...

Dulu ko jgk yg berpengalaman buruk dgn guru2 agama middle east kan?
Quote pooh~key 20-1-2016 08:21 PM
kudajantan77 replied at 20-1-2016 05:40 PM
Oleh kerana bugima ini buat hal ... terpaksa la aku menjemput puak2 anti agama untuk menghencap Isla ...

If the stars fall down on me
And the sun refuse to shine
Then may the shackles be undone,
And all the old words, cease to rhyme.
If the skies, turn into stone,
It will matter not at all,
For there is no heaven in the sky,
Hell does not wait for our downfall,

Let the voice of reason shine,
Let the pious vanish for all times,
God's face is, hidden, all unseen,
You can't ask him what it all means
He was never on your side,
God was never on your side

Let right or wrong, alone decide,
God was never on your side.

See the ten thousand ministries,
See the holy righteous dogs,
They claim to heal
but all they do is steal,
Abuse your faith, cheat & rob.
If god is wise, why is he still,
When these false prophets
call him friends,
Why is he silent, is he blind,
Are we abandoned in the end?

Let the sword of reason shine,
Let us be free of prayer & shrine
God's face is hidden, turned away
He never has a word to say
He was never on your side
God was never on your side

Let right or wrong, alone decide,
God was never on your side.
(No, No, No)


He was never on your side,
God was never on your side

Never, Never, Never, Never,
Never on your side [x2]
God was never on your side,
Never on your side.

[youtube]Q6UfqI5ovQI[/youtube]

Quote HannahMontana 20-1-2016 08:38 PM
puak pergunungan hidup persis haiwan

xde agama

ada penis asyik hamilkan wanita

isteri xdibela

mmg celaka puak pergunungan

kenapa ko semua tak mampus saja !
Quote Acong 21-1-2016 05:32 AM
kudajantan77 replied at 20-1-2016 05:40 PM
Oleh kerana bugima ini buat hal ... terpaksa la aku menjemput puak2 anti agama untuk menghencap Isla ...

tuhan laa sgt   
Quote bluehedgehog 21-1-2016 07:39 AM
sbb nk kawin dgn budak 7thun...jilake miya
Quote fifie_olin 21-1-2016 08:24 AM
dh elok2 ade idong pi kerat lak..lahnat sgt
Quote giyomi 22-1-2016 05:01 PM
Bangsat cengini mmg patut di potong anu nya. barua sungguh, nak potong hidung bagai.
Quote spiderman80 22-1-2016 05:07 PM
Sekarang musim potong organ pasangan ke?
Quote mak_wa95 22-1-2016 06:13 PM
spiderman80 replied at 22-1-2016 05:07 PM
Sekarang musim potong organ pasangan ke?

pasangan dijadikan objek untuk melepaskan geram..

manusia sakit jiwa ni...
Quote FOTHER-MUCKER 22-1-2016 06:18 PM
nasal baik afghan ni bukan bangsa arob! kalautak kena jaga jagalah wanita malaya, tak paal pasal nanti hilang hidong.
Quote spiderman80 22-1-2016 06:56 PM
mak_wa95 replied at 22-1-2016 06:13 PM
pasangan dijadikan objek untuk melepaskan geram..

manusia sakit jiwa ni...

Kegawatan ekonomi..

Lihat semua komen(23)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 05:40 PM GMT+8 , Processed in 0.064805 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top