CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

[Video] Lihat Bagaimana Orang Jepun Berdisiplin Ketika Keretapi Terkandas

15-12-2015 03:31 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 7568| Komen: 28

Description: Memang tidak dinafikan masyarakat atau orang Jepun sangat berdisiplin dalam apa jua keadaan
Oleh Izzah Abbasy

Memang tidak dinafikan masyarakat atau orang Jepun sangat berdisiplin dalam apa jua keadaan.

Satu video menunjukkan bagaimana penumpang keretapi yang terkandas, berjalan keluar dalam satu barisan.



Walaupun pengangkutan awam di Jepun sangat efisyen, namun kalau sudah nak rosak ia akan tetap rosak. Dalam satu kejadian pada 16 November jam 8 pagi di Kobe, sebuah keretapi terkandas akibat kerosakan pada laluan ketika penumpang dalam perjalanan ke sekolah dan pejabat.

Memandangkan kerosakan tersebut memerlukan masa untuk diselesaikan, anggaran 5,000 penumpang diarahkan untuk meninggalkan keretapi yang ketika penumpang dalam perjalanan ke sekolah dan pejabat.

Tanpa sebarang kecederaan, proses pengeluaran penumpang itu berlaku dengan tenang. Namun, ianya masih mengagumkan melihat bertapa disiplin dan tersusunnya proses tersebut.


Kesemua penumpang dilihat berjalan dalam satu barisan dan memastikan langkah mereka hanya memijak bahagian tengah trek keretapi. Kelihatan juga petugas Japan Railways berada di platform untuk meminta maaf atas kesulitan yang berlaku dan memberi penumpang sebotol teh. - CARI Infonet

20

Bagus
12

Marah
13

Terkejut
18

Sedih
15

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (91 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tungkai 14-12-2015 02:12 PM
Teringat aku MRT stuck dalam 10minit kat Singapore dulu. Ummah sana propa 2 hari tak abis. Kat sini, monorel siap terbakar, ummah marah time tu aje. Besoknya back to normal...
Quote krustykrab 14-12-2015 02:20 PM
Kalau kt jepum tu pun cuaca panas membahang cam kt msia ni aku rasa diorg pun x beratur elok2kut...semua nk cepat2 lari kuar
Quote tagas 14-12-2015 09:00 PM
krustykrab posted on 14-12-2015 02:20 PM
Kalau kt jepum tu pun cuaca panas membahang cam kt msia ni aku rasa diorg pun x beratur elok2kut...s ...

Taw takpe

dgn panas tahap terbakow

hujan lebat ribut mcm hujan batu

dgn semuanya stress memikirkan semua kos naik

Jalan lak jem silap sket kena maki

etc hal2 lain yg stress hari2 kat mesia skang ni

tu akhlak sekor2 makin pupus

kalo kat nippon stress hidup bunuh diri trus

kat sini mcm2 simptom leh mental etc Last edited by tagas on 14-12-2015 09:02 PM

Quote zorrro_03 14-12-2015 10:02 PM
Sekali imbas , saya selalu terbayangkan masyarakat dan yg slow dan lembap spt ini akan ketinggalan.  Tapi jepun membuktikan sebaliknya.  Mungkin ke mereka jadi tertib sebab tekanan melampau pada masa silam.  Dan mereka rajin sebab nak lawan balik kegagalan mereka dulu.  
Quote kasibiman 14-12-2015 10:35 PM
I'm sorry but have to take cheap shot. Takleh bayang kalu tren tanah besar. Harus tertonggeng2 keluar tren SBB berebut.

Yg minuman teh tu pulak tukang bagi harus tinggal sependa je dikerjakan *lol
Quote kasibiman 14-12-2015 10:36 PM
Tanah besar cina that is :
Quote Modngengade 14-12-2015 10:42 PM
Kalau ini berlaku di india atau indonesia?
Quote mommymonster82 14-12-2015 11:01 PM
Robot ke dorg ni???
Quote Levespa 14-12-2015 11:07 PM
Bagusnya.. Ambik jadi contoh
Quote zeed 14-12-2015 11:32 PM
kat jepun emergency response team pon efisyen.. tak sempat nak meroyan bantuan dah sampai.. cuaca pon sejuk waktu ni.. so masih boleh bersabar ummah jepun tu..
Quote JokesCop 14-12-2015 11:48 PM
zorrro_03 replied at 14-12-2015 10:02 PM
Sekali imbas , saya selalu terbayangkan masyarakat dan yg slow dan lembap spt ini akan ketinggalan.  ...

Jepun masyarakat slow dan lembab.. wow!!!

Never go full retard bro..
Quote clarizsa 15-12-2015 12:08 AM
Bgusnya.. x sesuai dgn jiwa i.. lol

I pernah alami beratur nk bli entrance tiket.. msa tu ramai bdk sekolah rombongan.. panjang dan serabut je.n ntah berapa line.. i dok pkir nape nk kna dorg beratur bli sndri.. xleh ke cikgu tlg bli semua.. rupanya mmg btul ckgu tlg bli.. bdk2 tu saja2 menyemak cm sial kt ctu.. alih2 ada ckgu2 pggil dr dlm pgr.. menonong ramai2 cm kambing masuk kandang...

Adoi.. why in da first place u not go lepak elsewhere lorr.. buang masa i tul..
Quote zorrro_03 15-12-2015 08:22 AM
JokesCop replied at 14-12-2015 11:48 PM
Jepun masyarakat slow dan lembab.. wow!!!

Never go full retard bro..

kau yg go retard sebenarnya.  maksud aku masyarakat yg tertib dan sopan.  

Quote qronaldo7 15-12-2015 09:35 AM

susah nak train camtu.. mesti didikan dari kecik.


Quote qronaldo7 15-12-2015 09:36 AM
clarizsa replied at 15-12-2015 12:08 AM
Bgusnya.. x sesuai dgn jiwa i.. lol

I pernah alami beratur nk bli entrance tiket.. msa tu ramai b ...

kdg2 ade tempat tu, pekerja dia suh sorg je wakil yg q..
kalau sume pakat q lagi2 time cuti skola mau pnjg

Quote JokesCop 15-12-2015 11:03 AM
zorrro_03 replied at 15-12-2015 08:22 AM
kau yg go retard sebenarnya.  maksud aku masyarakat yg tertib dan sopan.

Oho, slow dan lembab itu adalah tertib dan sopan.. maapkan saya xpaham vocab anda.. maapkan saya..
Quote EJALTI 15-12-2015 11:05 AM
Disiplin sungguh....
Quote Limao 15-12-2015 02:24 PM
Kagum.
Memang beza perangai dengan orang Malaysia.
Bagai langit dengan bumi.
Quote bbalik 15-12-2015 02:29 PM
kalu korea...

hmmmm

Lihat semua komen(28)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 02:22 PM GMT+8 , Processed in 0.065278 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top