CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Malaysia Negara ke-8 paling efisyen di dunia

14-7-2015 05:19 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6784| Komen: 41

Description: Laporan Kompetitif Global 2014-2015 yang diterbitkan oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam laman webnya menyenaraikan kerajaan Malaysia di kedudukan kelapan daripada 144 kerajaan lain. KLCC SHA ...

sumber foto : http://www.freemalaysiatoday.com/



Malaysia antara negara yang mempunyai kerajaan paling efisien mengatasi kerajaan negara maju seperti Switzerland dan Luxemborg.


Laporan Kompetitif Global 2014-2015 yang diterbitkan oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam laman webnya menyenaraikan kerajaan Malaysia di kedudukan kelapan daripada 144 kerajaan lain.

Laporan 2014-2015 meletakkan kerajaan Qatar sebagai paling efisien, diikuti Singapura (ke-2) dan Finland (ke-3), lapor Bernama.


“Birokrasi dan peraturan yang melampau, kurangnya ketelusan dan rangka kerja perundangan yang tidak mencukupi menyebabkan pertambahan kos ke atas perniagaan dan menjejaskan kemajuan,” 


Turutan itu diikuti Hong Kong, Emiriah Arab Bersatu, New Zealand, Rwanda diikuti Malaysia, Switzerland dan Luxemborg.

WEF membuat penilaian landskap kecekapan dan daya saing 144 kerajaan berdasarkan beberapa aspek antaranya, pembaziran perbelanjaan kerajaan, beban peraturan dan ketelusan penggubalan dasar yang menghasilkan kedudukan global secara keseluruhan.

Venezuela dinilai sebagai kerajaan yang paling tidak efisien diikuti Itali, Argentina, Lubnan, Libya dan Croatia.


6

Bagus
13

Marah
21

Terkejut
12

Sedih
13

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (74 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mokcikKSKB 14-7-2015 11:44 AM
Efisienlah sgt diambang bengkrapsi ni
Quote Changa 14-7-2015 11:44 AM
tahniah sis
Quote Mary_jane 14-7-2015 11:46 AM
Yang ke7 timor leste kan? Eleh.
Quote chinta89 14-7-2015 11:49 AM
efisyen la sgtttttt
Quote dodolgemok 14-7-2015 11:50 AM
Survey kejadahnya ni? Macam survey nekmah gadis kedua tersantek ka? Senyum sinis jah
Quote MH37O 14-7-2015 11:55 AM
wow...speechless den sampai nak terkentot ni haa
Quote amon_79 14-7-2015 11:57 AM
efisyen apanyer...efisyen perabih duit ka...
Quote kentel 14-7-2015 12:15 PM
habis 2m dari akaun duit kakmah ke ni nak bagi review gini??
Quote Changa 14-7-2015 12:16 PM
ni kira dari segi apa sis?
dari segi khitmat pelanggan seperti jabatan imigresen, pendaftaran memang akak puji la memang efficient dan tertib.
lagipun mcm imigresen itu some tempat buka sampai malam dan weekend pun buka, so tak perlu menggelupor sangat

cuma hiasan ofis itu kena upgrade la so deco kelas sekolah rendah gitu
Quote din_atos 14-7-2015 12:20 PM
efisisyen dari segi songlap duit rakyat
Quote scorpionkiki 14-7-2015 12:20 PM
Ni hasil TDM yg push internet access usage dulu...dia dah  buat infrastructure ie cyberjaya Dan dulu pun I still ingat dia dok pot pet bersyarah pasal semua paperless... Supaya perkhidmatan efficient
.hasilnya kita tengok skrg...cuma bab sikap tu mmg susah nak ubah
Quote kemaruk 14-7-2015 12:22 PM
walaupun bila kita rasa berurusan dengan jabatan kerajaan ni sangat lembab dan menyakiti hati, rupanya negara lain lagi terok....

bangkem jarang berurusan dengan jabatan kerajaan di negara asing, jadi tak boleh nak buat comparison sangat...
Quote kenarikelabu 14-7-2015 12:22 PM
Biol....nampok beno nipu nyerr
Quote sgbuloh 14-7-2015 12:23 PM
k-8 paling efisyen dalam bab magic (lesapkan berbilion rm)
Quote penyo 14-7-2015 12:24 PM
fitnah kot ni?
Quote AbukRokok 14-7-2015 12:27 PM
ye betullah tu

efisyen dalam mengikis duit rakyat ...ibaratnya malaysia ni betina mata duitan
Quote Athrun.Zalaa 14-7-2015 12:41 PM
Efisyen juboq...
Quote asher 14-7-2015 12:41 PM
kalo tak efisien takkan lah buleh buat hutang smpi dekat 1 triliyon..
Quote stilla 14-7-2015 01:18 PM
Best nya efisyen sungguh Malaysia, Bangga aku jadi anak Malaysia.
Tak mo dah aku pergi mana2 negara kecuali Malaysia.

Lihat semua komen(41)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-2-2024 09:34 AM GMT+8 , Processed in 0.061613 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top