CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Hari Raya 2016 Trending Lihat artikel

Manfaat Puasa Untuk Kesihatan

8-7-2015 11:40 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7769| Komen: 7

Description: Bulan puasa adalah bulan yang penuh barakah. Selain bulan beribadah, tahukah anda apa manfaat lain dari berpuasa?....


Oleh : Dean BZ

Sumber foto : www.akhbarislam.com


Bulan puasa adalah bulan yang penuh barakah. Selain bulan beribadah, tahukah anda apa manfaat lain dari berpuasa? Mungkin ramai yang tidak tahu puasa sebenarnya amat bagus bukan saja kerana tuntutan agama untuk ibadah semata-mata, namun dari segi kesihatan berpuasa memberi banyak manfaat.

Menurut washingtonpost.com, puasa sendiri telah diakui secara berkesan boleh menurunkan berat badan, meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan meningkatkan fungsi otak. Namun doktor juga tidak begitu saja mengesyorkan diet dengan cara puasa seperti ini jika kesihatan anda tidak benar-benar bersedia melakukan puasa.
 
Selain puasa , anda juga boleh meningkatkan kesihatan dengan cara melaksanakan puasa selama 5 hari berturut-turut setiap sebulan sekali. Ini bukan hanya jadi cara diet menurunkan berat badan yang berkesan, tetapi sekaligus menjadi cara detoksifikasi tubuh secara semulajadi.

Sebuah kajian pun menunjukkan bahawa peserta yang  berpuasa selama tiga bulan berturut turut selama 5 hari bagi setiap bulan ternyata mampu mengurangkan faktor risiko masalah kesihatan seperti penuaan, kanser, diabetes, dan penyakit kardiovaskular. Diet puasa 5 hari ini pun boleh membantu menurunkan nafsu makan berlebih, orang akan lebih mampu mengawal keinginan makan dan tidak mudah lapar.

Seorang saintis bahkan menjelaskan dalam kajian beliau bahawa menjalani puasa boleh memanjangkan umur dan membersihkan sel-sel tubuh yang rosak dan menjana semula sel-sel baru lebih baik daripada tidak puasa.

Jadi sekarang jelaskan kenapa puasa diwajibkan selama sebulan dalam setahun? Selain ibadah, ia juga bertujuan untuk menyucikan hati dan penyakit-penyakit yang didalam badan kita. Sesungguhnya apa yang diaturkan oleh-Nya adalah yang terbaik untuk kita kerana Dia adalah pencipta yang lebih mengetahui segala-galanya. - CARI Infonet.



Sumber asal : baca-blogspot.blogspot.com


4

Bagus
5

Marah
13

Terkejut
3

Sedih
6

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (36 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ipes2 8-7-2015 01:23 AM
depa yang survived concentartion camp world war 2 dulu semua hidup umur panjang after that
Quote parilala 8-7-2015 02:50 PM
betul2.. sesuai untuk yang nak diet
Quote yayangmama 8-7-2015 03:41 PM
saya time bujang2 sampai lah anak 1 masih rajin puasa isnin & kamis

sekarang ni dah jarang sangat2...

padahal itulah yang bagus untuk di amalkan
Quote quepastiputeh 8-7-2015 05:21 PM
nk puasa sunat tu memang bagus kalau siapa yang mampu... iolls xmampu sb ade anak.. huhu
Quote Suraya73b 29-10-2015 07:55 AM
Bkn mudah nk konsusten puasa ni walaupon byk kebaikan dan manafaatnyer....masih dlm.proses menguatkn hati dan iman ni
Quote ylq 4-12-2017 08:59 AM
ecco mens shoes, air jordan shoes, ralph lauren outlet, ralph lauren, oakley, ralph lauren, cheap ray ban, fitflop shoes, michael kors, hogan shoes, mcm bags, nike air max, ray ban outlet, brooklyn nets, beats by dre headphones, indiana pacers jerseys, celine outlet, prada, flat iron, marc jacobs handbags, vans, nhl jerseys, nike roshe run, calvin klein outlet, coach black friday, burberry handbags, ferragamo shoes outlet, burberry, coach outlet, fred perry, nfl redskins jerseys, nfl texans jerseys, instyler, ralph lauren factory store, stone island jackets, oakley sunglasses outlet, nike roshe run, under armour outlet, giuseppe zanotti sneakers, timberland shoes, cheap barbour jackets, ray ban black friday, hollister kids, asics, longchamp black friday, true religion jeans women, oakley outlet, nike air max 90, tory burch sale, coach bags outlet, nfl titans jerseys, adidas clothings, swarovski, air jordan, michael kors purses, new balance, hogan, oakley standard issue, vibram five fingers, polo ralph lauren outlet online, nfl chiefs jerseys, north face outlet, air max, ralph lauren polo, tommy hilfiger canada, oakley black friday, nike running shoes, oakley holbrook, portland trail blazers jerseys, coach factory outlet, longchamp, birkenstock taschen deutschland, basketball shoes, milwaukee bucks jerseys, golden state warriors, polo ralph lauren, nfl colts jerseys, louboutin, converse sneakers, ray ban outlet, mizuno, rolex replica, dsquared2 sale, nfl ravens jerseys, nike shoes, louboutin shoes, hollister clothing, barbour jackets outlet, , nfl bills jerseys, nfl buccaneers jerseys, polo ralph lauren, oakley store, bcbg max, mlb jerseys, beats headphones, new orleans pelicans jerseys, bottega, ray ban pas cher, ralph lauren outlet online, nike factory, michael kors handbags, lakers jersey, northface, chi flat iron, plein shoes, vans shoes, swarovski crystal, supra shoes, oakley, hornets jersey, huarache, air max shoes, juicy couture clothings, coach factory outlet, nike jordan, timberland boots, michael kors bags, nba jersey, polo ralph, nfl chargers jerseys, the north face outlet, valentino shoes, nike roshe run, nike id, toronto raptors jerseys, michael kors outlet online, omega watches, horloges, polo ralph, nfl eagles jerseys, burberry outlet, rolex watch, nuggets jersey, skechers shoes outlet, nfl saints jerseys, michael kors, air max thea, utah jazz jerseys, pandora jewelry, reebok, mcm bags, marc jacobs handbags, spurs jerseys, ray ban sunglasses, hugo boss, thomas sabo, memphis grizzlies jerseys, oakley outlet online, cheap oakley sunglasses, ray-ban sunglasses, montblanc, pandora charms, kate spade handbags, nike roche, north face backpacks, polo ralph lauren outlet, adidas, nike shoes, nhl jerseys, hollister co, omega watches, long champ, montre femme, michael kors outlet store, ralph lauren outlet, nfl dolphins jerseys, hogan sito ufficiale, nba jersey, the north face, converse, ferragamo shoes, salomon, huaraches, jordan retro 11, clippers jerseys, mcm handbags, nike air, jimmy choo, givenchy, nfl cowboys jerseys, new balance shoes, ralph lauren outlet online, adidas online shop, nfl giants jerseys, oakley, replica watches, vans, tommy hilfiger online shop, nba jersey, nike roshe run, soccer shoes outlet, birkenstock deutschland, nfl lions jerseys, jerseys from china, armani watches, michael kors handbags, michael kors, omega watches, prada shoes, kate spade handbags, michael kors uhren, skechers canada, ray ban, nfl browns jerseys, converse, sacramento kings jerseys, louboutin shoes, michael kors outlet, new balance, longchamp, air max, pandora, [url=http://www.woolrich-
Quote Shafiqnordin 14-4-2020 05:15 PM
5 Tips Mudah Puasa Kenyang Lama dan Bertenaga Sepanjang Hari

Wani nak share dengan korang 5 Tips Mudah Puasa Kenyang Lama dan Bertenaga Sepanjang Hari supaya korang tak mudah rasa cepat lapar sehingga waktu berbuka nanti.

Tips #1 Melewatkan Waktu Sahur

Kadar gula di dalam darah akan terganggu sekiranya mengunyah makanan terlalu laju. Ini akan menyebabkan perut merasa lapar kembali dalam masa beberapa jam sahaja.

Nak tahu lagi tips2 mudah puasa? tekan sini Mila Coklat Slym

Lihat semua komen(7)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 04:24 AM GMT+8 , Processed in 0.130268 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top