CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

6 Sebab Perempuan Ada Hobi Memasak Jadi Idaman

2-7-2015 04:25 PM| Diterbitkan: CMFreporter| Dilihat: 13577| Komen: 22

Description: Tahukah hobi memasak ini sering diintai lelaki sebagai satu skill untuk disunting menjadi isteri...
Oleh Fyruz

'Cooking is one of the best odlest arts and one which has rendered us the most important service in civic life." -Jean Anthelme Brillat Savarian (1755-1826)'

Ayat di atas menunjukkan betapa untungnya siapa yang mempunyai hobi suka masak ini. Memasak merupakan satu skill terbaik sebagai seorang manusia. Tapi jika anda dalam kategori beginner, jangan lah cuba terus resipi yang susah-susah. Belajar cara-cara ringkas dulu seperti masak telur. Tahukah hobi memasak ini sering diintai lelaki sebagai satu skill untuk disunting menjadi isteri, jom baca sebab hobi memasak menjadi idaman lelaki:


1. Wanita yang suka memasak, boleh mendekatkan diri dengan proses sesuatu makanan. Dan betapa senangnya mereka faham banyak kandungan yang tak sihat dijual.

Semakin banyak makanan segera dan makanan-makanan yang dijual di gerai-gerai. Jika anda tahu dan suka memasak, pastinya kamu tahu berapa banyak kandungan perisa tambahan seperti Ajinamoto ditambah. Dan tentulah ia tak baik untuk kesihatan. Kamu yang suka masak akan lebih memilih makanan yang berkhasiat buat diri kamu dan juga keluarga.


2.Harijadi boyfriend? Tak perlu risau, masak makanan merupakan hadiah yang paling berharga buat si dia

Banyak kali kita kehabisan idea untuk memberi atau membeli hadiah untuk kekasih? Nak beli barang, semuanya seperti sudah diberikan. Apa kata kamu buat sendiri kek special untuk si dia. Si dia pasti lebih menghargai usaha dan tanda ingatan anda. Lebih-lebih lagi anda sendiri yang buat.

3.Memang bukan rahsia lagi, hobi memasak kamu ini merupakan calon menantu kesayangan mertua

memang untung dan tak ada yang rugi jika hobi kamu adalah memasak. Jika kamu mahir memasak kamu tidak akan rasa kekok untuk menunjukkan skill pada bakal mertua anda. anda akan secara automatik kelihatan seperti perempuan melayu terakhir yang hidup dibandar.

4.Kebolehan memasak merupakan tanda anda menantu yang boleh diharap

Bukan nak kata jika kamu tak reti memasak itu kamu tak boleh diharap, tetapi bagi mereka yang hobinya memasak, semestinya akan memasak makanan buat yang tersayang tanpa rungutan dan melakukan dengan rela. Dengan ini, anda sendiri akan menyurangkan masa berkunjung ke restoren kerana lebih baik kamu masak sendiri dan menikmati masa-masa bersama si dia.

5. pandai memasak merupakan petunjuk kamu seorang yang peka. Iya lah!, masak adalah kombinasi antara ketelitian dan perhitungan

Ramai yang mengganggap masak itu mudah macam kacang goreng. namun, jika kamu tidak tahu mengagak dan tak peka dengan bahan-bahan yang digunakan, tentu lari rasa makanan anda. Jadi, mereka yang gemar memasak ini sangat seksi kerana bukan sahaja anda seorang yang peka malah anda tahu mengawal cara hidup anda.


Jadi.... apakah sebab anda tak suka masak? - CARI Infonet.


25

Bagus
22

Marah
20

Terkejut
20

Sedih
23

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (123 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote khailya 2-7-2015 04:30 PM
aku suke memasak.. lagi2 kalau tgh tension.. lagi rajin ke dapur masak best2..
Quote ice_sky92 2-7-2015 05:26 PM
khailya replied at 2-7-2015 04:30 PM
aku suke memasak.. lagi2 kalau tgh tension.. lagi rajin ke dapur masak best2..

Single lagi ke ni?
Quote khailya 2-7-2015 06:18 PM

hihihihhi.....tak single dah..
Quote Ipo 2-7-2015 09:47 PM
suka memasak...nah puding oreo juadah berbuka tadi..

puding oreo.jpg
Quote Felycya 3-7-2015 03:12 AM
Xada sebab untuk aku xsuke memasak.

Hobi aku bereksperimen kt dapur.
Quote Felycya 3-7-2015 03:16 AM
khailya replied at 2-7-2015 03:30 PM
aku suke memasak.. lagi2 kalau tgh tension.. lagi rajin ke dapur masak best2..

Tengah tensen tensen suke buat kek cekelet dan yg sewaktu dengannye...

Rilis tenseeennnnn...
Kenyang peruttt...

Hewheewwheewww...
Quote tatirania 3-7-2015 07:53 PM
erm.....semua perempuan mesti kena tau memasak......
Quote poyohabis 4-7-2015 07:26 PM
Malas masak tp suka makan...
Quote adik_coklat 4-7-2015 11:40 PM
Suke msk. Tp yg pliknye lauk2 mcm ayam kicap, etc 2 akn nmpk cntik, sdap mate memndg. Tp bile rase, mesti rse tawar nk mampuih. Hdup sehat lh future family aku...
Stakt ni, dessert2 especially kek mmg aku terror buat. Klh chef wan, nokksss
Quote adik_coklat 4-7-2015 11:40 PM
Suke msk. Tp yg pliknye lauk2 mcm ayam kicap, etc 2 akn nmpk cntik, sdap mate memndg. Tp bile rase, mesti rse tawar nk mampuih. Hdup sehat lh future family aku...
Stakt ni, dessert2 especially kek mmg aku terror buat. Klh chef wan, nokksss
Quote Terjahjahjah 6-7-2015 06:10 PM
Masak2 tapi diri sendiri x mkn. Tkot aih nak rasa diri sndri msk.
Quote iznanaziz 7-7-2015 01:14 PM
tatirania replied at 3-7-2015 07:53 PM
erm.....semua perempuan mesti kena tau memasak......

tak berapa pandai masak
sekadar yg simple2 je
takut nak cuba masak sesuatu resepi, takut tak jadi

kekadang nak cuba masak
tapi masa pulak tak mengizinkan
contoh penat balik dari keje dsbnya
Quote tatirania 11-7-2015 09:16 PM
iznanaziz posted on 7-7-2015 01:14 PM
tak berapa pandai masak
sekadar yg simple2 je
takut nak cuba masak sesuatu resepi, takut tak jad ...

takpe uols........belajar perlahan2.......saya dulu pun mcm tu gak......asyik kene kritik jer dgn keluarga sendiri........sebab tak pandai memasak......tp lama2 dah boleh memasak dah mcm org lain.........
Quote princessjay 13-7-2015 08:56 AM
I xsuka masak but I pandai masak..
Quote setokinpurple 20-7-2015 01:31 AM
Suka memasak sejak masak makanan diet utk diri sendiri hehehe... Bkn susah, google je resipi. Yg penting masak dr hati, baru sedap
Quote jojoe00 26-1-2016 10:43 PM
tak pandai sgt masak. ikut resepi sebijik pun selalu tak jadi
Quote jojoe00 26-1-2016 10:44 PM
tapi teringin sangat nak try masak bila tengok makanan sedap2
Quote Missy_la 27-1-2016 08:24 AM
Tak suka masak sebab aku rasa nak sediakan bahan2 macam kupas bawang la apa la tu sgt la leceh. Kalau baking pulak kena pastikan adunan dia betul2 kalau x bendanya tak jadi

Tapi aku suka kemas dapur. Kalau tension, pegi dapur mengemas, lap cawan ke bersihkan fridge ke basuh counter ke... mmg release!
Quote rainbow259 15-8-2017 06:22 PM
tringin gak blaja memasak

Lihat semua komen(22)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 06:27 AM GMT+8 , Processed in 0.112503 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top