CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

10 Perpustakaan Paling Menakjubkan Dari Seluruh Dunia

18-6-2015 02:56 PM| Diterbitkan: CMFreporter2| Dilihat: 10884| Komen: 30

Description: Perpustakaan mempunyai nilai yang sangat tinggi terutama dari aspek reka bentuk dan seni bina yang unik serta tersendiri..
Oleh Adib Za

Walaupun kini fungsi perpustakaan semakin dipinggirkan kerana adanya e-book dan buku audio sebagai pesaing, namun legasi perpuastakaan tidak dapat dinafikan dalam melahirkan ramai cendiakawan di seluruh dunia.


Ia masih mempunyai nilai yang sangat tinggi terutama dari aspek reka bentuk dan seni bina yang unik serta tersendiri.

Di luar negara, elemen tersebutlah yang sering dititikberatkan agar setiap perpustakaan itu dapat tampil lebih malar segar.

Berikut merupakan 10 perpustakaan yang menampilkan reka bentuk yang menakjubkan di seluruh dunia. - CARI Infonet


Trinity College Library, Ireland

Kredit gambar dari Irish Welcome Tours' Flickr Stream

Bibliotheque Nationale de France, France

Kredit gambar dari Wikipedia user Zebro

Central Library of Vancouver, Canada





Kredit gambar dari Evan Leeson's dan Davide J. Laporte's Flickr Stream

The Royal Portuguese Reading Room, Brazil





Kredit gambar dari Luciano Joaquim's, Sebastian R,' dan Mathieu Struck's flickr stream.

Strahov Monastery Library, Czech Republic



Kredit gambar dari Claudia Dias' dan James Whitesmith's flickr stream

Library of Congress, USA



Kredit gambar dari NCinDC's dan BamaLawDog's flickr stream

Jose Vasconcelos Library, Mexico



Kredit gambar dari CliNKer's dan vladimix's flickr stream

Spanish Park Library, Colombia



Kredit gambar dari Dr EG's dan Felipe Campuzano's flick stream

Biblioteca Geral, University of Coimbra, Portugal




Kredit gambar dari tacoekkel's dan wordman1's flickr stream

Jay Walker's Private Library, USA



Kredit gambar dari Aaron "tango" Tang's flickr stream

(Sumber: mental floss/http://www.kfeinblog.com)

23

Bagus
26

Marah
22

Terkejut
25

Sedih
17

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (135 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote men_cari 18-6-2015 12:56 PM
uish...semangat nak membace...
Quote Felycya 18-6-2015 01:20 PM
Seharian kt perpustakaan je...

Kalau boleh xnk balik.
Quote cmf_Kimmy 18-6-2015 01:28 PM
library dia orang nampak cam seram je. Dulu2 aku suka duduk kat Library kat London, berjam2 dok baca segala macam buku
Quote Artemesiaa 18-6-2015 02:21 PM
Wow bestnya seharian boleh leka kat sana
Quote ohnoLia 19-6-2015 05:24 PM
Pelik ye kat barat. Library masih utama. Ayol pk semenjak ada google ebook segala maka perpustakaan akan pupus...
Quote nazurah 20-6-2015 07:02 PM
masuk barnes and noble pun rasa macam tak mahu keluar, dah serupa library, siap ada starbucks kat bawah...

lama x pi public library kat malaysia, tak tahu ghoper apa la ni
Quote Hessa 20-6-2015 10:51 PM
membaca buku ni feel dia lain walau ada online ebook dll..
Quote saladin780 30-3-2017 04:06 PM
bestnya library dorg..ni baru namanya kemajuan..kalu kat malaysia standard bandar tu maju atau tak..kena tgk ada kfc ke mcd ke starbuck pelbagai
Quote WhiskeyScotch 30-3-2017 04:18 PM
I love reading. Suka tempat yang banyak buku!!!
Quote niena90 31-3-2017 09:35 AM
Iollss librarian. Kagum btol tgk library luar negara. Teringin nak keje kat library dorg..
Quote greantea 31-3-2017 03:29 PM
library malaysia masih mcm dulu ker? dah lama x masuk library. tunggu anak besar sikit la.
Quote siape_aku 31-3-2017 03:55 PM
WhiskeyScotch replied at 30-3-2017 04:18 PM
I love reading. Suka tempat yang banyak buku!!!

me too!!! kat atas katil mesti ade 3-4 bijik buku....kena bace sebelum tido....

suruh abah pasang rak "ko nak bace buku g dok depan, karang kepala terhantuk kat rak" motif sgt kan abah iols jawab gitu...
Quote WhiskeyScotch 31-3-2017 03:59 PM
siape_aku replied at 31-3-2017 07:55 AM
me too!!! kat atas katil mesti ade 3-4 bijik buku....kena bace sebelum tido....

suruh abah pasa ...

Kelakarlah your dad. Mesti dia pening tgk banyak buku.

I pun sama. Sebelum tidur wajib membaca dulu. Kalau tak baca tak sah. Mmg kena membaca sebelum tidur dah jadi habit. Buku ni dah ibarat macam syurga gituuu. Kalau takda rasa hidup tak indah.
Quote siape_aku 31-3-2017 04:16 PM
WhiskeyScotch replied at 31-3-2017 03:59 PM
Kelakarlah your dad. Mesti dia pening tgk banyak buku.  

I pun sama. Sebelum tidur wajib m ...

yeap....

dlm family plak ...my mom suke beli buku...yg bace i....ntah kenapa sorg2 je terlibat suke bace buku....

now anak2 sedara yg suke dok dlm bilik i pon dah terpengaruh suke bace buku.....

nak hadam reader digest tu ...aduhai...take time jugak.... nak2 bila dah mengantuk...bace line yg same berulang kali.....

now banyak bace buku english n buku agama....
Quote WhiskeyScotch 31-3-2017 04:29 PM
siape_aku replied at 31-3-2017 08:16 AM
yeap....

dlm family plak ...my mom suke beli buku...yg bace i....ntah kenapa sorg2 je terlibat  ...

Bagusnya you sebelum tidur baca Reader's Digest. I sebelum tidur suka baca buku-buku ringan macam cerpen pendek.

On a serious note, I suka baca buku motivasi, politics and government, history and etc. One of my favourite is Republic by Plato. I love that book. I start baca waktu zaman belajar dulu.


Bilik I mmg penuh dengan macam-macam buku. Ada yang masih dalam plastic tak berbuka lagi. Seronok kan dapat beli and pegang buku? Bau buku baru beli tu sangat heaven.

Quote nora_balqis 31-3-2017 04:48 PM
saya suke bahan bacaan, terutama yang ada gambar2 berwarna. terapi minda rase. kdg brochur kt pasaraya tu pun blh wat rase suke, sbb byk gambar2 berwarna.
Quote Leo_Gurlz 31-3-2017 06:18 PM
perghhh cantikkk library. Nih membaca tak sedar masa kusyukkk
Quote farhana008 31-3-2017 08:04 PM
Aku tak keluar kalau library macam ni
Quote siape_aku 3-4-2017 01:22 PM
WhiskeyScotch replied at 31-3-2017 04:29 PM
Bagusnya you sebelum tidur baca Reader's Digest. I sebelum tidur suka baca buku-buku ringan macam  ...

bukan readaer digest yang kecik tu.....reader digest special edition .....

ade pasal history...ade pasal food....ade pasal memories....ade numerology decoder.....mmg saje bace sikit2 stiap buku supaya ade bende nak dibace lagi...
ade jugak yang dah ulang bace .....

lame dah x beli buku ni....last aritu beli koleksi Nur Iman ..... ade 4 buku...sejarah makkah dan madinah,lagi ape ntah 3 tajuk...dah tua2 ni...kembali ke pangkal jalan....

Lihat semua komen(30)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-7-2024 10:21 AM GMT+8 , Processed in 0.062143 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top