CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Penyusunan Semula MAS Yang 'Sukar'

2-6-2015 10:24 AM| Diterbitkan: CMFreporter1| Dilihat: 5401| Komen: 8

Description: 14,000 pekerja yang menerima surat tawaran akan diberikan masa 12 hari untuk memutuskannya manakala pekerja yang memutus untuk menyertai MAB akan mula bekerja dengan entiti baharu itu bermula 1 Septem ...


Dalam satu taklimat yang diadakan semalam, ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Airline System Bhd. (MAS), Christoph Mueller berkata, bermula 1hb Jun, daripada 20,000 kakitangan yang menerima surat penamatan perkhidmatan, hanya seramai 14,000 pekerja yang menerima surat tawaran akan diberikan masa 12 hari untuk memutuskannya.  

Bagi pekerja yang memutus untuk menyertai MAB akan mula bekerja dengan entiti baharu itu bermula 1 September.

MAB ialah entiti baharu yang ditubuhkan oleh pemegang saham utama MAS, Khazanah Nasional Bhd untuk mengambil alih kontrak, aset dan liabiliti syarikat penerbangan nasional itu dalam usaha untuk memulihkannya bagi meraih semula keuntungan.

Proses penyusunan semula MAS itu disifatkan oleh beliau sebagai "pemulihan semula yang sukar'. 

Tegas beliau, model perniagaan MAB akan sebahagian besarnya komersial dengan harapan syarikat penerbangan itu akan bangkit semula menjelang 2017.

Penyusunan semula kapasiti termasuk penamatan perkhidmatan kakitangan, merupakan sebahagian daripada pelan pemulihan 12 perkara MAS yang diumumkan Khazanah dalam usaha untuk mengekang kos. - CARI Infonet



19

Bagus
6

Marah
12

Terkejut
14

Sedih
10

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (72 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Al-Patih 2-6-2015 07:09 AM
MAB ialah entiti baharu yang ditubuhkan pemilik MAS iaitu Khazanah Nasional Bhd untuk mengambil alih kontrak, aset dan liabiliti syarikat penerbangan nasional itu dalam usaha untuk memulihkannya bagi meraih semula keuntungan.

diambil alih olih khazanah.....samo ajoh ...dari duit kerahjagaan....
Quote md.jie 2-6-2015 08:42 AM
penampakkan entiti baharu
Quote milo_888 2-6-2015 08:51 AM
Procurement ada 20000 suppliers yg mana patutnya btwn 2000-2500 je... kat situ dah nmpk sama ada trend biz anak branak or poor mgmt.. either way still bad reputation
Quote djflux2000 2-6-2015 09:46 AM
After 10yrs pasangan aku keje malaysia airlines arini dia dpt surat diberentikan..huhu..tiada lagi benefit dan sebagainya dgn mas..huhu susah nak.travel..
Quote zameyla 2-6-2015 09:48 AM
tak pe, bumi Allah nie luas, In Syaa Allah...ada la tu rezeki....
Quote lurve82 2-6-2015 09:50 AM
so lpas ni nama MAS tukar ke MAB ke? mcm xbest jah...
Quote kak_sue 2-6-2015 10:17 AM
Malaysia Airlines is "technically bankrupt", its chief executive has said, as he announced a restructuring programme and plans to cut about 6,000 jobs.

The announcement follows the twin air disasters which forced its nationalisation last year.

The airline said it had "offered jobs" to 14,000 of its 20,000 workforce.

The move was expected and follows the appointment of new chief executive Christoph Mueller in May.

"We are technically bankrupt," Mr Mueller told a news conference. "The decline of performance started long before the tragic events of 2014."

The airline is operating as normal and no flights are currently affected



Quote kak_sue 2-6-2015 10:20 AM
Analysis: Jennifer Pak, BBC Malaysia correspondent:

For more than a decade, Malaysia Airlines lurched from one restructuring to the next, but it was hard for many Malaysian taxpayers to understand the extent of the problem.

In-flight service remained one of the best in the region and up until the twin tragedies of MH370 and MH17, the carrier had a good safety record.

The new chief executive, Christoph Mueller, detailed the structural issues today.

For example, he said Malaysia Airlines management staff were spread out across more than 12 buildings, which meant departments were spending a lot of time to communicate with each other.


He also stated that the airline was "technically bankrupt".
Mohshin Aziz, an aviation analyst at Maybank, told the BBC that no management official "had the balls to admit that" in the past.

He said the slashing of a third of the work force was a promising sign of real change.
But Mr Mueller doesn't have much time to revive Malaysia's national icon.

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 11:23 PM GMT+8 , Processed in 0.075078 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top