CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Isteri duta Malaysia ke Pakistan maut dalam nahas helikopter

8-5-2015 06:56 PM| Diterbitkan: CMFreporter1| Dilihat: 17670| Komen: 55

Description: Isteri Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan, Datin Habibah Mahmud, adalah antara enam yang terbunuh apabila helikopter yang dinaiki terhempas ke atas sebuah sekolah di utara Pakistan.

                                                

Nahas helikopter sekali lagi berlaku ! 

Kali ini Isteri Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan, Datin Habibah Mahmud, adalah antara enam yang terbunuh.  

Helikopter jenis MI -11 yang membawa 11 tetamu kehormat asing dan enam warga Pakistan terhempas ke atas sebuah sekolah di utara Pakistan.


Dilaporkan terdapat murid-murid di dalam sekolah berkenaan ketika kejadian.

Menurut laporan rasmi pihak berkuasa tentera, isteri duta Indonesia, duta Norway Leid H.Larsen, 
Duta Filipina D. Lucenario Jr dan dua orang juruterbang tentera 
turut sama berada di dalam helikopter berkenaan. 

Jurucakap Tentera Pakistan Asim Bajwa menerusi laman Twitternya mengesahkan kejadian nahas tersebut. 

Menurut saksi yang berada di tempat kejadian, helikopter berkenaan dikatakan merempuh bangunan sekolah ketika melakukan pendaratan cemas. 

Bagaimanapun, punca nahas masih belum diketahui.

Difahamkan Wisma Putra masih cuba mendapatkan pengesahan.

Habibah, isteri kepada Datuk Dr Hasrul Sani Mujtabar dilaporkan 
dalam perjalanan untuk menghadiri pelancaran projek pelancongan di wilayah bergolak Kashmir.

Ketika itu, mereka dipercayai menyertai konvoi tiga helikopter yang membawa delegasi diplomat asing dan bantuan ke Gilgit, Pakistan di kawasan berkenaan. -
Cari Infonet





5

Bagus
12

Marah
8

Terkejut
14

Sedih
7

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (56 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote idril 8-5-2015 05:29 PM
my friend duk karachi sbb husband dia ptd di sana..... mesti dia kenal kot
Quote revolusi_30 8-5-2015 05:31 PM
Edited by revolusi_30 at 8-5-2015 05:40 PM

Dari Al-Jazeera
Quote juliez 8-5-2015 05:38 PM
Edited by juliez at 8-5-2015 05:40 PM


http://www.dawn.com/news/1180757 ... it-helicopter-crash






GILGIT: Ambassador of Philippines Domingo D Lucenario Jr, Ambassador of Norway Leif Larsen and the wives of the Malaysian and Indonesian ambassadors were killed in a helicopter crash in Naltar Valley in Gilgit-Baltistan, Director-General Inter-Services Public Relations (ISPR) Major-General Asim Bajwa said in a tweet on Friday.

Two pilots were also killed when the Pakistan Army helicopter crash-landed on a school in Naltar Valley. Media reports identified the two pilots as Major Altamash and Major Faisal. Injuries were also reported from the incident in which Dutch Ambassador Marcel de Vink and Polish ambassador Andrzej Ananicz were injured.

The injured have been taken to the emergency ward of the Combined Military Hospital in Gilgit, hospital officials said.

Arrangements are being made by the Pakistan Air Force to bring the bodies of the ambassadors and the wives of two other envoys to Islamabad.

Meanwhile, the Foreign Office in Islamabad has informed the respective governments about the tragic incident.

Earlier, in a series of tweets, Bajwa said that six Pakistanis and 11 foreigners were on board the MI-17 helicopter.

The convoy of three helicopters was carrying a delegation of foreign diplomats and their aides to Gilgit-Baltistan.

“It was a diplomatic trip with members of 37 countries in total,” said a passenger in one of the helicopters, who requested anonymity, adding that the school had caught fire after the crash.

“We have been told to send in as many ambulances as we can because the situation there is 'urgent',” said a senior official.

The injured were being air-lifted to the military hospital in Gilgit, added another senior local police official.

Prime Minister Nawaz Sharif was travelling to Gilgit on a separate aircraft to launch two projects when the accident happened. He returned to Islamabad, his office said.

President Mamnoon Hussain and PM Nawaz have expressed grief and sorrow over the incident, said a report published on Radio Pakistan.
  • This is a developing story and will be updated accordingly


Dawn's past inquiries have revealed that the Russian-made military transport helicopter can carry 32 people, or an equivalent weight of 4,000 kilograms.

The military is hard-pressed with few transport helicopters, most of them aging.

Quote juliez 8-5-2015 05:41 PM



Katanya kena shot down?
Quote revolusi_30 8-5-2015 05:42 PM
juliez replied at 8-5-2015 05:41 PM
Katanya kena shot down?

Rasanya kalau area2 Taliban tu x mustahil la ... Tapi saksi kata teknikal isu.
Quote mak_wa95 8-5-2015 05:44 PM
takziah........
Quote revolusi_30 8-5-2015 05:44 PM
Edisi BM ....
Quote sgbuloh 8-5-2015 05:49 PM
terhempas.. di kawasan taliban.. musykel aku.
Quote Kittie 8-5-2015 05:56 PM
Betul ke kena tembak?
Quote dcruins 8-5-2015 05:58 PM
nahas udara lagi?
Quote Artemesiaa 8-5-2015 06:10 PM
Inalillah ... takziah buat keluarga beliau, moga punca sebenar kemalangan cepat diketahui
Quote airisa 8-5-2015 06:26 PM
Taliban mengaku bertanggungjawab tembak ... ni dari kwn india aku yg baca indian news ...
Quote cmf_baby_ayang 8-5-2015 06:49 PM
yup... td ada terbaca taliban yg tembak... target pm pakistan
Quote kjk_2006_256 8-5-2015 06:51 PM
Nahas helikopter Pakistan: Taliban mengaku bertanggungjawab, sasar Nawaz Sharif

Read more at:http://www.astroawani.com/berita-dunia/nahas-helikopter-pakistan-taliban-mengaku-bertanggungjawab-sasar-nawaz-sharif-59542?cp



GILGIT
: Puak Taliban mengaku bertanggungjawab menembak jatuh helikopter dalam kejadian yang meragut nyawa enam termasuk isteri Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan.

Dalam satu kenyataan emel oleh pihak Taliban, mereka secara terang-terangan menyatakan bahawa sasaran sebenar ialah perdana menteri Nawaz Sharif.

"Helikopter itu ditembak jatuh peluru berpandu anti-pesawat, membunuh juruterbang dan duta asing," kata satu kenyataan berbahasa Urdu dihantar oleh jurucakap utama mereka Muhammad Khurasani.

Namun, kenyataan itu belum lagi mendapat pengesahan pihak berkuasa.

Dalam satu kenyataan awal, Pejabat Perdana Menteri memaklumkan bahawa pesawat yang dinaiki Nawaz berada di kawasan Gilgit, namun berpatah balik ke Islamabad sebaik sahaja menerima berita tentang nahas tersebut.

Datin Habibah Mahmud yang merupakan isteri kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan Datuk Dr Hasrul Sani Mujtabar diberitakan menyertai konvoi tiga helikopter yang membawa delegasi diplomat asing dan bantuan ke Gilgit di wilayah bergolak Kashmir.

Helikopter yang dinaikinya bersama lima yang lain dilaporkan merempuh sebuah sekolah di utara Pakistan ketika mendarat cemas.

Dilaporkan terdapat murid-murid di dalam sekolah berkenaan ketika kejadian.

Read more at:http://www.astroawani.com/berita-dunia/nahas-helikopter-pakistan-taliban-mengaku-bertanggungjawab-sasar-nawaz-sharif-59542?cp


Quote Risma 8-5-2015 07:05 PM
Dah tahu tempat tuh berisiko......gigih gakkkkk
Quote kelapaparut 8-5-2015 07:06 PM
Shotdown dgn taliban ke.. Pasti berita duka utk indonesia n msia
Quote revolusi_30 8-5-2015 07:12 PM
kelapaparut replied at 8-5-2015 07:06 PM
Shotdown dgn taliban ke.. Pasti berita duka utk indonesia n msia

Kita x pe lagi... Filipina punya Duta dan Norway punya pun terkorban sama... Kita dgn Indo isteri duta je.
Quote ifanonline 8-5-2015 07:14 PM
undang2 taliban ade di malaysia
Quote amukgemuk 8-5-2015 07:58 PM
--tiada siapa yg ucap Al Fatihah---mungkin pasal suda sedia maklum---
bukan kita tentukan pahala dapat ka tiada dapat yg buleh nak disedekahkan pada orang tu---
bagoslah

mari berdoa...Allahummagh fir laha, war ham ha===saja.
baru bunyi macam hamba.

Lihat semua komen(55)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 05:44 AM GMT+8 , Processed in 0.073278 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top