CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

[Banjir]Kemusnahan mengambil 6 bulan untuk pulih

2-1-2015 10:06 AM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 9883| Komen: 129

Description: "Kerajaan juga telah mengarahkan ketua-ketua jajahan untuk mengenalpasti kawasan bersesuaian untuk penempatan sementara mangsa banjir sebagaimana disyorkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun ...
Kemusnahan mengambil 6 bulan untuk pulih


KOTA BHARU - Kemusnahan di Kelantan akibat banjir terburuk dijangka mengambil masa tiga hingga enam bulan untuk dipulihkan.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata,  beberapa langkah penting telah dicapai  menerusi mesyuarat jawatankuasa Task Force  Pasca Banjir peringkat negeri dicapai hari ini.

"Kita juga telah meluluskan peruntukkan  untuk Pihak Berkuasa Tempatan menjalankan kerja-kerja pembersihan dan ia sudah dimulakan hari ini.

"Kerajaan juga telah mengarahkan ketua-ketua jajahan untuk mengenalpasti kawasan bersesuaian untuk penempatan sementara mangsa banjir sebagaimana disyorkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak," katanya kepada media di SUK.




11

Bagus
7

Marah
4

Terkejut
11

Sedih
12

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote carly_lah 1-1-2015 08:14 PM
kalau cam tu bulan 6 nantilah g melawat kelantan, mesti masa tu hotel dan restoran dah berniaga cam biasa dh....
Quote blastoff 1-1-2015 08:17 PM
Edited by blastoff at 1-1-2015 08:19 PM

Infra yang tak cukup di kelantan selama ni pun tak pernah pulih inikan pulak yang rosak 100% boleh dipulihkan dalam 3 ke 6 bulan je ?

Kat tempat lain di M'sia nih jalan berlubang pun amek masa berbulan nak pulih , tu pun kalau bernasib baik kalau tak alamat dok berlubang tu la bertahun2  

Kerajaan kelantan panggil ultraman kot mai tolong tu yang cepat kaw kaw tu
Quote Anak_Nogori 1-1-2015 08:32 PM
Tu belum campur belanja penyakit plak..biasalah lepas banjir penyakit mudah membiak..
Quote nalis 1-1-2015 08:36 PM
Kesian yg umah abis roboh tu.. Peruntukan 500juta tu termasuk buat balik umah tak?
Quote zorrro_03 1-1-2015 09:12 PM
Kalau ikutkan ksp kewangan kata, budjet lebih utk kelantan dan jika perlu tambahan ia akan dikaji.
Quote siputsedut 1-1-2015 09:26 PM
Kt kampung aku dah start ambik nama mangsa banjir yg layak dpt bantuan...hrp cpt la diirang dpt duit..yg x kene banjir tu harap toksah la ambik kesempatan
Quote idril 1-1-2015 09:35 PM
Harap2 banjir besar ni xkan nwrulang lg. Kalau x jenuh setiap tahun nak bangun balik
Quote sekngucing 1-1-2015 09:41 PM
berbeza dgn mak aku
lepas banjir ni bnyak kedai musnah kecuali ekdai dia
masyukkkk
Quote batu kikir 1-1-2015 09:54 PM
Apa yang dibuat olih KERAjaan Kelantan? Makan tido je ke? Atau dok goyang telor. Lepas tu pung pang pung pang Hudud...................buatnya tak. Sampai sekarang masih peringkat deraf.......bila nak debat dan lulus ....aku pun tak tahu.
Quote ejans 1-1-2015 10:03 PM
Bln 6 siap semua. Tp dorang ada dlm 4 5 bulan lg nak hadapi tengkujuh lagi. Mana tau lg dasat tengkujuh thn hadapan. Mcm akan lg dasat aku rasa. Sbb since 2010 aku follow makan tahun makin dasat. So camne nih?
Quote faraway1 1-1-2015 10:04 PM
i dont think so...
Quote ultra78 1-1-2015 10:06 PM
Ambil masa 6 bulan utk pulih. Tapi tiada siapa boleh jamin bulan disember 2015 nanti tak berlaku banjir besar lagi
Quote Atifan 1-1-2015 10:07 PM
smga kita semua ambil pengajaran drp musibah banjir ini.
Quote magnus 1-1-2015 10:09 PM
Sedih pula....bertabahla semua...
Quote primemova 1-1-2015 10:14 PM
Edited by primemova at 1-1-2015 10:17 PM

Aktiviti pembalakan harus di kawal , tu antara punca banjir.... Hutan dah gondol.,. Tgk air banjir pun dh tahu, kuning mcm teh tarik, penuh dgn selut kuning... Air banjir di pahang dan terengganu lebih jernih, ada yg sgt jernih masa tunjukk dlm tv hari tu, tp ada gak yg agak kuning skit tp tak sekuning di kelantan... Kalau aktiviti pembalakan tak dikawal, tahun depan kemungkinan banjir besar tu nanti berlaku lagi ...
Quote Suchi 1-1-2015 10:23 PM
hurm 6 bulan nk pulih pastu bbrp bulan kendian tiba lg hujung tahun dan banjir lg
sianlah
Quote melinda_kerr 1-1-2015 10:33 PM
ejans replied at 1-1-2015 10:03 PM
Bln 6 siap semua. Tp dorang ada dlm 4 5 bulan lg nak hadapi tengkujuh lagi. Mana tau lg dasat tengku ...

Itu yg menjadi tanda tanya. Are they willing to live there again? Tkde ke tempat lain kerajaan boleh offer bina penempatan untuk diaorg ni. Tkkn nk hadapi kemusnahan berulang kali..kasihanlah..
Quote blastoff 1-1-2015 10:38 PM
Edited by blastoff at 1-1-2015 10:48 PM

Yang paling pelik adalah camne dorang tahu 3 ke 6 bulan nak pulihkan padahal apa yang rosak dan musnah pun tarak sapa boleh pi survey dengan terperinci lagi

Banjir pun baru surut je weyy , nak masuk area mana pun jalan terbongkang penuh selut sana sini  , so estimation berapa lama nak pulih tu based on what actually ?

Teka teka bincang bincang dalam mesyuarat je boleh tahu apa yang rosak , berapa banyak kerugian exactly, berapa budget perlu , dan bila boleh siap tanpa keluarkan tender tanpa ada kontraktor , and even tanpa pihak berwajib turun padang lihat sendiri apa exactly yang musnah dan rosak tu , muahahaha hebat hebat kerajaan kelantan nih ada mukjizat dari langit ke boleh congak guna minda dari alam ghaib plak ?
Quote apam 1-1-2015 10:40 PM
sekngucing replied at 1-1-2015 09:41 PM
berbeza dgn mak aku
lepas banjir ni bnyak kedai musnah kecuali ekdai dia
masyukkkk

Syukur elhamdulillah.

Lihat semua komen(129)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 12:23 AM GMT+8 , Processed in 0.059294 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top